Παρά τις πιέσεις και από το εσωτερικό της δικομματικής προς το Μαξίμου για πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η αναγκαία συναίνεση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός κινείται σταθερά στη λογική των καθαρών λύσεων. Στο τραπέζι και σενάριο εκλογών στις αρχές του 2016. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247
Παρά τις πιέσεις και από το εσωτερικό των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης προς το Μαξίμου για πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η αναγκαία συναίνεση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κινείται σταθερά στη λογική των καθαρών λύσεων.
Ήταν χαρακτηριστικό άλλωστε ότι χθες από τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα επιτρέψει σε κανέναν να παίξει με τις θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού και πως “Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα σύντομα θα επιλυθεί”.
Εν τω μεταξύ από προχθές το βράδυ στο νεοδημοκρατικό παρασκήνιο επικρατούσε εκλογικός και επικοινωνιακός πυρετός καθώς και οργασμός διεργασιών, οι οποίες πάντως πέραν της ζύμωσης δεν έχουν λάβει κάποιον άλλο χαρακτήρα.
Τα φώτα της δημοσιότητας σήμερα αναμένεται να τραβήξει η συνάντηση του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Ραντεβού που ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του κατά των πρόωρων εκλογών, όπως η χθεσινή συνάντηση του με το κάποτε πολιτικό του τέκνο Πάνο Καμμένο, μετά την οποία εξέφρασε φόβους για Grexit εάν στηθούν άμεσα κάλπες.
Η Ντόρα Μπακογιάννη από την πλευρά της ξεκαθάρισε χθες στο Βήμα FM ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες για τις οποίες μίλησε δεν αφορούν στη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού πρωθυπουργού), έβαλε όμως το τραπέζι το ερώτημα συμφωνίας για Πρόεδρο με ορισμό ημερομηνίας εκλογών μόλις τελειώσει η τουριστική περίοδος, δηλαδή το φθινόπωρο.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού όμως έχουν ήδη αποκλείσει κάθε σενάριο, που προϋποθέτει εκλογές εντός του 2015, με το επιχείρημα της μακράς προεκλογικής περιόδου που θα έβλαπτε την οικονομία και την ανομολόγητη σκέψη ότι σε έξι μήνες η ήττα της Ν.Δ ενδεχομένως να είναι λιγότερο διαχειρίσιμη.
Νέα σενάρια όμως στο γαλάζιο παρασκήνιο θέτουν το ερώτημα συναινετικής εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με συμφωνία για εκλογές σε ένα χρόνο δηλαδή στις αρχές του 2016, που είναι ούτως ή άλλως έτος εκλογικό.
Εκτός από την κ.Μπακογιάννη, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, που επίσης λίγο μετά την ψηφοφορία είχε μιλήσει για ανάγκη ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών, δήλωσε χθες (Παραπολιτικά FM) αντίθετος στα σενάρια κυβέρνησης ειδικού σκοπού και τόνισε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η προσέγγιση στην εθνική συνεννόηση ως έμμεσος τρόπος εκβιασμού αλλαγής του αρχηγού της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Τα σενάρια κυβέρνησης ειδικού σκοπού, τα οποία καλλιεργούνται και από την πλευρά του (παθόντα και μαθόντα από τέτοιες διεργασίες) Γιώργου Παπανδρέου, έχει ήδη απορρίψει όπως προαναφέρθηκε το Μαξίμου, δεν ισχύει όμως κατ ανάγκην το ίδιο και για την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος- κάτι πάντως που έτσι κι αλλιώς δεν έχει κανένα λόγο να δεχθεί τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο σκληρός πυρήνας των καραμανλικών παρακολουθεί τις εξελίξεις αποφεύγοντας να αναμειχθεί σε οποιαδήποτε κίνηση ή συζήτηση. Τα σενάρια πάντως μεταξύ των γαλάζιων πάνε και έρχονται, με ένα εξ αυτών να εκτιμά ότι το μόνο ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας τοποθετείται μετά τις εκλογές, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.
Όλοι όμως αναμένουν τις κινήσεις του κ.Σαμαρά, που ως πρωθυπουργός δίνει τον πολιτικό τόνο, δεν προεξοφλούν πάντως εξελίξεις πριν τη δεύτερη ψηφοφορία, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.