Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ανοιχτή γραμμή Αθήνας - Βρυξελλών για τις εξελίξειςΒρυξέλλες, του Θάνου ΑθανασίουΣε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται από χθες το βράδυ Αθήνα και Βρυξέλλες μετά το πέρας της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν και τους Ευρωπαίους να αγωνιούν για την έκβαση της υπόθεσης. 

Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός ατζέντας Συνόδου Κορυφής και κατά τις συνεδρίες υπό την προεδρία Τουσκ για πρώτη φορά, οι εκλογές και οι εσωτερικές διαδικασίες δεν θα συζητηθούν. 

Στο περιθώριο όμως, τόσο της Συνόδου όσο και της συνεδρίασης του Λαϊκού Κόμματος ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει επαφές με τους ομολόγους του και κυρίως την καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρόεδρο Γιούνκερ και άλλους, για ενημέρωση, εκτιμήσεις και συντονισμό. 

Η προτίμηση ορισμένων εκ των εταίρων στη σταθερότητα είναι δεδομένη, όμως όπως συνηθίζει να λέει κοινοτικός αξιωματούχος si vis pacem para bellum (αν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο). 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, προερχόμενες από κύκλους της Κομισιόν, η Αθήνα έχει ενημερώσει τις Βρυξέλλες, και κατ’ επέκταση τους εταίρους, πως ο πρωθυπουργός προτίθεται να κάνει το παν για να αποφύγει η χώρα τις πρόωρες εκλογές σε αυτή τη φάση και τις πιθανές περιπέτειες που για κάποιους αυτές συνεπάγονται. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μέσα στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να προτείνει στους βουλευτές και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, και κατ΄ επέκταση στον ΣΥΡΙΖΑ συναινετική εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με ταυτόχρονη επιλογή ημερομηνίας εκλογών μέσα στο 2015, εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα, ακόμα και αλλαγή του προσώπου του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας. 

Δεν είναι τυχαίο ότι το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη, η οποία παρομοίως με τον νυν υποψήφιο είναι πρώην επίτροπος, κυκλοφορεί στους διαδρόμους των Βρυξελλών έχοντας φτάσει μέχρι το φύλλο της Monde.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους της Κομισιόν θεωρεί ότι με αυτή τη στρατηγική θα έχει το ok περίπου 175 βουλευτών και ελπίζει στην αλλαγή της στάσης άλλων 5 τελευταία στιγμή. 

Από την άλλη οι Βρυξέλλες και οι εταίροι έχοντας δει πλέον πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, κατεβάζουν τους τόνους σε σχέση με τα σενάρια της επόμενης μέρας. 

Ο πρώην επίτροπος Όλι Ρεν μάλιστα είπε δημόσια αυτό που αρκετοί θεωρούν αυτονόητο στις Βρυξέλλες: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τα καταστατικά του όργανα έχει επιλέξει λύση εντός του ευρώ και του ευρωπαϊκού πλαισίου. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη είπε τα εξής: “Η Ελλάδα είχε κάποιες δυσκολίες στο παρελθόν, τώρα πάλι αυτές αυξάνονται. Δεν έχω καμία διάθεση παρέμβασης στην εσωτερική σας πολιτική και στα εσωτερικά πολιτικά σας πράγματα, όμως καταλαβαίνω ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας είναι δεσμευμένοι ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Αυτό νομίζω ότι μετράει και αυτό είναι το βασικό στοιχείο.”

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η περιπαικτική έστω διευκρινιστική δήλωση Γιούνκερ περί οικείων προσώπων,  καθώς άλλωστε ο Γιούνκερ έχει συνυπάρξει με τον Α.Τσίπρα σε ένα debate και σε μια προεκλογική εκστρατεία, υποψήφιοι για την ίδια θέση. 

Στο ίδιο πνεύμα και οι θέσεις Κατάινεν για το πως θα γίνει η διαχείριση μιας πιθανής επόμενης μέρας προκρίνοντας συνεννόηση ότι και αν προκύψει, αλλά και η τοποθέτηση Ρέντζι πως “μάλλον έχουμε παρεξηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ”.


http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=377414&catID=2
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs