Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

"Η ανεργία μειώνεται παντού, εκτός από την... Ελλάδα"


Έξω από τις παγκόσμιες τάσεις βρίσκεται η Ελλάδα και στο “μέτωπο” της ανεργίας. Επτά χρόνια μετά την εκδήλωση της Μεγάλης Ύφεσης το ποσοστό της παγκόσμιας ανεργίας επέστρεψε στο προ – κρίσης επίπεδο, σύμφωνα με τον σύμβουλο του τμήματος ερευνών του ΔΝΤ, κ. Πρακάς Λουνγάνι (Prakash Loungani). Ωστόσο, στην Ελλάδα το ποσοστό της ανεργίας παραμένει “ανησυχητικά υψηλό” σημειώνει ο ίδιος οικονομολόγος, μιας και απέχει ... μίλια από το προ κρίσης επίπεδο (σ.σ. κοντά στο 25% φέτος έναντι 7-8% προ κρίσης).

Το ποσοστό των μη απασχολούμενων υποχώρησε στο 5,6% το 2014, όπως ήταν το 2007, ένα χρόνο πριν την ύφεση, σημειώνει ο ίδιος σε ειδικό σημείωμα του. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα οι άνεργοι συνεχίζουν να αποτελούν το 25% του εργατικού δυναμικού, υπενθυμίζει ο κ. Λουνγκάνι.

Η πτώση του ποσοστού της ανεργίας παγκοσμίως, αποτελεί “καλό νέο”, αναφέρει ο κ. Λουνγκάνι αλλά είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πως “η αποστολή εξετελέσθη”.

Και αυτό γιατί, όπως σημειώνει ο σύμβουλος του ΔΝΤ, μεταξύ των μελών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ο μέσος όρος του ποσοστού των ανέργων είναι ακόμα πάνω από τα προ – κρίσης επίπεδα, σε πλήρη αντίθεση με τις χώρες που δεν ... είναι μέλη του ΟΟΣΑ.

Πίνακας (αριστερά) : Η εξέλιξη της παγκόσμιας ανεργίας από το 2007 έως το 2014.
Πίνακας (δεξιά) : Η εξέλιξη της ανεργίας στις χώρες του ΟΟΣΑ (μπλε καμπύλη) και στις χώρες -μέλη του ΟΟΣΑ (κόκκινη καμπύλη)
Επιπλέον, τα πιο πρόσφατα ευρήματα του Παγκόσμιου Δείκτη Απασχόλησης (Global Jobs Index) δείχνει πως  ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας απασχόλησης παραμένει βραδύς και συγκεκριμένα γύρω στο 1,5% κάθε χρόνο,  δηλαδή πολύ μικρότερο από ό,τι ήταν ο εν λόγω ετήσιος ρυθμός μεταβολής της πριν από την κρίση (2- 2,5%). Ο δείκτης αυτός, σύμφωνα με τον κ. Λουνγκάνι, κάνει τριμηνιαίες εκτιμήσεις για τα επίπεδα απασχόλησης σε 64 μεγάλες οικονομίες και τα αθροίζει σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι χώρες που καλύπτονται αντιπροσωπεύουν το 95% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 80% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.
Διάγραμμα : Ρυθμός μεταβολής της παγκόσμιας απασχόλησης το 2007 – 14

Ο  Global Jobs Index δείχνει ότι η παγκόσμια απασχόληση αυξήθηκε κατά περίπου 9%, το οποίο σημαίνει πως 208 εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από το κατώτατο σημείο της ύφεσης μέχρι σήμερα. Συνεπώς, τα πράγματα έχουν πάει καλύτερα, αλλά ο ρυθμός της δημιουργίας θέσεων εργασίας δεν έχει ακόμα επιστρέψει στα προ – κρίσης επίπεδα, τονίζει ο σύμβουλος του ΔΝΤ.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Απασχόλησης  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να “πιάσει” τον παλμό των παγκόσμιων αγορών εργασίας σε ενδιάμεσα διαστήματα κατά τη διάρκεια ενός έτους. Ο κ. Λουνγκάνι επισημαίνει πως ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές παρακολουθούνται λεπτό – το λεπτό, τα δεδομένα για τις θέσης απασχόλησης  -τα οποία αφορούν πολύ περισσότερους ανθρώπους απ΄ ό,τι οι χρηματιστηριακές αγορές- δεν είναι συχνά διαθέσιμα κάθε τρίμηνο.

Ο σύμβουλος του ΔΝΤ τονίζει πως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πως η παγκόσμια οικονομία επιστρέφει σε ένα βραδύ ρυθμό μεταβολής της απασχόλησης. Από την άλλη μεριά, όμως, υπάρχει πολύ αδύναμη μεταβολή των θέσεων εργασίας στην ΕΕ, η οποία αντιπροσωπεύει το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Επισημαίνεται πως η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει “ανησυχητικά υψηλή”. Το ίδιο ισχύει και για την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ένας άλλος παράγοντας που ανησυχεί και τον κ. Λουνγκάνι είναι πως στην Κίνα, όπου ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης υποχώρησε από το 10% που ήταν στα μέσα της περασμένης δεκαετίας στο 7%. Χρειάζεται ένα μείγμα πολιτικών για να ενθαρρυνθεί ταυτόχρονα την ενεργό ζήτηση και την προσφορά ώστε να αυξηθεί το μέγεθος της απασχόλησης, σημειώνει ο σύμβουλος του ΔΝΤ.

Μιλώντας γενικά, στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της ζήτησης, ενώ πολιτικές που μειώνουν το χρέος θα πρέπει όσο το δυνατόν πιο φιλικές στην ανάπτυξη, τονίζει ο κ. Λουνκάνι.

Στις αναδυόμενες οικονομίες, όπου η ανάπτυξη επιβραδύνεται σε σχέση με τα προ – κρίσης επίπεδα, χρειάζεται να επισημανθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα. Σε πολλές χώρες,  χρειάζεται να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα.
Δημήτρης Κατσαγάνης


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs