Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Η Αθήνα «φλέγεται» αλλά οι δανειστές τα δικά τους


Η Ευρώπη θέλει να κρατήσει και το ΔΝΤ στο «παιχνίδι»

Και η τρόικα τον … «χαβά» της...
xardouvelis
Του Βαγγέλη Δουράκη
Πολιτική και οικονομία «έμπλεξαν τις γραμμές τους», όμως οι δανειστές συνεχίζουν κανονικά την δουλειά τους: Ήδη στο γερμανικό Κοινοβούλιο η έκθεση των δανειστών και οι όροι τους για την δίμηνη παράταση του Μνημονίου, ενώ και τα τεχνικά κλιμάκια …έχουν τις απαιτήσεις τους.
Για να λάβει η Αθήνα το «πράσινο φως» για προληπτική γραμμή πίστωσης υπάρχουν όροι: Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στην γερμανική Βουλή η Ελλάδα θα πρέπει να κλείσει αυτό τον γύρο των διαβουλεύσεων, να παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έστω και «προληπτικά» στο Πρόγραμμα και να επιβεβαιωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εκτίμησή της ότι η Αθήνα έχει την δυνατότητα να λάβει την προληπτική «ομπρέλα».
Συγκεκριμένα, το αίτημα για την έγκριση της δίμηνης επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος στήριξης και για την επί της αρχής έγκριση προληπτικής οικονομικής βοήθειας -υπό τη μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής με διευρυμένους όρους, ύψους έως 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ με διάρκεια ως και 12 μήνες- υπεβλήθη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της χώρας.
Σύμφωνα με το σχέδιο που κατατέθηκε, η έγκριση επί της αρχής, σε ό,τι αφορά την προληπτική πιστωτική γραμμή, ζητείται υπό τους όρους: της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για τις απαραίτητες προϋποθέσεις για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος, πέμπτου, ελέγχου του προγράμματος, της διατήρησης του δανειακού προγράμματος με το ΔΝΤ -εν ανάγκη σε προληπτική βάση- και της επιβεβαίωσης της προσωρινής εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπλήρωση των κριτηρίων πρόσβασης σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή με διευρυμένους όρους.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, η έγκριση της Ομοσπονδιακής Βουλής στο πρώτο αίτημα εξουσιοδοτεί τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης στον EFSF να συμφωνήσει στην παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος ως τις 28 Φεβρουαρίου 2015, με στόχο να ολοκληρωθεί κανονικά το τρέχον πρόγραμμα. Η τελική απόφαση, σημειώνεται στο έγγραφο, έχει προγραμματιστεί να ληφθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα στις 19 Δεκεμβρίου.
Με την έγκριση του δεύτερου αιτήματος, θα εξουσιοδοτηθεί ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Συμβούλιο Κυβερνητών του ESM να συμφωνήσει σε μια πρόταση απόφασης, σύμφωνα με το άρ.13, παρ.2 της Συνθήκης του ESM, να μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα επί της αρχής βοήθεια σταθεροποίησης υπό τη μορφή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής με διευρυμένους όρους (ECCL). Από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι η γερμανική νομοθεσία για τον ESM προβλέπει διαδικασία απόφασης σε δύο στάδια- πριν από την τελική απόφαση των οργάνων του ESM για τη χορήγηση αυτής της βοήθειας η Βουλή θα πρέπει να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της συμφωνίας και να ψηφίσει εκ νέου.
Την ίδια ώρα τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν κανονικά την δουλειά τους στην Ελλάδα, με ελέγχους επί των μεγεθών του προϋπολογισμού, δεδομένου ότι έχει  διαπιστωθεί διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές όσον αφορά το περιβόητο δημοσιονομικό κενό του 2015.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs