Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Στο μικροσκόπιο των ξένων διπλωματών τα ταξίδια και οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά

sto-mikroskopio-twn-ksenwn-diplwmatwn-ta-taksidia-kai-oi-dhlwseis-toy-nikoy-kotzia

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα την κινητικότητα των τελευταίων ημερών στο υπουργείο Εξωτερικών. Τα ταξίδια και οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά έχουν μπει στο μικροσκόπιο των πρεσβειών στην ελληνική πρωτεύουσα και τα τηλεγραφήματα προς το κέντρο είναι αρκετά. Αναμφίβολα, η αναθέρμανση της ελληνορωσικής σχέσης βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της… παρακολούθησης. Ωστόσο – και σε σχέση με την αρχική «υστερία» για στροφή της Αθήνας – έχουν αρχίσει να επικρατούν ψυχραιμότερες φωνές. 
Κοινή συνισταμένη των απόψεων που διαμορφώνονται είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει σταδιακά ένα «διπλωματικό κεφάλαιο», το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της για το μεγάλο ζήτημα της επόμενης ημέρας του Μνημονίου. Αυτό φυσικά δεν θα είναι εύκολο, διότι η Αθήνα θα πρέπει να πείσει για την αξιοπιστία της. 
Ωστόσο, ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να συνεχίσει την κινητικότητα. Εντός της εβδομάδος που ξεκινά σήμερα σχεδιάζει να επισκεφθεί το Παρίσι και ενδεχομένως λίγο πριν το Κίεβο. Η πρόσφατη επίσκεψη του στη Μόσχα, όπως και αυτή στο Βερολίνο, αλλά και η τηλεφωνική του συνομιλία με τον Σεργκέι Λαβρόφ μετά την ανακοίνωση της νέας συμφωνίας στο Μινσκ δείχνουν ότι η Αθήνα επιδιώκει κάποιο διαμεσολαβητικό ρόλο, αν και προς το παρόν τα πάντα καλύπτονται από πέπλο απορρήτου. 
Την ίδια στιγμή πάντως, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει πραγματοποιήσει δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Είναι σαφές ότι σε αυτές, όπως και στις προαναφερθείσες επαφές, ο Νίκος Κοτζιάς συζήτησε και το «ελληνικό πρόβλημα». Ούτε επίσης πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ο υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στις Βρυξέλλες – σε παρασκηνιακό ρόλο. 
Ορισμένες πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο και για μία επιθυμία της Αθήνας να κινηθεί και στο ζήτημα του Ιράν (πιθανώς μεταφέροντας κάποια μηνύματα), κάτι που ίσως να εξηγεί και την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ιρανό πρεσβευτή στην Αθήνα. Όλα τα παραπάνω φυσικά πρέπει να ειδωθούν μέσω από το πρίσμα του μεγέθους της χώρας και της ικανότητας παρέμβασής της.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs