Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Διεθνή ΜΜΕ: Η «αλαζονική Γερμανία» και η «χαμένη ευκαιρία του Τσίπρα»

Διεθνή ΜΜΕ: Η «αλαζονική Γερμανία» και η «χαμένη ευκαιρία του Τσίπρα»
To άρθρο του Economist συνοδεύεται από το σκίτσο του Γ.Βαρουφάκη να απειλεί και να απειλείται από το ευρώ με όπλο  


Αθήνα
Στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup είναι στραμμένο το ενδιαφέρον του διεθνούς τύπου, με τα περισσότερα δημοσιεύματα να «βλέπουν» θετική εξέλιξη στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ωστόσο την αρνητική διάθεση του Βερολίνου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα άρθρο που δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό Economist, υπό τον τίτλο «Το όπλο του ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να αλλάξει προς το καλύτερο τον τρόπο που λειτουργεί η ευρωζώνη, αλλά «τα θαλάσσωσε», και τώρα πρέπει να κάνει «kolotoumba».

Στο δημοσίευμα περιγράφεται ο μαραθώνιος επαφών του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίοι προσπάθησαν να πείσουν για την ορθότητα των επιχειρημάτων τους, αλλά η έλλειψη εμπειρίας, οι ανεδαφικές ή αφελείς απόψεις που διατύπωσαν και οι αναφορές στη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα τελικά εξόργισαν τους ευρωπαίους αξιωματούχους.
«Το Eurogroup πιθανώς να μην κάνει πίσω στις δημοσιονομικές προσφορές του, και ενώ η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα αγγίζει το μηδέν, οι όροι μεταρρυθμίσεων θα είναι σίγουρα πιο σκληροί από ποτέ» προβλέπει το περιοδικό.
Σημειώνει, δε, ότι καθώς ούτε η Ελλάδα ούτε οι εταίροι της θέλουν να την δουν εκτός ευρώ και δεδομένης της πίεσης χρόνου που υπάρχει, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να κάνει τώρα την «kolotoumba» του.
Καταλήγοντας, το περιοδικό χαρακτηρίζει «αληθινή ελληνική τραγωδία» το γεγονός ότι «με λίγη περισσότερη πολιτική δεξιοτεχνία, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να είχε σπρώξει την Ευρώπη σε ένα πιο ευχάριστο μονοπάτι», καθώς «η Ευρωζώνη χρειάζεται απελπισμένα ένα εναλλακτικό αφήγημα απέναντι στη γερμανικής έμπνευσης αποτυχημένη πολιτική της λιτότητας».
Αντ' αυτού, «με μικροαντιρρήσεις στην επιμήκυνση του χρέους και με επιδεικτικές υπαναχωρήσεις σε λογικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας έχει απομακρύνει τους πάντες, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο. Αυτό είναι πραγματικά επίτευγμα» καταλήγει το δημοσίευμα.
Το πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζει ότι με την παρούσα πολιτική λιτότητας η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος της, αναφέροντας ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.

Σε άλλο δημοσίευμά του με τίτλο «Η Ελλάδα σέρνεται πίσω από την αλαζονική Γερμανία» το πρακτορείο αναλύει τα γεγονότα του τελευταίου 24ώρου. «Η Ελλάδα φαίνεται να... σέρνεται προς τους πιστωτές της και να ζητά παράταση της τρέχουσας διάσωσης - κάτι που αρνούνταν να κάνει τις προηγούμενες εβδομάδες - όμως η Γερμανία απορρίπτει το αίτημα της αλαζονικά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζει, παράλληλα, πως το Βερολίνο πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί να ξεφύγει από το πρόγραμμα ζητώντας παράταση για ένα από τα νομικά έγγραφα που το πλαισιώνουν, αντί για ολόκληρο το πακέτο. Σύμφωνα με το Bloomberg η Γερμανία θα συμφωνήσει με την Ελλάδα, αλλά θα αναγκάσει τον ελληνα πρωθυπουργό να αναιρέσει πολλές από τις κόκκινες γραμμές του.

«Οι Γερμανοί αντιστέκονται στον ελληνικό "Δούρειο Ιππο"» γράφουν οιFinancial Times. Το άρθρο κάνει λόγο για αντιπαράθεση στις Βρυξέλλες μετά το γερμανικό «όχι» στο ελληνικό αίτημα για παράταση, ενώ επισημαίνει ότι ο Σόιμπλε προετοιμάζει το έδαφος για αντιπαράθεση με την Αθήνα στο σημερινό Eurogroup.

«Σόιμπλε σ' ευχαριστούμε για το "όχι" στους χρεοκοπημένους Έλληνες». Με ένα πρωτοσέλιδο «ευχαριστώ» η γερμανική εφημερίδα Bild φαίνεται ικανοποιημένη από τη σκληρή στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα και την απόρριψη - από μέρους του - του αιτήματος για παράταση.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μετά από εβδομάδες μπλόφας και πονηριάς η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τις Βρυξέλλες νέα δισεκατομμύρια σε ενισχύσεις. Η εφημερίδα μένει στην απόλυτη γερμανική γραμμή και σημειώνει ότι το αίτημα είναι «δούρειος ίππος». Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Άνγκελα Μέρκελ εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό την αρνητική στάση του Β. Σόιμπλε και επισήμανε ότι ο γερμανός υπουργός θα πει πάλι σήμερα στον κ. Βαρουφάκη ότι στις 28 Φεβρουαρίου στις 12 τη νύχτα τελείωσαν όλα.

Το BBC αναφέρεται στην ελληνική πρόταση υπογραμμίζοντας την απόρριψή της από τη Γερμανία. Το δημοσίευμα αναφέρει και την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι «το Eurogroup έχει δύο επιλογές: να δεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Θα φανεί λοιπόν ποιος θέλει πραγματικά να βρεθεί μια λύση και ποιος όχι».

Επίσης γίνεται αναφορά και στο θετικό κλίμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ επισημαίνει ότι κάθε συμφωνία την Παρασκευή θα πρέπει να είναι ομόφωνη.

Ο Guardian αναφέρεται στην αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup. Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία δέχτηκε «με χαρά» την ακύρωση μεγάλου μέρους του χρέους της.
Newsroom ΔΟΛ
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs