Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Ελληνορωσικό φλέρτ για σεισμικές και γεωλογικές έρευνες


Σε συμφωνία για την οργάνωση συνεργασίας στον τομέα της γεωλογίας και ορυκτών πόρων στην Ελλάδα τόσο σε επίπεδο κρατικό όσο και επίπεδο ιδιωτικών εταιρειών, κατέληξε η Rosgeo όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ρωσική εταιρεία και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο γενικός δευθυντής της Rosgeo Ρομάν Πανόφ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα και συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του Copelouzos Group κ. Δημήτρη Κοπελούζο, συναντήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό παραγωγικής ανασυγκρότησης περιβάλλοντος και ενέργειας Π. Λαφαζάνη. Η συγκεκριμένη συνάντηση πάντως δεν έχει ανακοινωθεί ή επιβεβαιωθεί επισήμως από το ΥΠΑΠΕΝ.

Στην ίδια ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας τονίζεται ότι αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από εκπροσώπους του ελληνικού υπουργείου αλλά και της Rosgeo και η οποία θα είναι υπεύθυνη για να συντονίσει τη συνεργασία στους τομείς των ορυκτών αλλά και της ενέργειας.

Ιδιαίτερη έμφαση, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα δοθεί στον εμπλουτισμό της κρατικής βάσης δεδομένων για τον ορυκτό πλούτο αλλά και για την ενεργοποίηση των ερευνών για τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων ορυκτών καθώς και για την έρευνα για γεωθερμικές πηγές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη διεξαγωγή δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών στο Αιγαίο.

Όπως μεταδίδει εξάλλου το ΑΠΕ επικαλούμενο ανταπόκριση του ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι από την Αθήνα ότι «στην Ελλάδα προηγουμένως είχαν διενεργηθεί δισδιάστατες σεισμικά μελέτες, ενώ η ρωσική εταιρεία προσφέρει μια τρισδιάστατη σεισμική μελέτη και είναι έτοιμη να την πραγματοποιήσει στην Ελλάδα». Μάλιστα, η πηγή του πρακτορείου υποστήριξε ότι «οι σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρείας πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα "επιφανειακά", για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Έχουν συσταθεί με τέτοιο τρόπο που εμφανίζουν ελκυστικά κοιτάσματα, αν και δεν διαθέτουν συγκεκριμένη αξιοπιστία, ενώ η ρωσική εταιρεία μπορεί να τα ελέγξει με τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες» και πρόσθεσε ότι «η δεύτερη ενδιαφέρουσα κατεύθυνση πιθανής συνεργασίας, είναι η κατασκευή στην Ελλάδα γεωθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, με βάση του τύπου της Καμτσάτκα».

Όπως πάντα μεταδίδει το ΑΠΕ, κατά το ρωσικό πρακτορείο και τις πηγές του, ο Π. Λαφαζάνης ενημέρωσε τη ρωσική πλευρά ότι η ελληνική πλευρά «ξεκινά διαγωνισμό για τη χορήγηση παραχώρησης για περαιτέρω εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων σε 20 σημεία, στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης, περιοχές οι οποίες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον. Η ρωσική πλευρά θα εξετάσει τη δυνατότητα συμμετοχής στη δημοπρασία. Ο υπουργός ενδιαφέρθηκε για τον λόγο για τον οποίον οι ρωσικές εταιρείες δεν έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, ενώ ο επικεφαλής της Rosgeologia δήλωσε ότι η εταιρεία θα εξετάσει τις προτάσεις».

Το ΡΙΑ-Νόβοστι επισημαίνει, επίσης, ότι ο κ. Λαφαζάνης πρότεινε στη Rosgeologia συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών, καθώς και με την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), η οποία, όπως τόνισε, παρ΄ όλο που είναι παραγωγική εταιρεία, ασχολείται και με την έρευνα.

Χ.Φλ.


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs