Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

O ΣΥΡΙΖΑ και οι αγορές - Γιατί και πως υποχώρησε ο φόβος


Γιατί έχει υποχωρήσει ο φόβος για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Οι αγορές θεωρούν δεδομένη την παραμονή στο ευρώ και μια νέα συμφωνία με την ΕΕ
siriza
Και ξαφνικά χάθηκε ο φόβος των αγορών για το Σύριζα. Απίθανο χαρακτήρισε η Moody’s το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενώ αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση της JP Morgan σημειώνοντας ότι οι πιθανότητες ενός GrExit είναι πολύ μικρές. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Goldman Sachs. Η Wood υπογραμμίζει ότι το ενδεχόμενο Grexit, είναι εξαιρετικά απίθανο, επισημαίνοντας πως οι Έλληνες πολίτες τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ.
Μετά την βουτιά που προκάλεσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και η προκήρυξη εκλογών οι τιμές των μετοχών έχουν σταθεροποιηθεί και ανακάμπτουν (από τα επίπεδα των 760 μονάδων ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 800 μονάδες) ενώ υποχωρούν και οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (χθες βρέθηκαν κάτω από το 9%) δείχνοντας ότι οι φόβοι των επενδυτών υποχωρούν. Μάλιστα η υποχώρηση της ανησυχίας καταγράφεται την στιγμή που δημιουργείται η αίσθηση ότι ο Σύριζα είναι πιθανό να πετύχει αυτοδυναμία.
Τι συμβαίνει λοιπόν; Οι αγορές λάτρεψαν τον Σύριζα; Διάβασαν το οικονομικό πρόγραμμά και γοητεύτηκαν;
Η απάντηση είναι λίγο πιο πολύπλοκη. Ναι μεν ο φόβος για μια κυβέρνηση Σύριζα έχει μειωθεί πολύ ωστόσο ο κύριος λόγος για αυτό είναι η πεποίθηση των αγορών ότι ο Σύριζα δεν θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του και θα υπάρξει νέο πρόγραμμα και συμφωνία με την τρόικα. Το βασικό σενάριο της JP Morgan, είναι ότι η νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από διαπραγμάτευση, θα καταλήξει σε συμφωνία για νέο πρόγραμμα.  «Μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να παραμείνει στο ευρώ», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της JP Morgan.
Η Wood εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση θα έρθει σε νέα συμφωνία με την ΕΕ ενώ σε περίπτωση που η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κόψει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, η στήριξη προς την κυβέρνηση θα εξανεμιστεί αμέσως και θα διενεργηθούν νέες εκλογές.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs