Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής και οι διεργασίες των τεχνικών κλιμακίων

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές ο Ελληνας Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής βρήκε συμμάχους τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.
Στην αντίθετη όχθη βρέθηκε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να διέκοψε σε έντονο ύφος την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη τύπου, που έβαλε κατά του Ισπανού πρωθυπουργού τονίζοντας πως "ο κ. Ραχόι ήταν ανήσυχος απόψε", συμπληρώνοντας πως δεν πρέπει να μεταφέρει στο εξωτερικό τα εσωτερικά του προβλήματα διακινδυνεύοντας το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα δήλωσε επίσης ότι θα ήθελε να εξηγήσει και προσωπικά στον Ισπανό πρωθυπουργό τις θέσεις του.
Στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε πως συνεχίζουμε έως το Eurogroup της Δευτέρας, ενώ ο Ζαν κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με πλπηροφορίες φάνηκε ευχαριστημένος που οι Ντάισελμπλουμ και Τσίπρας βρήκαν σημεία συνάντησης.
Τα τεχνικά κλιμάκια έπιασαν δουλεία
Από χθες το πρωί ξεκίνησαν ήδη τεχνικές συζητήσεις μετά από συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Α.Τσίπρα και του Γ.Ντάισεμπλουμ με στόχο να επεξεργαστούν τρόποι ώστε σε τεχνικό επίπεδο να βρεθεί λύση και να δημιουργηθεί το έδαφος για μια δημιουργική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν πως διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και τη χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup. Δεν τα υπογράψαμε και καμία καταστροφή δεν επήλθε, τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι.
Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων, καθώς και του επόμενου Eurogroup.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το Σαββατοκύριακο θα γίνει μια προσπάθεια να συνταχθεί ένα κείμενο που  θα καταγράφει τι είχε κάνει και τι δεν είχε κάνει έως τώρα η κυβέρνηση Σαμαρά.
Εκει θα καταγραφούν οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της νέας κυβέρνησης και το κείμενο θα σταλεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Εάν παρόλαυτα δεν υπάρξει συμφωνία το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί ένα νέο Eurogroup την Παρασκευή.
Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως δεν μιλάνε για παράταση του προγράμματος, αλλά για ένα δικό τους σχέδιο που θα κρατάει κάποια πράγματα από το τρέχον πρόγραμμα που δεν τα υλοποίησε η κυβέρνηση Σαμαρα.
Μία πρώτη διαδικασία έγινε χθες με το κύριο Χουλιαράκη, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων και μέλος του EuroWorking Group,  να συνεδριάζει με τους κ.κ Δραγασάκη και Βαρουφάκη σε γνωστό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, ενω και ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, πως τα τεχνικά κλιμάκια θα εργαστούν από αύριο και θα βοηθήσουν τις διαπραγματεύσεις.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs