Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Επιφυλάξεις από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει άμεση εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων


Δεν θα είναι εύκολο από ό,τι φαίνεται να εγκριθεί από το σύνολο της κυβερνητικής πλειοψηφίας η συμφωνία που υπέγραψε ο Γιάννης Βαρουφάκης στο Eurogroup
 Nick Paleologos / SOOC

Της Βασιλικής Σιούτη

Αυτό είναι το συμπέρασμα που συνάγεται μετά την χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και την ενδεικτική ψηφοφορία που ακολούθησε (δια ανατάσεως χεριών, χωρίς καταμέτρηση - τη ζήτησε ο Π.Λαφαζάνης αλλά δεν εισακούστηκε), κατά την οποία αρκετοί επέλεξαν να απουσιάσουν και από τους παρόντες τα δύο τρίτα ψήφισαν υπέρ και το ένα τρίτο κατά και λευκά.
 
Κατά ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της  Αριστερής Πλατφόρμας  και αρκετοί ακόμα –ανάμεσά τους και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ λευκό ψήφισαν και υπουργοί όπως οι Π.Λαφαζάνης, Ν.Χουντής, Δ.Στρατούλης ,  Κ.Ησυχος, Νάντια Βαλαβάνη και Θ.Δρίτσας.

Οι βουλευτές αποφάσισαν κυρίως με βάση την ενημέρωση που τους έκαναν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης , καθώς δεν έχουν πάρει στα χέρια τους τα πλήρη ντοκουμέντα όσων συμφωνήθηκαν στο Eurogroup.

Η συμφωνία παρουσιάστηκε ως κυβερνητική επιτυχία  και ο  πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι  αυτή  εξασφάλισε  επιτεύγματα,  όπως τον «διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο, την απεμπλοκή από τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, την ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα κτλ. Άλλα κυβερνητικά στελέχη υποστήριξαν ότι εξασφαλίστηκε και χρηματική ρευστότητα.  

Τα περισσότερα από αυτά που παρουσιάστηκαν ως επιτεύγματα πάντως, δεν προκύπτουν από κανένα έγγραφο της συμφωνίας που υπέγραψε ο Γιάννης Βαρουφάκης. Ο διαχωρισμός δανειακής σύμβασης και μνημονίου που υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι πέτυχε,  δεν αναγνωρίζεται πουθενά και από κανέναν. Όλοι οι υπόλοιποι εταίροι μιλούν μόνο για αλλαγή ορολογίας που ζήτησε ο κ.Βαρουφάκης.

Επίσης η δανειακή σύμβαση που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών μαζί με το αίτημα για την παράταση της, αναφέρει ξεκάθαρα ότι το μνημόνιο αποτελεί τους όρους της δανειακής σύμβασης και με το οποίο πάνε μαζί.  Όσο για την οικονομική ρευστότητα,  καμία εξασφάλισή της για την Ελλάδα δεν υπάρχει στην συμφωνία και το μόνο που ισχύει είναι η επαναλαμβανόμενη θέση των δανειστών, ότι η χώρα θα πάρει χρήματα,  μόνο «αν ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο) με επιτυχία»  και αξιολογηθεί θετικά από την τρόικα που τώρα έχει συμφωνηθεί να αποκαλούνται θεσμοί. 

Αυτό για το οποίο δεν έχει γίνει καμία συζήτηση ωστόσο ακόμα, είναι οι νομικές συνέπειες που παράγει για τη χώρα η συμφωνία που έφερε ο Γιάννης Βαρουφάκης, καθώς φαίνεται να αναγνωρίζει πλήρως τους νόμους και τους όρους του μνημονίου. Είναι αξιοσημείωτο ότι  ο υπουργός Οικονομικών δεν συνοδεύτηκε από κάποιο έμπειρο επιτελείο και δεν είχε μαζί του, από όσο ξέρουμε,  στο Eurogroup ούτε έναν νομικό σύμβουλο να εξετάσει το κείμενο.  Ηδη εκφράζονται ανησυχίες μετά από τις χθεσινές διαρροές της γερμανικής κυβέρνησης,  ότι η συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 δεν ισχύει πια, αφού όπως λένε, στην συμφωνία που υπέγραψε ο κ.Βαρουφάκης «αναφέρεται ρητά ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της εμπρόθεσμα και εξολοκλήρου σε όλους τους δανειστές» (πηγή το Βήμα, ανταπόκριση Ν.Χειλά από το Βερολίνο). Εάν αυτό επαληθευθεί, θα είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό για την Ελλάδα. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πάντως,  δεν έγινε καμία λεπτομερής συζήτηση για το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας και σχεδόν όλοι οι βουλευτές επέμειναν να ξεκινήσει αμέσως η κυβέρνηση να εφαρμόζει το κανονικό πρόγραμμα της - αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά- και να  φέρει επειγόντως τα πρώτα νομοσχέδια. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε και τους διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα τους θα αρχίσει άμεσα να εφαρμόζεται κανονικά τις επόμενες μέρες. 

Παραμένει άξιο απορίας ωστόσο, πώς αυτό θα πραγματοποιηθεί από τη στιγμή που σχεδόν κάθε δέσμευση του προγράμματος Θεσσαλονίκης θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια αν δεν πάρει την έγκριση των δανειστών και ο κ.Βαρουφάκης υπόγραψε ότι η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε  καμία μονομερή ενέργεια. 

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs