Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Διασφαλισμένες οι ελληνικές καταθέσεις

Διασφαλισμένες οι ελληνικές καταθέσεις

Κουκάκης Θανάσης   

Απολύτως διασφαλισμένο είναι σήμερα το 73% των Ελλήνων καταθετών που διαθέτουν αποταμιεύσεις έως 100.000 ευρώ, ενώ έχει ήδη ληφθεί πρόνοια ώστε να διασφαλισθούν και οι μη ασφαλισμένοι καταθέτες. Την ίδια στιγμή καθησυχαστικά εμφανίζονται τραπεζικά στελέχη για  το ύψος της εκροής καταθέσεων το Δεκέμβριο, ξεκαθαρίζοντας πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορούσε στην καταβολή φόρων και όχι σε κινήσεις σχετιζόμενες με τον πολιτικό κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το σύνολο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών υποχώρησε στα 164,296 δισ. ευρώ το Νοέμβριο από 164,496 δισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο. Προκαταρκτικές εκτιμήσεις τοποθετούν το σύνολο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών το Δεκέμβριο στα 161,8 δισ. ευρώ.
Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως η μείωση των καταθέσεων οφείλεται στο μεγάλο φορολογικό φόρτο του Δεκεμβρίου και σε πολύ μικρότερο βαθμό στις πολιτικές εξελίξεις που σχετίζονταν αρχικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και εν συνεχεία με την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Ενδεικτικά , εκτιμάται πως για τα τέλη κυκλοφορίας 2015 εκταμιεύθηκαν περίπου 800 εκατ. ευρώ μέσα στο Δεκέμβριο, ενώ άλλα τόσα περίπου εκταμιεύθηκαν για την πληρωμή της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος, καθώς και της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
Η εκροή καταθέσεων που σχετίζεται με τον πολιτικό κίνδυνο ξεπέρασε οριακά το 1 δισ. ευρώ και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορούσε σε καταθέτες με αποταμιεύσεις μεγαλύτερες των 70.000 ευρώ.
Εγγυημένο το 73% καταθέσεων
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) οι εγγυημένες καταθέσεις (όριο στα 100.000 ευρώ) στην Ελλάδα ανέρχονται στο 73% των επιλέξιμων καταθέσεων.
Πιο απλά σε σύνολο 160 δισ. ευρώ καταθέσεων που βρίσκονται υπό την προστασία της ομπρέλας του ΤΕΚΕ, τα 117,2 δισ. ευρώ είναι ασφαλισμένα και οι κάτοχοί τους δικαιούνται πλήρη αποζημίωση, ενώ 42,8 δισ. ευρώ είναι ανασφάλιστα. Από τις μη ασφαλισμένες αυτές καταθέσεις (άνω των 100.000 ευρώ) μεγάλο μέρος αφορά σε εταιρικές αποταμιεύσεις. Κυρίως αυτού του είδους οι καταθέσεις μεταφέρθηκαν και στο εξωτερικό στο διάστημα 9 -31 Δεκεμβρίου 2014.
Αν και οι καταθέσεις είναι προστατευμένες μέχρι τις 100.000 ευρώ, στην πράξη όμως μέχρι σήμερα σε όλες τις  εμπορικές τράπεζες που εξυγιάνθηκαν και τέθηκαν σε εκκαθάριση, καλύφθηκαν όλες οι αποταμιεύσεις, ανασφάλιστες και μη.
Αυτό διότι το κόστος για το σύστημα από τη μη διάσωση των ανασφάλιστων καταθέσεων θα ήταν μεγαλύτερο από την επιβάρυνση που προκαλεί η διασφάλιση εξ΄ αρχής του συνόλου των αποταμιεύσεων, λόγω του κινδύνου πρόκλησης πανικού στους πελάτες των τραπεζών.
Για να διασφαλίσει μάλιστα τη δυνατότητα του ΤΕΚΕ να καλύπτει τις τραπεζικές εξυγιάνσεις η κυβέρνηση νομοθέτησε προ ημερών τη δυνατότητα το ΤΕΚΕ να δανείζεται από φορείς του Δημοσίου όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τα κεφάλαια που χρειάζεται.
Σε επαγρύπνηση ΤτΕ - ΤΧΣ
Καθώς απομένουν 23 ημέρες μέχρι τις εκλογές και το κλίμα διαρκώς πολώνεται με την κινδυνολογία να περισσεύει σε κάποιες περιπτώσεις -παρά τις διαβεβαιώσεις όλων ανεξαρτήτως των κομμάτων πως οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν – η Τράπεζα της Ελλάδος και η Διοίκηση του ΤΧΣ βρίσκονται σε επαγρύπνηση και παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τη συμπεριφορά των καταθετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr μετά τις 9 Δεκεμβρίου τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών ενημερώνουν δύο φορές την ημέρα την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ για τη συμπεριφορά των καταθετών και το ύψος των υπολοίπων των αποταμιεύσεων τους. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως πέραν από τους εταιρικούς λογαριασμούς και κάποιους μεγάλους λογαριασμούς στο private banking, η συντριπτική πλειοψηφία των καταθετών δεν έχει επιδείξει καμία αλλαγή στάσης τον τελευταίο μήνα.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs