Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Εξισλαμισμός: Ο μόνος δρόμος για τον Ερντογάν

Του Άρη Αμπατζή

Η αντικατάσταση του όρου «kampus» από αυτόν του «κουλιγιέ» είναι το νέο φιρμάνι του μέγα, τρανού, πανταχού παρόντα και κάτοικου παλατιού 1.150 δωμάτων, απόλυτου άρχοντα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να βάλει  σταθερά την Τουρκία στο δρόμο του εξισλαμισμού.

«Κουλιγιέ» είναι ο όρος που από την Οθωμανική εποχή αποδίδει την έννοια του  συγκροτήματος κτιρίων (σχολείο, βιβλιοθήκη, χαμάμ, τραπεζαρία) που βρίσκεται γύρω από το τέμενος. Η αρχιτεκτονική αυτή δομή αναπτύχθηκε μαζί με τα κοινωφελή ιδρύματα (βακούφια) τα οποία είχαν ιδιαίτερη θέση στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μιλώντας σήμερα στην τελετή θεμελίωσης της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Γιλντιρίμ Μπέγαζιτ στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε «θα είναι καλύτερα αντί του «kampus» να λέμε κουλιγιέ. Το κουλιγέ, το οποίο  θα εκτείνεται σε μια περιοχή 1 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων,  θα εκπαιδεύσει τις ισχυρές γενιές του μέλλοντος».

Όταν ο Ερντογάν πριν από τρία χρόνια άρχισε να αποκαλεί τον πρόεδρο της Συρίας «Εσέντ» και όχι «Εσάντ» όπως χρησιμοποιούνταν στην τουρκική μέχρι τότε, το σύνολο των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, περιλαμβανομένης και της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ακολούθησε τη γλωσσική πρωτοπορία του Ερντογάν. Τα ίδια μέσα ενημέρωσης και οι οπαδοί του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν αναπαράγουν τη ρητορική του τελευταίου για την ανάγκη να αποκτούν οι Τούρκοι πολίτες τρία παιδιά, να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη, αλλά και  να επανέλθει η Οθωμανική γλώσσα ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία κλπ.

«Δεν μπορεί να φιλοσοφίσει εύκολα κανείς με την τουρκική γλώσσα» είχε πει ο Ερντογάν πρόσφατα, για να δικαιολογήσει την ανάγκη επιστροφής στα οθωμανικά. «Εμείς φιλοσοφούμε, αλλά προφανώς δεν το γνωρίζει ο Πρόεδρος» είχαν απαντήσει σημαντικά ονόματα από το χώρο της φιλοσοφίας στην Τουρκία. Ο σημερινός νεωτερισμός του Ερντογάν σημαίνει ότι στο εξής, όπου τουρκική γλώσσα, θα χρησιμοποιείται ο όρος  οθωμανική,  όπου πανεπιστημιούπολη, κουλιγιέ και σειρά έχει, όπως πάνε τα πράματα, το όπου πανεπιστήμιο, μεντρεσές (ιεροσπουδαστήριο).

http://elefenet.blogspot.gr/2015/01/blog-post_55.html
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs