Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Σήμερα ανακοινώνεται το νέο κυβερνητικό σχήμα - Τα πιθανά ονόματα

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο εσωτερικό της νέας κυβέρνησης, το οριστικό σχήμα της οποίας και τα ονόματα που θα τη στελεχώσουν, θα ανακοινωθούν σήμερα ώστε να ακολουθήσει και η ορκωμοσία των νέων υπουργών.
Μια πρώτη γεύση για τις σκέψεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δόθηκε χθες με το Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία τεσσάρων υπερυπουργείων. Κίνηση που «εξυπηρετεί» το στόχο του κ. Τσίπρα για ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα μικρότερο τουλάχιστον «κατά 50% σε σχέση με το απελθόν», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει κλειδώσει και το όνομα του νέου υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος. Στόχος του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του είναι η εκλογή του νέου ΠτΔ να γίνει με ευρύτατη πλειοψηφία από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή.
Στο μέτωπο με τους δανειστές, μεθαύριο Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θα είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συνάντηση στις 15.00 με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην Αθήνα, όπως διέρρευσε από τον ΣΥΡΙΖΑ, προγραμματίζει να έρθει την επόμενη εβδομάδα και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μετά τη χθεσινή συνεδρίαση αποκάλυψε ότι είχε 15λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον επόμενο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, το όνομα του οποίου δεν θέλησε να αναφέρει, αφού όπως είπε «δεν έχει διοριστεί ακόμη». Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πηγές στην Αθήνα, το όνομα και το τηλέφωνο του νέου υπουργού έδωσε στον κ. Ντάισελμπλουμ ο ίδιος ο Γκ. Χαρδούβελης, ο οποίος χθες εκπροσωπούσε την ελληνική πλευρά.  
Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι την μεθεπόμενη εβδομάδα η νέα κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις διαδικασίες εκλογής ΠτΔ, να αναγνώσει τις προγραμματικές της δηλώσεις και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να ξεκινήσει το νομοθετικό της έργο, να μην απολέσει το θετικό γι' αυτήν «momentum» και να δώσει το στίγμα της. Ένα στίγμα «ριζοσπαστικό» και «ανατρεπτικό», όπως λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με έμφαση στην «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» και την «ανακούφιση των πιο ευπαθών στρωμάτων του πληθυσμού από την πολυετή ύφεση και λιτότητα» και με αιχμή την «άμεση ανασύνταξη του φορολογικού μηχανισμού για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, της φοροασυλίας των διαφόρων "λιστών" και την ταχύτατη αντιμετώπιση της διαπλοκής».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ


Αρχίζουν να κυκλοφορούν τα πρώτα ονόματα που θα συμπεριληφθούν στην κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Βήματος ο κ. Νίκος Παππάς θα είναι υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα και στον επικοινωνιακό τομέα της κυβέρνησης.




Ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Σκουρλέτης θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.







Στο οικονομικό επιτελείο θα είναι ο κ.Γιάννης Δραγασάκης ως επιπτεύων, ο κ.Γιάνης Βαρουφάκης και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.






Το υπουργείο Παιδείας θα αναλάβει ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς.







Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να πάρει η κυρία Ράνια Αντωνοπούλου βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας. Τις τελευταίες ώρες όμως ακούγεται και το όνομα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.





Τα άλλα υπουργεία

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να συμπεριλάβει και το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Επικεφαλής θα είναι όπως όλα δείχνουν ο Γ. Σταθάκηςκαι ρόλο θα έχει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Εχει σχεδιαστεί η δημιουργία ενός νέου υπουργείου Μετανάστευσης, για τη θέση της επικεφαλής ακούγεται το όνομα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Στο υπουργείο Εξωτερικών πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτή τη στιγμή η ανάθεσή του στονΝ. Κοτζιά, με υφυπουργό τη κυρία Νάντια Βαλαβάνη

Το υπουργείο Αμυνας σύμφωνα με πληροφορίες αναλαμβάνει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Π. Κουρουμπλή.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται πολύ πιθανή η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αν και ακούγεται και το όνομα του Π. Νικολούδη, σημερινού επικεφαλής της Αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, με τον οποίο υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικό ρόλο αναμένεται ότι θα παίξει ο Ν. Βούτσης (είτε ως πρόεδρος της Βουλής, είτε ως αναβαθμισμένος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος). Ενα ενδεχόμενο για τη θέση του Προέδρου της Βουλής είναι και η πρόταση για τον Θ. Δρίτσα, σε περίπτωση που δεν του ανατεθεί το υπουργείο Αμυνας.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι «Ειδικό υπουργείο επικρατείας» με σκοπό τον έλεγχο των προμηθειών του δημοσίου ιδρύει η νέα κυβέρνηση υπό τον επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος κ. Παναγιώτη Νικολούδη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Νικολούδης θα έχει υπό την αρμοδιότητά του το ΣΔΟΕ, το Λιμενικό Σώμα, την Επιτροπή Προμηθειών και Ελέγχου συμβάσεων και γενικότερα τον έλεγχο όλων των προμηθειών του Δημοσίου.

Το νέο υπουργείο θα λειτουργεί στο Μέγαρο Μαξίμου και όπως φαίνεται θα έχει ευρείες αρμοδιότητες σε σχέση με τον έλεγχο λογαριασμών, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο όλων των καταλόγων εμβασμάτων και καταθέσεων που έχουν φτάσει στους οικονομικούς και νομικούς εισαγγελείς κλπ.


Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  
Σήμερα το πρωί αργότερα το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.  Η ορκωμοσία των υπουργών θα γίνει την Τετάρτη δεδομένου ότι θα πρέπει να προχωρήσουν τα  προεδρικά διατάγματα και να ολοκληρωθούν οι  αλλαγές στην δομή της κυβέρνησης που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας. 
Εν τω μεταξύ χθες όλο το βράδυ ο πρωθυπουργός  και οι στενοί του συνεργάτες έγραφαν και έσβηναν τα ονόματα των στελεχών που θα συγκροτήσουν την  κυβέρνηση λαμβάνοντας υπ όψη τους συσχετισμούς και ισορροπίες. 
Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να θέσει στην κυβέρνηση του και τον Φώτη Κουβέλη τοποθετώντας τον στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή σε άλλο κυβερνητικό πόστο. Με την κίνηση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να κάνει το άνοιγμα του προς τα κεντροδεξιά ισορροπώντας με αυτό τον τρόπο τις οποίες εντυπώσεις δημιουργήθηκαν από τον στενό του εναγκαλισμό με τον Πάνο Καμμένο
Το κυβερνητικό σχήμα σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι αργά χθες το βράδυ ενδέχεται να είναι το εξής. 
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης –υπεύθυνος για το συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής θα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης ενώ το υπουργείο Οικονομικών και την διαπραγμάτευση θα αναλάβει ο Γιάννης Βαρουφάκης. Υπεύθυνος για τον τομέα των εσόδων αναμένεται να οριστεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 
Υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος και για την ΕΥΠ ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς. Θέση υπουργού  αναμένεται να έχει και ο αντιεισαγγελέας  Παν. Νικολούδης ο οποίος θα είναι υπεύθυνος  όλων των διωκτικών αρχών που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και την είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών προς το δημόσιο  από τις περιβόητες λίστες που έχουν στην διάθεση τους οι αρμόδιες αρχές. 
Για την θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης ακούγεται ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης ο οποίος όμως βρίσκεται κοντά και στο υπουργείο Πολιτισμού. 
Ο Πάνος Καμμένος θα πάρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας  ενώ ο βουλευτής επικρατείας Νίκος Τόσκας θα είναι στην θέση του υφυπουργού.
Στο υπουργείο Εξωτερικών θα βρεθεί ο Νίκος Κοτζιάς, αλλά και ο Νίκος Χουντήςαναλαμβάνοντας τις σχέσεις με την Ευρώπη. Σε αυτό το υπουργείο φαίνεται ότι θα πάει και η Νάντια Βαλαβάνη. 
Στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα δημιουργηθούν τέσσερα  υπέρ- υπουργεία. Τοένα θα είναι το  Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού  κάτω από τα οποία θα υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,  Ναυτιλίας και Αιγαίου,  Τουρισμού και  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων . Σε αυτό αναμένεται να είναι υπεύθυνος ο Γιώργος Σταθάκης ενώ ρόλο πιθανότατα να παίξει και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 
Το δεύτερο υπέρ-υπουργείο αναμένεται να είναι το Εσωτερικών και Διοικητικής ανασυγκρότησης  κάτω από το οποίο θα βρεθούν το Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης  , το Προστασίας του Πολίτη  καθώς και το Μακεδονίας Θράκης . Σε αυτό φέρεται να προΐσταται ο Πάνος Σκουρλέτης αν και μέχρι αργά χθες το βράδυ η θέση αυτή δεν είχε κλείσει οριστικά. 
Στο νεοσυσταθέν υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής  αναμένεται να είναι η δικηγόρος Τασία Χριστοδουλοπούλου. 
Στο τρίτο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειαςυπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων:  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και  οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. . Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν αποκλείεται να βρεθεί  στέλεχος από τους Οικολόγους πράσινουςμε τους οποίους συνεργάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Στο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων θα υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των  υπουργείων: Πολιτισμού και Αθλητισμού και  Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το υπουργείο Παιδείας λέγεται ότι θα αναλάβει ο καθηγητής του Πολυτεχνείο Αριστείδης Μπαλτάς ενώ στο Εργασίας ενδέχεται να βρεθεί ο Δημ. Στρατούλης αλλά και η Ράνια Αντωνοπούλου. 
Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Παναγιώτη Κουρουπλή. 
Εάν δεν αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης ο Φώτης Κουβέλης στην θέση αυτή αναμένατε να βρεθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλιώς θα βρεθεί σε  άλλο υπουργείο της αρμοδιότητας της. 
Στην κυβέρνηση θα βρεθεί και ο Δημ. Δρίτσας καθώς επίσης και στελέχη του Αριστερού Ρεύματος . 
Για πρόεδρος της Βουλής ακούγεται ο Νίκος Βούτσης.

http://www.tovima.gr/, http://www.naftemporiki.gr/, newpost.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs