Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Σε περίπτωση νίκης ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας και οι πιστωτές θα συμβιβαστούν, υποστηρίζει η Deutsche Welle


Η αντιπαράθεση για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ γίνεται μόνο για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι, σχολιάζει η Deutsche Welle, ενώ τονίζει ότι ουδείς θέλει ένα Grexit και ότι, σε περίπτωση νίκης, ο Τσίπρας και οι πιστωτές θα αναζητήσουν έναν συμβιβασμό.
«Έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ διαγράφονταν και στις εκλογές του 2012. Ο πρόεδρός του; Αλέξης Τσίπρας; είχε υποσχεθεί, και τότε, το τέλος της λιτότητας. Στον προεκλογικό αγώνα ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών από διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα, όπως η 'Αγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ ακόμα και ο Μάριο Μόντι στήριξαν, τότε, τον Αντώνη Σαμαρά προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο επηρεάστηκαν οι ψηφοφόροι το 2012 υπέρ ή κατά του Αντώνη Σαμάρα, ο οποίος σχημάτισε τελικά κυβέρνηση με τους όρους των πιστωτών να παραμένουν ως είχαν», εξηγεί το δημοσίευμα.

«Το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών είναι και πάλι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Για μια ακόμα φορά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά με το 2012 είναι ότι η ευρωζώνη δεν απειλείται πλέον με αλυσιδωτές αντιδράσεις από τη μια χώρα της κρίσης στην άλλη.Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει θωρακιστεί με δέσμη σημαντικών μέτρων και αποφάσεων, όπως πχ. η Τραπεζική Ένωση. Μόνο για το λόγο αυτό οι ευρωπαίοι πολιτικοί είναι σήμερα σε θέση να συζητούν εκ του ασφαλούς για ένα ενδεχόμενο Grexit, ενώ το 2010 το Βερολίνο θεωρούσε τη χορήγηση πακέτων στήριξης στην Ελλάδα χωρίς εναλλακτική. Όμως οι πιστωτές θα πρέπει να υπολογίζουν με διαγραφή των δανείων σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, οπότε δεν μπορούν παρά να επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας. Πολλά συνηγορούν λοιπόν στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δίκιο όταν υποστηρίζει ότι όσοι προειδοποιούν για Grexit θέλουν κυρίως να επηρεάσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Πόσο πιθανή είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ; Θα οδηγούσε την χώρα του εκτός ευρωζώνης ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός;», διερωτάται ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Το σίγουρο είναι ότι αυτό δεν αποτελεί στόχο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ούτως ή άλλως η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη δεν προβλέπεται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, παρά μόνο η έξοδος από την ΕΕ, διαμηνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας το μόνο που επιθυμεί είναι η συνέχιση της οικονομικής βοήθειας χωρίς όμως λιτότητα. Οι πιστωτές ωστόσο δεν πρόκειται να αποδεχθούν κάτι τέτοιο, διότι δεν μπορούν ούτε να το εξηγήσουν στους φορολογούμενους, αλλά ούτε και στις υπόλοιπες χώρες της κρίσης οι οποίες τήρησαν τα συμπεφωνημένα».

Μάλιστα, το άρθρο επισημαίνει ότι στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε νερό στο κρασί του, καθώς από εκεί που μιλούσε για μονομερή καταγγελία των ελληνικών υποχρεώσεων, προτίθεται σήμερα να «διαπραγματευθεί» με τους πιστωτές και να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες μόνο αν αναγκαστεί. «Πετάει συνεπώς το μπαλάκι στους δανειστές».

«Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ το πιθανότερο είναι οι πιστωτές να «ελαφρύνουν» τα βάρη που επωμίζεται σήμερα η Ελλάδα, ίσως με τη μορφή μιας νέας επιμήκυνσης, στην οποία είχε αναφερθεί ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ένα τέτοιο βήμα θα είναι φυσικά αποτέλεσμα… «σκληρών διαπραγματεύσεων», τουλάχιστον προς τα έξω, σχολιάζει ο αρθρογράφος. «Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φορά. Και έτσι δεν θα πληγεί το κύρος καμιάς πλευράς. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να πει στους ψηφοφόρους του ότι απέσπασε κάτι και οι πιστωτές ότι τίποτα δεν άλλαξε στους όρους για τη χορήγηση στήριξης. Διότι ζητούμενο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές είναι να αποφύγουν πολιτικές και οικονομικές «αναταράξεις» στην ευρωζώνη», σημειώνεται.


Πηγή:www.reporter.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs