Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Εξάμηνη παράταση και μέτρα ...σε δύο δόσεις


Του Γ. Αγγέλη

Το ενδεχόμενο συμφωνίας με νέους όρους κρίνεται μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα. Τα στοιχεία της επιχειρούμενης συμφωνίας στηρίζονται στην εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος και την κατανομή των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να κλείσει η αξιολόγηση σε δύο δόσεις.
Η επιδιωκόμενη συμφωνία πρέπει κατ’ αρχήν να έχει καταλήξει και διατυπωθεί μέχρι την Κυριακή ώστε να αποτελέσει την βάση της συζήτησης για το ελληνικό πρόγραμμα που έχει προγραμματισθεί για το Eurogroup της Δευτέρας 8/12.
Η κατανομή των μέτρων σε δύο δόσεις διερευνάται ως ενδεχόμενο προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να επισπεύσει την διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας χωρίς την άμεση πίεση εφαρμογής ολόκληρου του πακέτου μέτρων που απαιτεί η τρόικα. Στην περίπτωση αυτή και με την προϋπόθεση της προβολής του ελληνικού προγράμματος μέσα στο 2015 κατά ένα εξάμηνο επιπλέον, θα προηγηθούν οι εκλογές Προέδρου Δημοκρατίας της διαδικασίας ολοκλήρωσης της 5ης αξιολόγησης και θα ακολουθήσει η ψήφιση του συμπληρωματικού πακέτου μέτρων από την ίδια Βουλή στην συνέχεια. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή θα πρέπει να ακολουθήσουν εθνικές εκλογές και η νέα Βουλή θα υποχρεωθεί να εξετάσει το συμπληρωματικό πακέτο όντας χρονικά πολύ κοντά στην εξάντληση των χρονικών περιθωρίων που θα την χωρίζουν από την ανάγκη εξυπηρέτησης μεγάλων λήξεων του δανείου στα μέσα του 2015 και στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου…
Η εκδοχή μιας τέτοιας συμφωνίας επιβεβαιώθηκε ως προς το σκέλος της επέκτασης του προγράμματος από έγγραφο του EWG που διέρρευσε χθες προς το πρακτορείο Reuters και το οποίο σημειώνει ότι : αν και ο στόχος της τεχνικής παράτασης θα είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές αρχές για να προετοιμάσουν τα νομοσχέδια που θα υιοθετηθούν τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση θα μπορούσε να γίνει για μεγαλύτερο διάστημα ώστε να καλύπτει πιθανές καθυστερήσεις, ως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». Στο ίδιο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι «υπό αυτές τις συνθήκες, μια παράταση ως το δεύτερο τρίμηνο του 2015 φαίνεται κατάλληλη, με το βασικό σενάριο να προϋποθέτει μια συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων πριν από το Eurogroup  της 8ης Δεκεμβρίου, την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων ως τα μέσα Ιανουαρίου, την καταβολή της τελευταίας δόσης από το EFSF  και την ολοκλήρωση ων διαδικασιών για τη γραμμή πιστώσεων με ενισχυμένους όρους (ECCL) πριν το τέλος του Ιανουαρίου». 
Η αποκάλυψη του εγγράφου ήρθε να επιβεβαιώσει ανάλογες πληροφορίες για εξάμηνη παράταση που είχαν διαρρεύσει από την περασμένη εβδομάδα αλλά τις οποίες επέμενε να διαψεύδει η ελληνική πλευρά.
Σε σχετικό ερώτημα του capital.gr αρμόδιο κοινοτικό στέλεχος διευκρίνισε ότι μία τέτοια συμφωνία στο Eurogroup την Δευτέρα ή τις ημέρες που θα ακολουθήσουν, προϋποθέτει ότι θα υπάρξει αίτημα για παράταση του προγράμματος από την ελληνική πλευρά. Και στην συνέχεια η συμφωνία θα πρέπει να περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια όπου αυτό απαιτείται, όπως για παράδειγμα στο γερμανικό, το ολλανδικό ή το φιλανδικό κοινοβούλιο στις ελάχιστες ημέρες που απομένουν μέχρι να κλείσουν για τις διακοπές Χριστουγέννων.
Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι τελευταία έχει γίνει περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν αντιληπτό το πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα και οι κυβερνητικές δυσκολίες να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ολοκλήρωσης των μέτρων σε ένα «προεκλογικό» περιβάλλον. Εξ ου και η «ιδέα» της κατανομής των μέτρων σε δύο δόσεις.

Στην ιδέα αυτή πάντως εξακολουθούν να διατυπώνονται επιφυλάξεις από πλευράς Βερολίνου καθώς όπως αναφέρεται «η εμπειρία έχει δείξει» ότι αν περάσει η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της στο χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει μέχρι την εξάντληση του εξαμήνου… Βέβαια αυτό θα μπορεί να εξασφαλισθεί ως προαπαιτούμενο για την παροχή της γραμμής πίστωσης μέσω του ECCL, γεγονός που δεν δικαιολογεί τις γερμανικές επιφυλάξεις.
Ένα άλλο ενδεχόμενο που είχε τεθεί πρόσφατα στο τραπέζι από ελληνικής πλευράς προκειμένου να εξετασθεί από την τρόικα είναι το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων με την βοήθεια μίας «τεχνικής» μικρής διάρκειας παράτασης μέχρι να γίνουν οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και στην συνέχεια ολοκλήρωσή των διαπραγματεύσεων από την παρούσα ή την επόμενη κυβέρνηση, ανάλογα με το αν θα είναι επιτυχής η προσπάθεια εκλογής προέδρου από την υπάρχουσα Βουλή…
Στο μεταξύ το ΔΝΤ εξακολουθεί να κρατά επιφυλακτική στάση επιμένοντας στην αρχική του εκτίμηση για μέτρα που θα πρέπει να καλύψουν τα 2,5 δισ. ευρω του δημοσιονομικού κενού.
Η «σκληρότητα» της στάσης του έχει επιδεινωθεί από το γεγονός ότι έχουν υπάρξει «παρεξηγήσεις» οι οποίες έχουν επεκταθεί και σε προσωπικό επίπεδο ανάμεσα στον κ. Γκολιάλ και την άλλη πλευρά.
Το βασικό όμως στοιχείο της επιμονής του ΔΝΤ που αφορά το δημοσιονομικό κενό έχει να κάνει με τις εκτιμήσεις του σύμφωνα με τις οποίες οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος που προβλέπονται για το 2015 και το 2016 είναι αδύνατο να επιτευχθούν λόγω της επιδείνωσης του ευρωπαϊκού  περιβάλλοντος  μέσα στο οποίο λειτουργεί η ελληνική οικονομία.  Η αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων αυτών δεν γίνεται δεκτή από την Ευρωζώνη καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με αύξηση των υποχρεώσεών της για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σύμφωνα με την απόφαση του eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να αμφισβητεί έτσι τον προϋπολογισμό του 2015 και απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων που θα επιτρέπουν την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ…
Στα επόμενα δύο 24ωρα σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους θα πρέπει να έχει λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός της 5ης και της 6ης αξιολόγησης για «να αποφύγει η Ευρώπη να βρεθεί υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που δεν έχει αντιμετωπίσει άλλη φορά μέχρι σήμερα…».
Σε κάθε περίπτωση όλες οι πλευρές θεωρούν ότι ο ορίζοντας θα έχει ξεκαθαρίσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το αργότερο μέχρι την Κυριακή το βράδυ, πριν οι κ.κ. Χαρδούβελης και Παπασταύρου ετοιμάσουν τους χαρτοφύλακές τους για να φύγουν για Βρυξέλλες. 


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs