Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

“Ενισχυμένοι όροι” και συμμετοχή του ΔΝΤ στo πρόγραμμα “προληπτικής στήριξης” της Ελλάδας

Έκλεισε στη συνεδρίαση του Eurogroup Working Group (EWG) το βράδυ της Πέμπτης η συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για το περίγραμμα του σχεδίου προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα χορηγηθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της Τρόικα, εφόσον υπάρξει τελικά συμφωνία με την ελληνική Κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα μέτρα στον προϋπολογισμό και τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Σχετικά δημοσιεύματα υπήρξαν την Κυριακή από το Bloombergτο Der Spiegel και την Die Welt, αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες του blog από τις Βρυξέλλες.

«Πιστωτική Γραμμή Ενισχυμένων Όρων» και συμμετοχή του ΔΝΤ

H προληπτική πιστωτική γραμμή που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα θα είναι στα πλαίσια του προγράμματος «Πιστωτική Γραμμή Ενισχυμένων Όρων» [Enhanced Conditions Credit Line (ECCL)] του ESM, που προβλέπει στενή επιτήρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, «όπου αυτό είναι εφικτό». Η ελληνική Κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει αυτό το πρόγραμμα καθώς συνεπάγεται τη σύναψη Μνημονίου (Memorandum of Understanding), όπου θα περιγράφονται συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα ως προϋπόθεση για να μπορεί να κάνει χρήση της πιστωτικής γραμμής σε περίπτωση που τη χρειαστεί.
Όσον αφορά δε τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτή είναι αποφασισμένη, χωρίς όμως να έχει ακόμη διευκρινιστεί ο βαθμός συμμετοχής του στο πρόγραμμα και οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες που θα έχει στον έλεγχο της εφαρμογής των όρων του νέου Μνημονίου από την Ελλάδα.
Το ποσό της πιστωτικής γραμμής αναμένεται να κυμανθεί στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τα αδιάθετα κεφάλαια που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Είναι άγνωστο αν θα χρησιμοποιηθεί και μέρος από τις υπόλοιπες δόσεις του υπάρχοντος δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Σχεδόν σίγουρη η παράταση του τρέχοντος προγράμματος για ένα τουλάχιστον μήνα

Καθώς έχει περάσει ήδη πολύτιμος χρόνος, θεωρείται σχεδόν αδύνατη η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική Κυβέρνηση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και έτσι είναι πολύ πιθανή η παράταση του παρόντος προγράμματος για ένα μήνα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Bloomberg. Σημειώνεται ότι ορισμένα μέλη του Eurogroup είχαν ζητήσει τρίμηνη ή και εξάμηνη παράταση του προγράμματος.

«Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο»

"Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο"
«Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο»
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα με τίτλο «Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο», αναφέρεται στην απόφαση του EWG για χορήγηση πιστωτικής γραμμής στα πλαίσια του προγράμματος ECCL του ESM, αλλά περιγράφει κριτικά και την υστέρηση της ελληνικής Κυβέρνησης στον τομέα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, όπως και το πολιτικό ρίσκο που συνεπάγεται το ενδεχόμενο έκτακτων εκλογών λόγω μη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας το Μάρτιο.

Σόιμπλε: Στις 8 Δεκεμβρίου στο Eurogroup θα συζητηθεί η προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Στο Eurogroup θα συζητηθεί η προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα.
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Στο Eurogroup της 8ης/12 θα συζητηθεί η προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα.
Σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Κυριακής ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο 1ο κανάλι της γερμανική κρατικής τηλεόρασης, ανέφερε ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή είναι απαραίτητη για την ομαλή πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Το βίντεο με τη δήλωση του Σόιμπλε:


Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs