Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Ο αποπληθωρισμός οδηγεί την ΕΚΤ ένα βήμα πιο κοντά στην ποσοτική χαλάρωση

Η επίστροφη του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη αυξάνει τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για παρεμβάσεις με μέτρα νομισματικής στήριξης, όπως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Για πρώτη φορά από το 2009, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν αρνητικός τον Δεκέμβριο, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Δείκτη Τιμών για τον μήνα αυτό, προκύπτει μία τεράστια απόκλιση 2 ποσοστιαίων μονάδων από τον στόχο τηςΕΚΤ που είναι οι τιμές στην ευρωζώνη να παραμείνουν σταθερές στο επίπεδο του 2%.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η ΕΚΤ κατά του αποπληθωρισμού, όπως τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, δεν ήταν αρκετά.

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ ανησυχεί ότι μια παρατεταμένη περίοδος πολύ χαμηλού πληθωρισμού μπορεί να αλλάξει τις προσδοκίες των καταναλωτών και να τους οδηγήσει στην αναβολή των αγορών τους με την ελπίδα ακόμα χαμηλότερων τιμών, κάτι που θα οδηγήσει σε πεταιτέρω αποπληθωρισμό.

Καθώς λοιπόν τα επιτόκια δανεισμού βρίσκονται ήδη πολύ χαμηλά, δημιουργείται πλέον τοκατάλληλο περιβάλλον για να προχωρήσει η ΕΚΤ σε ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) για να αυξήσει την ρευστότητα στην αγορά και να οδηγήσει στην αύξηση των τιμών.

Αναλυτές, μάλιστα, προσδοκούν ότι η απόφαση για την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος θα μπορούσε να ληφθεί στην επόμενη συνδρίαση της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι οι ενίσχυση αυτών των προσδοκιών ασκεί σημαντικές πιέσεις στο ευρώ, το οποίο συνεχίζει σήμερα την πτώση του κάτω από τα 1,19 δολάρια.


   Πηγή:www.reporter.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs