Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Σήμερα η κρίσιμη απόφαση Ντράγκι για την αγορά ομολόγων


Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι η Ελλάδα θα περιληφθεί κανονικά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
dragi
Σήμερα «κληρώνει» στη Φρανκφούρτη η απόφαση για την ποσοτική χαλάρωση μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων με την αγωνία στην Αθήνα να βρίσκεται στο «κόκκινο» λόγω της ανησυχίας ότι οι όροι του προγράμματος ουσιαστικά θα εξαιρούν τη χώρα μας από το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η χώρα μας δεν θα περιληφθεί στο πρόγραμμα ωστόσο υπάρχουν ισχυρές πιέσεις και προς την αντίθετη κατεύθυνση: να μη εξαιρεθεί για ψυχολογικούς λόγους. Ένας αποκλεισμός της Ελλάδας θα είχε μεγάλες ψυχολογικές επιπτώσεις όχι μόνο στη χώρα αλλά ευρύτερα στις αγορές. Την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα περιληφθεί κανονικά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που θα εγκρίνει σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας με τη ΝΔ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως είναι «σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αποκλειστεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», ωστόσο ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης που προβλέπει το καταστατικό της και σύμφωνα με τις οποίες παρέχει στήριξη σε χώρες που πληρούν τα κατώτατα όρια πιστοληπτικής αξιολόγησης ή τελούν σε πρόγραμμα.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα της ΕΚΤ η βασική πρόταση είναι να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ κάθε μήνα για τουλάχιστον ένα χρόνο, ίσως και για δύο χρόνια. Παράλληλα, εκδηλώνεται ισχυρή αντίδραση αρκετών κεντρικών τραπεζιτών στην ιδέα να μη διαμοιραστούν οι κίνδυνοι της αγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά κάθε κεντρική τράπεζα να αγοράζει τα κρατικά ομόλογα της δικής της κυβέρνησης.
Έτσι όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει, με καθυστέρηση πολλών ετών, τον δρόμο της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολούθησαν ήδη από το 2008 η αμερικανική και η βρετανική κεντρική τράπεζα στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την οικονομία τους. Αν επαληθευθούν σήμερα οι πληροφορίες για αγορές ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ τον μήνα, τότε το συνολικό ποσό θα μπορούσε να ανέλθει μεταξύ 600 δισ. ευρώ και 1,1 τρισ. ευρώ σε διάστημα 12-24 μηνών. Η σταθερή υποχώρηση του πληθωρισμού τους τελευταίους 18 μήνες αναγκάζει τον Μάριο Ντράγκι και τους υπόλοιπους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης να συγκρουστούν με τη γερμανική επιχειρηματική και πολιτική ελίτ, που ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να αντιστέκεται λυσσαλέα στην ιδέα της κεντρικής αγοράς ομολόγων, παρ’ όλο που ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Δεκέμβριο κατά 0,2%, ενώ η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει στο 11,5%.
http://www.matrix24.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs