Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Υπάρχει κρυφή ατζέντα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΕ;

Πως η Κουμουνδούρου σχεδιάζει την ανατροπή της «στρατηγικής του φόβου».
Κατά κοινή ομολογία η επιθετική ρητορική του Αλέξη Τσίπρα έναντι των αγορών ξενίζει ακόμα και τους οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ όπως και τους απλούς ψηφοφόρους του, όσο αντικαπιταλιστικών αντιλήψεων και αν είναι.

Η στάση αυτή υπό τα γνωστά δεδομένα που επικρατούν στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας αλλά και στο διεθνές, όπως αυτό διαμορφώνεται για την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, όχι μόνο δεν μπορεί να ερμηνευτεί, αλλά δημιουργεί την εντύπωση πως ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θέλει να κυβερνήσει.

Ωστόσο σύμφωνα με κύκλους που διαθέτουν διαύλους επικοινωνίας με τις Βρυξέλες και την Φρανκφούρτη, η «αυθάδεια» αυτή προς τις αγορές-που παρεμπιπτόντως σίγουρα θα τις έχει ανάγκη μια κυβέρνηση του Α. Τσίπρα τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα-ενδέχεται να εδράζεται σε μια κρυφή ατζέντα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα οι πληροφορίες αναφέρουν πως στελέχη της Αντιπολίτευσης έχουν πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα σειρά επαφών σε κορυφαίο επίπεδο με τους ευρωπαίους, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις και για επιμήκυνση της δίμηνης παράτασης του μνημονίου μέχρι και τον επόμενο Ιούνιο και για συνέχεια της στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την ΕΚΤ.

Και προσθέτουν ότι προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει ανάλογες διαβεβαιώσεις για το ότι θα υποχωρήσει σε θέματα κυρίως δημοσιονομικής πολιτικής, με πιο χαρακτηριστικά την κατάργηση των ουκ ολίγων εξαιρέσεων που υφίστανται σήμερα, όπως στον ΦΠΑ, των ορίων πρόωρης συνταξιοδότησης και γενικότερα θα «υποκύψει» εκεί που θα υπάρχει το «άλλοθι» της λογικής.

Στο σημείο αυτό αρχίζουν να έχουν νόημα και ορισμένα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου που αναφέρουν πως η ΕΕ ακόμα και η Γερμανία, έχουν εξοικειωθεί με μια Αριστερή Κυβέρνηση στην Ελλάδα, αν και τα περισσότερα ρεπορτάζ σπεύδουν να καθησυχάσουν για το ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να επηρεάσει πια την οικονομία της ζώνης του ευρώ. Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως ακόμα και το Grexit θα περάσει απαρατήρητο.

Μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και δείχνουν προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών τραπεζών που μπορεί να πέρασαν με άνεση τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δέχονται όμως σφοδρή αμφισβήτηση από το Αγγλοσαξονικό και το Αμερικάνικο μπλοκ. Σημειώνουν δε πως η Lloyds Bank πέρασε μεν τα ευρωπαϊκά τεστ, όμως βάση των Βρετανικών (δηλαδή των Αμερικάνικων) προκύπτουν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της τάξεως των 24 δισ. ευρώ.

Αν λοιπόν δεν υπάρξουν τελικά οι 180 βουλευτές που χρειάζονται για να αναβληθούν οι εκλογές τότε κατά πάσα πιθανότητα η «Κουμουνδούρου» θα ανοίξει τα χαρτιά της, είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσω δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων ώστε να μην υπάρξει μετάδοση της ανασφάλειας.

Με τον τρόπο αυτό βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει καταφέρει να ανατρέψει την «στρατηγική του φόβου» που εφαρμόζεται σήμερα, άλλα αυτό θα το μάθουμε το βράδυ της 29ης Δεκεμβρίου.

Α.Τάντουλος 

http://www.reporter.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs