Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Τι δείχνουν τα γκάλοπ των ξένων για τις Ελληνικές εκλογές


Τα μυστικά γκάλοπ που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα και κυρίως από την ώρα που η χώρα μπήκε σε προεκλογική περίοδο, δεν ενδιαφέρουν μόνο τα κόμματα, τους υποψήφιους βουλευτές και τους κρατικοδίαιτους παράγοντες, αλλά και τους διεθνείς επενδυτές. 
Οι τελευταίοι μάλιστα έχοντας υποστεί εξαιρετικά επώδυνες απώλειες από το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν και γι’ αυτό προσπαθούν διακαώς να προβλέψουν τι θα συμβεί την επόμενη μέρα των εκλογών.

Αν θα υπάρξει δηλαδή και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ενώ θεωρούν πως το κρίσιμο ζητούμενο δεν είναι το ποιος θα κάνει κυβέρνηση, αλλά το πόσο ισχυρό θα είναι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Όσον αφορά το θέμα του «Grexit» γύρω από το οποίο έχει χυθεί πολύ μελάνι, αυτό αποτελεί σύμφωνα με κορυφαίο διαχειριστή θέμα-καφενείου αλλά δίνει ταυτόχρονα και την ευκαιρία να αποκαλυφθεί η άγνοια και το επίπεδο του λαϊκισμού των υποψηφίων που επιχειρηματολογούν πάνω σε αυτό.

Σύμφωνα λοιπόν με επενδυτικούς κύκλους που διατηρούν μεγάλη έκθεση σε Ελληνικές μετοχές, το συμπέρασμα από την ανάλυση των ιδιωτικών δημοσκοπήσεων διαμορφώνεται από τρία συν ένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και δημιουργεί μια πρώτη αίσθηση ως προς το αποτέλεσμα που θα προκύψει το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου.

Ειδικότερα το πρώτο αφορά το γεγονός ότι ως ώρας η Ν.Δ. δεν έχει δείξει ποσοστό υψηλότερο του 25%, πράγμα που οδηγεί την ηγεσία της να πολώσει ακόμη περισσότερο το κλίμα με στόχο να κερδίσει πόντους που θα την φέρουν κοντά στο 29%-30%.

Ωστόσο η τακτική αυτή δεν θα ενισχύσει μόνο την Ν.Δ. αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι η ακραία πόλωση ωφελεί και τον αντίπαλο, όπως υποστηρίζει η επιστήμη των δημοσκοπήσεων. «Αν η Ν.Δ. φτάσει το 30% τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα φλερτάρει με την αυτοδυναμία», αναλύει έμπειρος παρατηρητή που «ρεπορτάρει» τα στοιχεία σε μεγάλο επενδυτικό οίκο.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό έχει να κάνει με την Χρυσή Αυγή, για την οποία οι δημοσκόποι ευθαρσώς δηλώνουν πως δεν μπορούν να καταλάβουν την πραγματική δύναμη που συγκεντρώνει. Λένε μάλιστα πως δεν μπορούν να βρουν ούτε τους προηγούμενους ψηφοφόρους των Ευρωεκλογών στις τρέχουσες μετρήσεις και συνεπώς δεν μπορούν να κάνουν αναγωγές πάνω σε σοβαρή βάση.

Το τρίτο σχετίζεται με τις διαρροές ψηφοφόρων μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων και εδώ το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως παρατηρούνται διαρροές από την Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ, φαινόμενο που ακούγεται κάπως παράδοξο, για του επαγγελματίες του κλάδου των μετρήσεων όμως δεν είναι πρωτοφανές.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη ποιοτικό στοιχειό που θολώνει περισσότερο το πολίτικο τοπίο και δεν είναι άλλο από την «επίδοση» που θα πετύχει το νεοσύστατο κόμμα του Γ. Παπανδρέου. Για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς μετρήσεις, ενώ οι εκτιμήσεις το τοποθετούν μέσα σε ένα μεγάλο εύρος ποσοστών. Όμως η δημοφιλία του Γ. Παπανδρέου φαίνεται να είναι σημαντικά υψηλότερη εκείνης του Ε. Βενιζέλου, με την επισήμανση πως ο πρώτος χαρακτηρίζεται ήδη ως ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων, αν φυσικά συγκεντρώσει ποσοστό που θα του δώσει αυτή την ευχέρεια.

Α.Τάντουλος 

 Πηγή:www.reporter.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs