Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Γερμανία: “Παράθυρο” για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τις εκλογές

“Παράθυρο” στη συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, αφήνει η Γερμανία δια στόματος βουλευτών της κυβέρνησης συνασπισμού της Angela Merkel, σηματοδοτώντας μια πιο ευέλικτη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα σε σχέση με τις έως τώρα επίσημες τοποθετήσεις, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι βουλευτές από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα της Γερμανίας, ενώ η διαγραφή χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ωστόσο εξετάζεται χαλάρωση των όρων αποπληρωμής του δανείου διάσωσης που έλαβε η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης στις 25 Ιανουαρίου. Βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η Ελλάδα να εμμείνει στις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και λιτότητα.

Το ενδεχόμενο ανοίγματος αυτής της συζήτησης αντανακλά τα υπό συζήτηση σενάρια στο κόμμα συνασπισμού της Merkel σε περίπτωση που οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αναδείξουν νικητή το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται κατά της πολιτικής της λιτότητας.

“Θα υπάρχουν συζητήσεις με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Ingrid Arndt-Brauer των Σοσιαλδημοκρατών, που ηγείται της επιτροπής Οικονομικών της Κάτω Βουλής, ενώ πρόσθεσε “Μπορεί να συζητηθεί η επέκταση στην ωρίμανση του χρέους και η μείωση των επιτοκίων και με μια αριστερή κυβέρνηση”.

Από την πλευρά του αξιωματούχος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Angela Merkel που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας. υποστήριξε πως η Γερμανία θα συζητήσει με οποιαδήποτε εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό κυβέρνηση της χώρας, περιλαμβανομένης και ενδεχόμενης χαλάρωσης των όρων του δανείου, όσο η Ελλάδα δεν αθετήσει τις δεσμεύσεις λιτότητας.

La Repubblica: Ο Α. Τσίπρας εργάζεται στο παρασκήνιο με γεφυροποιούς σε Βρυξέλλες και ΕΚΤ

Σε «μυστικό σχέδιο κατά της χρεοκοπίας» αναφέρεται ο αναλυτής της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica Έττορε Λιβίνι, σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στην διαδικτυακή πύλη της εφημερίδας.

«Ο Αλέξης Τσίπρας εργάζεται στο παρασκήνιο με τους γεφυροποιούς των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την επίτευξη ενός συμβιβασμού που να απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, βγάζοντας από το μαγικό καπέλο μια λύση που να επιτρέπει σε όλους να πουν ότι νικήσανε, καθιστώντας δυνατή, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, την υπογραφή μιας συμφωνίας με την Τρόικα» γράφει ο Λιβίνι.

Η La Repubblica αναφέρει ότι πρόκειται για μια «μείξη ανάμεσα σε επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, ο μέσος χρόνος της οποίας σήμερα είναι τριάντα δύο έτη και σε μείωση των επιτοκίων, τα οποία είναι σήμερα στο 1,5%, ελαφρύνοντας το βάρος των δανείων της Αθήνας και απελευθερώνοντας ,συγχρόνως, πόρους για τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, με τον τρόπο αυτό «η Άγγελα Μέρκελ θα μπορέσει να εγγυηθεί στα γεράκια του Βορρά, ότι η Ελλάδα, έστω και με ιδιαίτερα συμφέρουσες προϋποθέσεις, θα πληρώσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ».

Ο Ιταλός αναλυτής, θεωρεί, πάντως, πως «όλοι είναι πεπεισμένοι, ακόμη, τελικά, και τα γεράκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει όλο της το δημόσιο χρέος, το οποίο αγγίζει το 175% του ΑΕΠ, με τα ισχύοντα επιτόκια της αγοράς» και, κατά συνέπεια, «η επαναδιαπραγμάτευση δεν αφορά το αν, αλλά το πότε».


Die Zeit: Η Γερμανία εξετάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα

«Η Γερμανία εξετάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit» σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της και μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο εν λόγω άρθρο επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση, παρά τα περί αντιθέτου δημοσιεύματα, θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ακόμη και σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σύμφωνα με πληροφορίες της Zeit, στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες εξετάζεται αυτή την εποχή πώς θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός συμβιβασμός με τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Μια έξοδος της Ελλάδας θεωρείται για την γερμανική κυβέρνηση οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά κοστοβόρα - παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Στο Βερολίνο έχουν αντιληφθεί ότι ο Τσίπρας εμφανίζεται στο μεταξύ λιγότερο επιθετικός από ό,τι πριν από μερικούς μήνες, το οποίο θεωρείται ως ένδειξη ότι θα ήταν ανοιχτός για διαπραγματεύσεις. Στην ΕΕ κάνουν ήδη συγκρίσεις με τον Λούλα, ο οποίος ως υποψήφιος είχε προκαλέσει ανασφάλεια στις αγορές και ως Πρόεδρος πήγε τη χώρα μπροστά. Τονίζεται, ωστόσο, ότι δεν είναι σαφές πόσο ρεαλιστικό θα ήταν ένα τέτοιο σενάριο. Ένας πιθανός συμβιβασμός θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον ελαφρύνσεις του χρέους για την Ελλάδα - ίσως μέσω μιας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής. Σε αντάλλαγμα ο Τσίπρας θα παραιτείτο από κάποιες από τις πιο ακραίες απαιτήσεις του. Ένα πραγματικό κούρεμα όμως αποκλείεται».


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs