Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Τέλος σιωπής: Στη ΝΔ αρχίζουν... τα όργανα

Της Μαρίνας Μάνη

Στη ΝΔ... αρχίζουν τα όργανα -κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κορυφαίοι και μεσαίοι του κεντροδεξιού μπλοκ, περιμένουν να λήξει το θρίλερ της νέας ελληνικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για να ανοίξουν και επισήμως εσωκομματικό θέμα.

Δηλαδή:

--- Αποσαφήνιση της ιδεολογικής ταυτότητας της ΝΔ με επαναφορά της στο «κέντρο» από το σκληρό δεξιό άκρο του φάσματος.
--- Νέα ηγεσία.

Κατά τους αμφισβητούντες τον Αντώνη Σαμαρά, το πρώτο θα οδηγήσει αυτομάτως στο δεύτερο καθώς «όταν ξεκαθαρισθεί τι είναι η ΝΔ θα γίνει προφανές και ποιος θα μπορεί να βρεθεί στο τιμόνι της».

«Κεκλεισμένων των θυρών»

Και τα δύο ωστόσο θα τεθούν ταυτόχρονα. Σε επίπεδο οργάνων, η αρχή θα γίνει στη νέα «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία θα συνεδριάσει την Πέμπτη «κεκλεισμένων των θυρών» με επίσημο θέμα την εκλογική ήττα... και ανεπίσημο όλα τα παραπάνω.

Εάν το θρίλερ της διαπραγμάτευσης λήξει επιτυχώς την Δευτέρα, τότε οι διαδικασίες θα κινηθούν κανονικά. Στη αντίθετη περίπτωση, που θα δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, η σκέψη είναι να ζητηθεί από τον Κώστα Καραμανλή «να αναλάβει πρωτοβουλίες» ανασυγκρότησης της παράταξης για να δώσει τις επόμενες μάχες.

Προς το παρόν, όλοι κινούνται βάσει της πρώτης, αισιόδοξης, εκδοχής, γι΄αυτό και το βλέμμα είναι στραμμένο στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Τα δείπνα του Καραμανλή και της Μαριέττας

Η προετοιμασία της άλλωστε οδήγησε προχθές το βράδυ πρωτοκλασσάτα στελέχη σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας, μετά από πρόσκληση της Μαριέττας Γιαννάκου.

Είναι ενδεικτικό ότι η πρώην ευρωβουλευτής και υπουργός προσκάλεσε στελέχη και βουλευτές μόνο του κεντροδεξιού μπλοκ και άφησε εκτός όσους κινούνται στην “καθαρή δεξιά” και ανήκουν στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά -όπως για παράδειγμα τον Μάκη Βορίδη.

Ηταν εκεί η Ντόρα Μπακογιάννη, η Ολγα Κεφαλογιάννη και οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Κωστής Χατζηδάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νικήτας Κακλαμάνης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Ευάγγελος Αντώναρος, Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης και ο πρώην “νεολαίος” πρόεδρος και νυν δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. (σ.σ. η ΟΝΝΕΔ την Κυριακή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία άνοιξε το θέμα ηγεσίας στη ΝΔ και τη δημιουργία συνεδρίου).

Προ δέκα ημερών είχε οργανωθεί κι άλλο δείπνο, με συνδαιτημόνες τον Κώστα Καραμανλή και πρώην βουλευτές, οι οποίοι του μετέφεραν την αγωνία “για το μέλλον της παράταξης” . Ελαβαν όμως την απάντηση “να είναι ψύχραιμοι” καθώς δεν είχαν διαφανεί ακόμη οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης.

Στο “δείπνο της Μαριέττας” προσκλήθηκαν αλλά δεν παρέστησαν ο Προκόπης Παυλόπουλος (“για λόγους ασθενείας”) και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (επικαλέσθηκε το κρίσιμο Eurogroup που βρισκόταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη ωστόσο ο ίδιος δεν αποκλείει ακόμη το ενδεχόμενο να παίξει ρόλο μεταβατικού προέδρου του κόμματος για να διασφαλίσει την ομαλή πορεία του προς το συνέδριο και τις διαδικασίες διαδοχής).

Ντόρα: Θα τα πω εγώ

Η συζήτηση ελάχιστα αφιερώθηκε στη διαπραγμάτευση που επιχειρεί η κυβέρνηση, καθώς αμέσως στράφηκε στα του κομματικού οίκου.

Δεδομένου ότι όλοι ανέδειξαν την ανάγκη να σταματήσει η υπόγεια “γκρίνια” και να αρχίσει η συζήτηση για ταυτότητα-ηγεσία, η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να ξεκαθάρισε ότι θα τα θέσει στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας επειδή η ίδια δεν ενδιαφέρεται να μπει στην κούρσα της διαδοχής.

Ολοι δήλωσαν ότι θα κινηθούν αναλόγως – μάλιστα στις επόμενες ημέρες …και ώρες οι επαφές θα πυκνώσουν, καθώς το “κεντροδεξιό” μπλοκ διατηρεί την πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Για την νέα ηγεσία αναμένεται “να βγουν μπροστά” οι κύριοι Δένδιας και Μητσοτάκης, αν και υπάρχουν και “φωνές” υπέρ της Ολγας Κεφαλογιάννη η οποία μάλιστα δήλωσε πρόσφατα με νόημα ότι είναι συνομήλικη με τον κ.Τσίπρα.

Μ. Βορίδης και Τ. Μπαλτάκος

Τι θα κάνει η άλλη πλευρά; Οι πληροφορίες φέρουν τον Μάκη Βορίδη έτοιμο να κινηθεί ηγετικά (εάν αποφασίσει να “αποσυρθεί” ο κ. Σαμαράς) για να εκφράσει το “καθαρό δεξιό” τμήμα του σημερινού κόμματος.

Αρωγός εμφανίζεται ο Τάκης Μπαλτάκος, ο οπίος δήλωσε ευθέως χθες ότι σε περίπτωση εσωκομματικών εκλογών για νέα ηγεσία “η δεξιά πτέρυγα θα κερδίσει” όπως έγινε και το 2009 που, όπως είπε, “η αναλογία υποστηρικτών του κ. Σαμαρά και της κ. Μπακογιάννη ήταν 60-40”...

Το “παιχνίδι” αρχίζει...


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs