Το ισχυρό πρόσωπο για την επόμενη μέρα στη ΝΔ είναι ο πρώην υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας που έκανε την έκπληξη στην Β Αθήνας παίρνοντας την πρωτιά από τον Κ. Μητσοτάκη. Μετακινήθηκε από την Κέρκυρα και αναμενόταν μια καλή επίδοση, αλλά σε καμία περίπτωση ότι θα «σαρώσει» αφήνοντας πίσω του τον φιλόδοξο γιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Το ερώτημα είναι πότε θα ξημερώσει η επόμενη μέρα στη ΝΔ.
Ο Α. Σαμαράς έδειξε από την πρώτη στιγμή μετά την εκλογική ήττα ότι δεν έχει σκοπό να αποχωρήσει και ότι θα διεκδικήσει την παραμονή του στην αρχηγία. Τον διευκολύνει η στάση αναμονής που κρατούν οι δελφίνοι επειδή δεν μπορούν να εκτιμήσουν ποια θα είναι η πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα. Με απλά λόγια, οι σκέψεις τους, όπως μεταφέρονται από συνομιλητές τους, μπορούν να περιγραφούν ως εξής: Αν γίνει σχετικά σύντομα και σχετικά ομαλά μια συμφωνία με τους θεσμικούς εταίρους και πιστωτές, τότε θα θεωρηθεί από τους πολιτικούς αντιπάλους ότι η κυβέρνηση θα μακροημερεύσει. Αν υπάρξει αδιέξοδο, τότε μπορεί –σύμφωνα με την ανάλυσή τους- να προκύψουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ετσι, ο Α. Σαμαράς διευκολύνεται από το κακό σενάριο, γιατί διαφορετικά, αν δηλαδή φανεί ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει πολύ πολιτικό χρόνο, τότε θα κινηθούν, εκτός απροόπτου, οι ενδιαφερόμενοι για την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα του.
Το πρόσωπο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτό του Κ. Καραμανλή, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή στο εσωτερικό της ΝΔ. Οι φήμες ότι μπορεί να προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ προκαλούν προφανή εκνευρισμό στη Συγγρού που δεν μπορεί να «σηκώσει» ένα τέτοιο σενάριο. Ούτε ενδεχόμενη επιλογή του Δ. Αβραμόπουλου μπορεί να γίνει ανεκτή εύκολα από την ηγεσία της ΝΔ, που ήδη έχει προαναγγείλει ότι θα ξαναπροτείνει τον Στ. Δήμα.
Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι η Κουμουνδούρου εφαρμόζει σχέδιο διεμβολισμού της παράταξής τους δείχνοντας εκτίμηση στον Κ. Καραμανλή και τον Δ. Αβραμόπουλο. Και αναγνωρίζουν ότι αυτό είναι πρόβλημα για τον Α. Σαμαρά που επιμένει στη στρατηγική της έντασης και σε διχαστική λογική. Το γεγονός ότι δεν υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στο εσωτερικό του κόμματός του. Δημοσίως εκφράστηκε κριτικά ο «καραμανλικός» βουλευτής Γ. Κουμουτσάκος. Αλλά και η επίθεση που εξαπέλυσε η ευρωβουλευτής Μ. Σπυράκη (πριν παραδώσει την εκπροσώπηση στον Κ. Καραγκούνη) στον Α. Τσίπρα για τον πολιτικό όρκο προκάλεσε αμηχανία μεταξύ φιλελευθέρων στελεχών της ΝΔ.
Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε η παρέμβαση του δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα, ο οποίος με δήλωσή του, ζήτησε την συνέχιση της εκπροσώπησης των Μεσσηνίων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από τον Γ. Λαμπρόπουλο, ο οποίος όπως λέει έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων της ΝΔ. Η αιχμή είναι για τον Α. Σαμαρά που επέλεξε για τον εαυτό του την έδρα της Μεσσηνίας Τόνισε μάλιστα ότι «η Μεσσηνία δεν μπορεί να μείνει χωρίς φιλελεύθερη εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο, αφού ο τ. Πρωθυπουργός έχει σοβαρά θεσμικά καθήκοντα ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης». Ο ίδιος ο πρώην υφυπουργός κ. Λαμπρόπουλος με ανοιχτή επιστολή προς τους συμπολίτες του τους ενημέρωσε ότι «ο δικός τους άνθρωπος, που έδινε μάχες, που στήριξε τη Μεσσηνία, που αγωνιζόταν για τα προβλήματά της, δεν θα είναι στη Βουλή, παρά τη θέλησή τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.