Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

«Η γερμανική κυβέρνηση μπλοφάρει»

«Πόκερ υψηλού επιπέδου» χαρακτηρίζει τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεσπάσει στην ΕΕ για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο αυστριακός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μίχελ Ράιμον.
Σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk εκτίμησε ότι το Grexit δεν είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο:
«Πιστεύω ότι είναι το τελευταίο σενάριο που επιδιώκει κανείς στην ΕΕ. Αυτό που ζούμε τώρα είναι ένα πόκερ υψηλού επιπέδου. Ο Τσίπρας, ο έλληνας υποψήφιος, ζητά νέα διαπραγμάτευση, επαναπροσδιορισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής, μια νέα συζήτηση για την πολιτική των περικοπών που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα. Το μοναδικό μέσο άσκησης πιέσεων που διαθέτει είναι η διαγραφή του χρέους. Αυτό φυσικά δεν το θέλει η γερμανική κυβέρνηση και έτσι μπλοφάρει λέγοντας ότι εάν εσύ απειλείς με αυτό, τότε να εγκαταλείψεις την ευρωζώνη».
Όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής η δυνατότητα μη εξυπηρέτησης του χρέους υφίσταται, ωστόσο θα είχε καταστροφικές συνέπειες και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν οι Έλληνες και ο Αλέξης Τσίπρας:
«Γι΄ αυτό και το γερμανικό υπ. Οικονομικών προσπαθεί να αντιδράσει σε αυτό, ασκώντας πιέσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν έχει τοποθετηθεί επ΄ αυτού κάποιος υψηλόβαθμος πολιτικός αξιωματούχος στο Βερολίνο, η Μέρκελ ή ο Σόιμπλε. Το δημοσίευμα του Spiegel επικαλείται απλώς κύκλους της κυβέρνησης. Πιστεύω λοιπόν πραγματικά ότι πρόκειται για μπλόφα της γερμανικής κυβέρνησης και όχι για πραγματικό στόχο».
«Λανθασμένη» η πολιτική της λιτότητας
O αυστριακός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μίχελ Ράιμον
O αυστριακός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μίχελ Ράιμον
Ο Μίχελ Ράιμον εκτιμά ότι ήταν λάθος να επιβληθεί στην Ελλάδα μια τόσο «βάναυση πολιτική περικοπών». Ο ίδιος χαρακτηρίζει λανθασμένη τη συνολική πολιτική λιτότητας της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι είναι θεμιτό να υπάρχουν αντιστάσεις:
«Είναι καλοδεχούμενο να αντιδρά σε αυτό μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση με επιθετικό τρόπο. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να πει βέβαια κανείς ότι οι μαξιμαλιστικές απειλές του Τσίπρα δεν είναι κάτι καλό για την Ελλάδα και το σύνολο της ΕΕ. Σας ξαναλέω, πρόκειται για παιγνίδι πόκερ. Όλες οι πλευρές θα πρέπει τώρα να επιδείξουν ψυχραιμία».
Γεγονός είναι βέβαια ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει μέχρι στιγμής σημαντικό μέρος των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι, για παράδειγμα, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.
«Δεν απαλλάσσουμε την Ελλάδα από τις ευθύνες που έχει. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Φυσικά και η Ελλάδα θα πρέπει να εισαγάγει ένα λειτουργικό φορολογικό σύστημα. Φυσικά και θα πρέπει να βελτιωθεί η ελληνική διοίκηση σε αυτό το πεδίο. Πρόκειται για μια παράλειψη την οποία όμως δεν μπορεί να επιρρίψει κανείς στον Τσίπρα. Δεν έχει κυβερνήσει ούτε λεπτό. Συντηρητικοί και Σοσιαλιστές ήταν εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση τις τελευταίες δεκαετίες. Θα πρέπει να δώσει κανείς την ευκαιρία στον Τσίπρα να αναλάβει δράση. Πιστεύω ότι είναι μια καλή παράδοση στην Ευρώπη να μην αναμειγνύεσαι στην εσωτερική πολιτική άλλων χωρών, προσπαθώντας να επηρεάσεις τις εκλογές. Η παράδοση αυτή όμως δεν τηρείται τώρα».
Ο Τσίπρας θα υπαναχωρήσει από τις θέσεις του
«Θα πρέπει να δώσει κανείς την ευκαιρία στον Τσίπρα να αναλάβει δράση»
«Θα πρέπει να δώσει κανείς την ευκαιρία στον Τσίπρα να αναλάβει δράση»
Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει όντως τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση; Θα υπαναχωρήσει από τις θέσεις του;
«Είμαι βέβαιος ότι θα υπαναχωρήσει από τις θέσεις του (…). Σας ξαναλέω: θέλει, και το λέει άλλωστε και στην Ελλάδα, να παραμείνει στο ευρώ. (…) Θέλει μια χαλάρωση της πολιτικής των περικοπών, μείωση των επιτοκίων και κατώτατο μισθό. Εάν γίνουν αυτές οι παραχωρήσεις τότε φυσικά και ο ίδιος θα απομακρυνθεί από τις μαξιμαλιστικές του απειλές, τις οποίες άλλωστε δεν θέλει καν να υλοποιήσει. Πιστεύω ότι είναι εφικτός ένας συμβιβασμός, ένας συμβιβασμός υπό την έννοια μιας μη νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη. (…) Όλα αυτά δεν πρέπει να αξιολογούνται ως καταστροφή για την Ευρώπη. Αντιθέτως. Μπορεί να υπάρξει μια μεταστροφή από την τελείως λανθασμένη αυτή οικονομική πολιτική των τελευταίων χρόνων».
Πώς θα μπορούσε όμως να χρηματοδοτήσει ο Αλέξης Τσίπρας τις προεκλογικές του υποσχέσεις οι οποίες κοστολογούνται στα 10 δις ευρώ; Ενδεχομένως με νέα χρήματα από την Ευρώπη, ρωτήθηκε ο αυστριακός ευρωβουλευτής;
«Το ζητούμενο δεν είναι να χρηματοδοτηθούν οι προεκλογικές του υποσχέσεις με νέα ευρωπαϊκά κεφάλαια. Υπάρχει άλλωστε και το ζήτημα της εξυπηρέτησης του χρέους. Μπορεί και θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μια παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Γιατί; Γιατί θα πρέπει να ενισχύσουμε την εσωτερική ζήτηση στην Ελλάδα. Η νεανική ανεργία ξεπερνά το 50 %. Μπορούμε να επιμείνουμε στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής στην Ελλάδα, αλλά τότε είναι σαν να επιμένουμε να παραμείνει η ανεργία σε αυτά τα επίπεδα. Θα πρέπει να επιτρέψουμε στους Έλληνες να ξοδέψουν λεφτά, αλλά με απόλυτα κεϋνσιανό τρόπο, όπως κάναμε στην Ευρώπη τις προηγούμενες δεκαετίες. Και στην ίδια τη Γερμανία επετράπη να επενδύει επί δεκαετίες στην ίδια της την οικονομία μετά από την κρίση, ή καλύτερα, τον πόλεμο, χωρίς να χρειάζεται να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους και των επανορθώσεων. Αυτή η δυνατότητα θα πρέπει να δοθεί και στην Ελλάδα. Εάν δεν ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση, δεν θα ανακάμψει οικονομικά. Πρόκειται για το λογικό επακόλουθο».
Sandra Schulz (DLF) / Κώστας Συμεωνίδης
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs