Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Φόβοι για νέα χτυπήματα στην Ευρώπη

Η αιματηρή επίθεση εναντίον των συντακτών της σατιρικής γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους, σχετικά με επικείμενα χτυπήματα των τζιχαντιστών στην καρδιά της Ευρώπης -και ιδιαίτερα των δυτικών χωρών που συμμετέχουν στον αγώνα κατά των εξτρεμιστών- αποφαίνονται αναλυτές και ειδικοί. Στο μεταξύ, ο αρχισυντάκτης του εντύπου, Στεφάν Σαρμπονιέ, αποτελούσε ήδη στόχο της Αλ Κάιντα.
"Βίαιος; Εγώ;" Παλιό σκίτσο της Charlie Hebdo
Προχωρώντας σε προβλέψεις, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η δολοφονία των Γάλλων δημοσιογράφων θα εξυπηρετήσει την προπαγάνδα των ισλαμιστών και θα οδηγήσει σε στρατολόγηση νέων μελών. «Αυτή η επίθεση διεπράχθη για να προκαλέσει σοκ στη διεθνή σκηνή», δήλωσε η Λίνα Κατίμπ, διευθύντρια του Κέντρου Κάρνεγκι για τη Μέση Ανατολή. «Η "θεαματική" εκτέλεση επεδίωκε να αποδείξει την επιρροή των κινήσεων των τζιχαντιστών στην Ευρώπη», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως στόχος των δραστών ήταν να τραβήξουν την προσοχή. Γι' αυτόν τοΦ λόγο, επέλεξαν μία κεντρική ζώνη του Παρισιού, η οποία είναι ταυτόχρονα συμβολική.
Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες πληροφοριών των δυτικών χωρών βρίσκονται σε επιφυλακή, μπροστά σε πιθανή επιστροφή χιλιάδων τζιχαντιστών που έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.
Συγκεκριμένα η Γαλλία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη, αφού συμμετέχει στα χτυπήματα στο Ιράκ, ενώ έχει αναπτύξει ισχυρή στρατιωτική παρουσία στη λωρίδα Σαχέλ, νότια της ερήμου Σαχάρα, όπου εντοπίζει ομάδες τζιχαντιστών. Το Ισλαμικό Κράτος έχει επανειλημμένως καλέσει τα μέλη του να στρέψουν την προσοχή τους στη χώρα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι, τους έχει προτρέψει πολλές φορές μέσω βίντεο, να επιτεθούν στους «απίστους» της Γαλλίας. Αντίστοιχα, το ηλεκτρονικό περιοδικό της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, Inspire, έχει στο παρελθόν απευθύνει ανάλογες εκκλήσεις, περιλαμβάνοντας τον αρχισυντάκτη της Charlie Hebdo, Στεφάν Σαρμπονιέ, στη λίστα με τους ανθρώπους-στόχους.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι υποστηρικτές της Αλ Κάιντα, αλλά και του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρονται στην αιματηρή επίθεση χρησιμοποιώντας σχόλια όπως «το Παρίσι καίγεται» ή ακόμη «η εισβολή του Παρισιού». Παρομοιάζοντας τους δράστες με «λιοντάρια», που «εκδικήθηκαν για τον Προφήτη», ανήρτησαν φωτογραφίες του Στεφάν Σαρμπονιέ, στις οποίες κρατά ένα τεύχος της εφημερίδας, το οποίο φέρει μία καρικατούρα που κοροϊδεύει τους εξτρεμιστές. «Γι' αυτό σκοτώθηκε», σχολίασε κάποιος στο Twitter.
Πηγή: AFP
Ερασμία Σφαέλου
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs