Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Δύο σενάρια παράτασης και ο χρόνος της προεδρικής εκλογής



Τεχνική επέκταση μέχρι τον Ιανουάριο και συμφωνία πριν την προεδρική εκλογή θέλει η Αθήνα, λογαριάζει όμως χωρίς το Γερμανό “ξενοδόχο”. Πως συνδέεται επίσπευση της εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας με το σενάριο εξάμηνης παράτασης του μνημονίου. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247
της Βίκυς Σαμαρά
Το e mail της τρόικας προχθές τα ξημερώματα επιβεβαίωσε την ανησυχία της Αθήνας ότι οι εταίροι και δανειστές ενδεχομένως δεν έχουν την πρόθεση να οδηγηθεί η διαπραγμάτευση σε άμεση συμφωνία για την επόμενη ημέρα, αλλά κωλυσιεργούν με στόχο την παράταση του μνημονίου πέραν της προεδρικής εκλογής. Υπάρχουν όμως στο τραπέζι δύο σενάρια παράτασης, τα οποία συνδέονται με το χρόνο έναρξης της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το Μαξίμου θέτει ως στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και επικεντρώνει πλέον τις προσπάθειες του ώστε εκεί να συμφωνηθεί τεχνική παράταση ολίγων εβδομάδων, με ορίζοντα τον Ιανουάριο και με ανοιχτή τη μετάβαση τότε στη μεταμνημονιακή εποχή.
Αν και οι διαρροές Ευρωπαίων αξιωματούχων χθες χρησιμοποιούσαν τον όρο τεχνική παράταση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταίροι και δανειστές, ιδιαιτέρως το Βερολίνο, επιδιώκουν δια των καθυστερήσεων να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε εξάμηνη παράταση του τρέχοντος μνημονίου, ώστε να συζητήσουν με όποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία μετά την προεδρική εκλογή.
Οι εξελίξεις στο Eurogroup θα επηρεάσουν συνεπώς και το χρόνο της προεδρικής εκλογής. Εάν η εμπλοκή είναι οριστική, δηλαδή η αξιολόγηση δεν κλείσει και η πίεση για παράταση αρκετών μηνών συνεχιστεί, το Μαξίμου δεν έχει λόγο να μην επισπεύσει -εντός των συνταγματικών ορίων όμως- τη διαδικασία, δηλαδή να τη φέρει στις αρχές Ιανουαρίου. Εάν επιλεγεί η σύντομη τεχνική επέκταση με ορατό το ενδεχόμενο συμφωνίας πριν την προεδρική εκλογή, η κυβέρνηση δε θα βιαστεί να ορίσει το χρόνο, ελπίζοντας ότι θα κλείσουν όλα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία.
Εν τω μεταξύ αποστέλλει διευκρινίσεις στην τρόικα, διαβεβαιώνοντας ότι εμμένει σε όσα διακήρυξε προχθές ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (αν και χθες προς αποφυγή νέων αντιδράσεων από την πλευρά της τρόικας, δεν χρησιμοποίησε αντίστοιχη γλώσσα στο χαιρετισμό του σε εκδήλωση του City Univercity of London) και πως δεν αποδέχεται νέα μέτρα πέραν αυτών που η ίδια πρότεινε. Το γεγονός ωστόσο ότι χθες μετά την απάντηση της τρόικας δεν πραγματοποιήθηκε νέα τηλεδιάσκεψη δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται ημέρα με την ημέρα οι διαπραγματεύσεις, με την ελπίδα επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών μέσα στο Σαββατοκύριακο να εξασθενεί.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs