Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Αυτό είναι το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Στη δημοσιότητα με καθυστέρηση έξι μηνών


Στη δημοσιότητα και μεταφρασμένο στα ελληνικά έδωσε το υπουργείο Οικονομικών το μνημόνιο έξι μήνες μετά την επικαιροποίησή του.
flags
Πρόκειται για τρία κείμενα του μνημονίου (τεχνικό μνημόνιο, η συμφωνία με την ΕΕ, η συμφωνία με το ΔΝΤ) αλλά και οι συνοδευτικές επιστολές.
Στις 181 σελίδες του, καταγράφονται οι εκατοντάδες εκκρεμότητες που εμποδίζουν - τόσους μήνες μετά την υπογραφή του - την συμφωνία επικαιροποίησης με την τρόικα που θα οδηγήσει στην νέα πιστοληπτική γραμμή. Επιβεβαιώνουν όσους φέρουν ως επιχείρημα ότι πλέον είναι τόσο «συμπυκνωμένες» οι δεσμεύσεις αναλογικά με τα πρώτα μνημονιακά κείμενα των 15 σελίδων, που δεν είναι εφικτό να εκπληρωθούν.
Παρατίθενται όμως και πολλές «εκκρεμότητες» που δεν οδηγούν σε νέα μέτρα αλλά σε παρεμβάσεις που στηρίζουν την πρόοδο της οικονομίας που «μεταφέρονται» από επικαιροποίηση σε επικαιροποίηση, δημιουργώντας αυτόν τον «σωρό» δεσμεύσεων: εκτείνονται από τους στόχους για φορολογικούς ελέγχους και αποπληρωμή οφειλών του κράτους, έως κινήσεις απελευθέρωσης αγορών, επαγγελμάτων, επιτάχυνση της δικαιοσύνης και πάταξη της γραφειοκρατίας.
Τα 12 εκκρεμή διαρθρωτικά ορόσημα
Μεταξύ των εκκρεμοτήτων, εξέχουσα θέση έχουν τα «διαρθρωτικά ορόσημα», δηλαδή οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να κλείσει η συμφωνία, με βάση πάντα όσα είχαν αποφασιστεί και υπογραφεί από την κυβέρνηση την προηγούμενη Άνοιξη, μετά από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2013. Τα ορόσημα αναφέρουν:
Τέλος Σεπτεμβρίου 2014.
* Θέσπιση νομοθεσίας για την ένταξη στον ΚΦΕ μεταξύ άλλων όλων των φορολογικών δαπανών εισοδήματος (κατάργηση ανεπαρκών ή αδίκων).
* Ευθυγράμμιση μη μισθολογικών επιδομάτων με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.
Τέλος Οκτωβρίου 2014
* Θέσπιση μεταρρύθμισης του ΦΠΑ για τον εξορθολογισμό των συντελεστών και την απλούστευση της διοίκησης.
* Θέσπιση μεταρρύθμισης στο μισθολόγιο με ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015.
* Θέσπιση τροποποιήσεων στον Οργανικό Νόμο του Προϋπολογισμού.
* Η Κυβέρνηση θα ενισχύσει το προσωπικό και το εταιρικό πλαίσιο αφερεγγυότητας.
* Θέσπιση νομοθεσίας για την ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.
* Θέσπιση νομοθετικών αλλαγών για την εναρμόνιση του πλαισίου για τη συνδικαλιστική δράση στην Ελλάδα σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.
Τέλος Νοεμβρίου 2014
* Θέσπιση πακέτου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που ολοκληρώθηκαν το Σεπτέμβριο για το σύνολο του συνταξιοδοτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών ταμείων και των εφάπαξ.
* Θέσπιση νομοθεσίας για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που έχουν προσδιορισθεί στην αναμενόμενη έκθεση του ΟΟΣΑ για τα νομοθετικά εμπόδια στον ανταγωνισμό στο χονδρικό εμπόριο, τις κατασκευές, τις τηλεπικοινωνίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Τέλος Δεκεμβρίου 2014
* Θέσπιση όλου του παράγωγου δικαίου για τον νόμο αδειοδότησης επενδύσεων.
Τέλος Μαρτίου 2015
* Θέσπιση αναθεωρήσεων στο Λογιστικό Σχέδιο της Κυβέρνησης.
Διαβάστε το μνημόνιο εδώ 
Πηγή: capital.gr.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs