Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Δημοσκόπηση οικονομολόγων στο Bloomberg: Στο ευρώ η Ελλάδα και με ΣΥΡΙΖΑ

Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την «ετυμηγορία» οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. 



Όπως εκτιμούν, οι πιθανότητες η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ είναι 80%, ακόμα και αν ο Αλέξης Τσίπρας σχηματίσει πλειοψηφική κυβέρνηση. Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς οικονομολόγους «βλέπουν» ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει ελάφρυνση του χρέους, ασχέτως ποιος θα κερδίσει στις εκλογές.

Πολλές από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, «είναι απίθανο να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα, παρά το ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει πιο κεντρώες τελευταία», σχολίασε ο Diego Iscaro, οικονομολόγος της IHS Global Insight. 

«Όμως δεν θα ήταν το πρώτο κόμμα που γίνεται πιο 'πρακτικό', όταν ανέλθει στην εξουσία», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, υπάρχει πιθανότητα 15% η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη εάν ο Τσίπρας σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με κάποιο από τα κεντρώα κόμματα, και μόλις 5% στην περίπτωση κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας θα ηγείται η Νέα Δημοκρατία.

Ο κίνδυνος αυξάνεται στο 20% εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την απόλυτη πλειοψηφία, έναντι του 5% στην περίπτωση απόλυτης πλειοψηφίας της ΝΔ, όπως δείχνει η έρευνα.

Το 87% των ερωτηθέτων δήλωσαν πως μια νίκη του Τσίπρα –είτε με απόλυτη πλειοψηφία ή σε συνασπισμό- θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Το 57% είπαν το ίδιο για μια νίκη του Αντώνη Σαμαρά.

«Ο συμβιβασμός δεν είναι τόσο δύσκολος όσο φαίνεται», σημείωσε ο Alan McQuaid, οικονομολόγος της Merrion Capital. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη δημοκρατική εντολή να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Μπορεί να χρειαστεί να σχηματίσει συνασπισμό για να κυβερνήσει, κάτι που θα απαιτούσε συμβιβασμούς ακόμα και στην πολιτική-σημαία του. Και η Ευρώπη μπορεί να κάνει πίσω».

Μεταξύ του 13% των οικονομολόγων που δεν βλέπουν ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, ασχέτως εκλογικού αποτελέσματος, συγκαταλέγεται και η Δανάη Κυριακοπούλου του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών του Λονδίνου. 

«Η ελάφρυνση χρέους είναι απίθανη δεδομένων των ζητημάτων ηθικού κινδύνου που σχετίζονται με την ελάφρυνση και τις πιθανές απαιτήσεις για ελάφρυνση χρέους από άλλες χώρες της Ευρώπης», σχολίασε. «Ειλικρινά ελπίζω να βγω λάθος, καθώς η άποψή μας είναι ότι χρειάζεται κάποια ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να επιτύχει μια βιώσιμη πορεία προς την ανάκαμψη».

ΠΗΓΗ: euro2day.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs