Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Ο Σαμαράς, το συνέδριο και ο ρόλος του Καραμανλή


Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Η επόμενη μέρα βρίσκει τη ΝΔ να έχει υποστεί μια βαριά ήττα, το εύρος της οποίας δεν περίμεναν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Η «γαλάζια» παράταξη δεν κατέφερε να σε καμιά περίπτωση να πείσει τους ψηφοφόρους της να επιστρέψουν στο κομματικό «μαντρί» και αυτό αποτυπώθηκε από τα ποσοστά που έλαβαν ΑΝ.ΕΛ και Χρυσή Αυγή.

Η πόλωση που υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μπορεί να έφθειρε τους ΑΝΕΛ αλλά όχι τόσο για να τους αφήσει εκτός κοινοβουλίου. Η Χ.Α είναι η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, μάλιστα ένα μέρος των «γαλάζιων» ψηφοφόρων φαίνεται να ψήφισε τον Βασίλη Λεβέντη (Ένωση Κεντρώων) αλλά και την «Τελεία» του Απόστολου Γκλέτσου.

Αριστερή παρένθεση 

Ο Αντώνης Σαμαράς στην δήλωσή του στο Ζάππειο Μέγαρο δεν αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα. Από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα exit poll οι συνεργάτες του τόνιζαν με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν τίθεται θέμα παραίτησης. Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως το κόμμα «άντεξε» καθώς έχασε μόλις δύο μονάδες – σε σχέση με τα ποσοστά του 2012 - και πρόσθεσε πως παραδίδει στη νέα κυβέρνηση μια χώρα χωρίς ελλείμματα και έτοιμη να βγει συντεταγμένα από την κρίση. «Ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εξελίξεις είναι κρίσιμος. Εγγυώμαι ότι θα διαδραματίσει αυτό τον ρόλο στο ακέραιο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ωστόσο τόσο ο ίδιος ο Α. Σαμαράς όσο και οι συνεργάτες του πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια «αριστερή παρένθεση» καθώς δεν θα αντέξει στις πιέσεις που θα δεχθεί από τους ευρωπαίους εταίρους και σύντομα ο Α. Τσίπρας θα αναγκαστεί να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία.

Απουσίες και γκρίνιες

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη ΝΔ είναι ότι σχεδόν κανένα κορυφαίο στέλεχος δεν μετέβη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος που ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι πρώτες αποστάσεις υπήρξαν από τον Γραμματέα του κόμματος Α. Παπαμιμίκουπου υπενθύμισε πως ήταν αντίθετος με την στρατηγική του φόβου καθώς από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της στροφής προς στον μεσαίο χώρο.

Ακολούθησε ο Νικήτας Κακλαμάνης που κάλεσε τον Α. Σαμαρά να προχωρήσει σε αλλαγές στο κόμμα ενώ έκανε λόγο και για «Δελφινάριο». Ηχηρές ήταν οι απουσίες από τα τηλεοπτικά παράθυρα το βράδυ των εκλογών της Ντόρας Μπακογιάννη και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ οι Νίκος ΔένδιαςΚυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης μίλησαν για βαριά ήττα της ΝΔ και για λάθη ωστόσο δεν θέλησαν την δεδομένη χρονική στιγμή να αναφερθούν αναλυτικά στα εκλογικά αποτελέσματα.

Σκέψεις για έκτακτο συνέδριο 
Συνεργάτες του Α. Σαμαρά του εισηγούνται να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να εκτονωθεί η εσωστρέφεια. Ωστόσο με αυτή την κίνηση δεν αποκλείεται να ανοίξουν εσωκομματικές πληγές που δύσκολα θα κλείσουν. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναμένει πως θα κινηθούν ορισμένα κορυφαία στελέχη και στην συνέχεια θα αποφασίσει.

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά – Καραμανλή 

Ψυχραιμία συνιστά ο Κώστας Καραμανλής μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα. Μιλώντας σε συνομιλητές του δεν έκρυβε τον προβληματισμό του, ωστόσο σημείωνε πως δεν προτίθεται να πάρει δημόσια θέση και να παρέμβει το επόμενο διάστημα στις εξελίξεις στα εσωτερικά της ΝΔ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν στηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά.

Παράλληλα, δείχνει να απορρίπτει τα σενάρια που τον εμπλέκουν με την Προεδρία της Δημοκρατίας, είναι κάτι που δεν τον ενδιαφέρει και αυτό το έχει τονίσει και κατά το παρελθόν λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ο πρώην πρωθυπουργός ουδέποτε θα προχωρούσε σε μια κίνηση που θα δημιουργούσε πρόβλημα ή θα διασπούσε την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ο Αντώνης Σαμαράς λίγο πριν πάει στο Ζάππειο για τις καθιερωμένες δηλώσεις επικοινώνησε με τον Κώστα Καραμανλή προκειμένου να εκτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και για το τι θα πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης να διαφυλαχθεί η ενότητα στο κόμμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει την απήχηση που έχει στην «γαλάζια» βάση ο Κώστας Καραμανλής και δεν αποκλείεται να του ζητηθεί να βάλει πλάτη προκειμένου να βοηθήσει και αυτός με την σειρά του στην ενότητα της ΝΔ.

«Αιχμηρό» tweet Αντώναρου

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=387252&catID=1
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs