Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Σημάδια διχασμού για το ελληνικό αίτημα - Απορρίπτει η Γερμανία, για θετικό σημάδι μιλά ο Γιούνκερ


Σημάδια διχασμού για το ελληνικό αίτημα
Η άρνηση του Βερολίνου να αποδεχτεί το ελληνικό αίτημα για παράταση, όπως αυτό διατυπώθηκε, δείχνει να έρχεται σε αντίθεση με την Κομισιόν που μιλά για «θετικό σημάδι». 
Tο μεσημέρι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έκανε γνωστό πως εκτιμά ότι η νέα ελληνική πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα στο Eurogroup. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζει σε γραπτή ανακοίνωση ότι «η επιστολή από την Αθήνα δεν είναι μια πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε λύση».
«Στην πραγματικότητα, η πρόταση βασίζεται σε μια χρηματοδότηση - γέφυρα και δεν πληροί τους όρους του προγράμματος. Η επιστολή δεν ευθυγραμμίζεται με τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα», σημειώνει.
Αντίθετα, ενθαρρυντικά βλέπει η Κομισιόν την κίνηση της Ελλάδας να ζήτησει παράταση. "Ο πρόεδρος Γιούνκερ χαρακτηρίζει αυτή την επιστολή θετικό σημάδι το οποίο, κατά την εκτίμησή του, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό στο συμφέρον της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη συνολικά", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς και συμπλήρωσε: «Η λεπτομερής εκτίμηση της επιστολής και η απάντηση εναπόκειται στο Eurogroup».
Οι παραπάνω εξελίξεις προκαλούν έκπληξη, όπως γράφουν οι Financial Times, καθώς διαφαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος και αυτό πιστοποιείται από το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί, όπως είχε προγραμματιστεί εκτάκτως, η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. Υπενθυμίζεται ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέο Εurogroup αν δεν κάνει η Ελλάδα αρκετές υποχωρήσεις, ώστε να αξίζει να γίνει και τρίτη συνεδρίαση μέσα σε μια εβδομάδα. 

«Το Eurogroup αποφασίζει»

«Δεν αποφασίζει η Γερμανία, αλλά οι Βρυξέλλες». Αυτή είναι η πρώτη ανεπίσημη αντίδραση της κυβέρνησης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Παραπέμπουν εξάλλου στη διάσταση απόψεων του Βερολίνου και της Κομισιόν, ενώ επιμένουν να δηλώνουν αισιόδοξοι για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους στενούς του συνεργάτες και το οικονομικό επιτελείο ώστε να διαμορφώσουν την περαιτέρω στάση της κυβέρνησης.

Διαφορετική γραμμή

Χαρακτηριστικό είναι ότι τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εξέφραζε την αντίθεσή του, υψηλόβαθμος Γερμανός σοσιαλδημοκράτης καλωσόριζε την εξέλιξη εκτιμώντας ότι είναι σημάδι ότι η Αθήνα δείχνει διάθεση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Σε αυτή τη βάση το Eurogroup μπορεί να εκτιμήσει πως θα ελαφρύνει το βάρος της Ελλάδας», δηλώνει ο Lothar Binding, εκπρόσωπος τύπου επί οικονομικών θεμάτων των σοσιαλδημοκρατών με τους οποίους έχει συμμαχήσει η Α. Μέρκελ στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό.
Σε κάθε περίπτωση για αύριο στις 16:00 έχει οριστεί συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Εν τω μεταξύ σήμερα συνεδρίαζει το EWG για να αξιολογήσει την ελληνική πρόταση.

To γερμανικό «όχι» κυριαρχεί στον διεθνή τύπο

Το «όχι» της Γερμανίας στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού τύπου.
Με κεφαλαία γράμματα και ένα θαυμαστικό είναι γραμμένο στην ιστοσελίδα της Βild το «όχι» της Γερμανίας στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.
Το περιοδικό Stern γράφει ότι ο Σόιμπλε «συντρίβει το αίτημα της Αθήνας» και σημειώνει πως «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει χρόνο για το ελληνικό αίτημα». Τον τίτλο «Η Γερμανία απορρίπτει το αίτημα της Ελλάδας» έχει το περιοδικό Spiegel.

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Πρέπει να αποφύγουμε το Grexit

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα υπονόμευε σημαντικά την φύση του ενιαίου νομίσματος και πρέπει να αποφευχθεί, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν. "Πρέπει να στείλουμε ένα σήμα ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο" ανέφερε ο κ. Παντοάν σε συνέντευξη στο εβδομαδιαίο περιοδικό l'Espresso.
"Αν έφευγε μια χώρα δεν θα σήμαινε απλά μια χώρα λιγότερη στην ένωση, αλλά την μεταμόρφωση του ευρώ σε ένα μηχανισμό που μπορεί να καταστραφεί" τόνισε ο ίδιος.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs