Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

“Ξεχάστε την κυβέρνηση ειδικού σκοπού” διαμηνύει το Μαξίμου και επιλέγει (;) εκλογές





Της Μαρίνας Μάνη

“Αν πάμε σε πρόωρες εκλογές παύει να ισχύει αυτομάτως η συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ”, είχε πει προ ημερών ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος. Αλλά όλα δείχνουν ότι η συμφωνία έχει αρχίσει ήδη να κλυδωνίζεται. Παρά τις επίσημες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις περί πολιτικών πρωτοβουλιών, όλα δείχνουν ότι αντί για εκλογή Προέδρου πάμε σε πρόωρες κάλπες. Και μάλιστα σε κλίμα μεγάλης πόλωσης από την οποία (ευελπιστούν ότι) θα ωφεληθούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, εις βάρος των ενδιάμεσων κομμάτων.
Εκνευρισμός για την “κυβέρνηση ειδικού σκοπού”
Στο Μαξίμου επικράτησε εκνευρισμός χθες όταν ο υφυπουργός Υγείας και στενός συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος, συμφώνησε δημοσίως με την πρόταση των ανεξάρτητων (πρώην ΔΗΜΑΡ) βουλευτών …και του Γιώργου Παπανδρέου για κυβέρνηση ειδικού σκοπού – η οποία, ως γνωστόν, προϋποθέτει… άλλον πρωθυπουργό και άλλον αντιπρόεδρο.
Αμέσως η Χ. Τρικούπη, δια του εκπροσώπου της Δημήτρη Καρύδη, διευκρίνισε ότι ο Λ. Γρηγοράκος εκφράζει προσωπικές απόψεις – μάλιστα φέρεται να επικοινώνησε μαζί του ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος και να του ζήτησε να μην επιμείνει στην πρόταση.
Προς επίρρωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  άφησε στην άκρη κάθε αναφορά στα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού και, μιλώντας σε σύσκεψη στελεχών της Δημοκρατικής Παράταξης, περιορίσθηκε στην έτερη πρόταση: να συγκροτηθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης  για το χρέος και για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης.
Με ποιούς; “Με όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου και κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ”, είπαν οι συνεργάτες του.
Αφήνοντας, δηλαδή, ελάχιστες πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία χωρίς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
“Ανοιγμα” από Μαξίμου αλλά χωρίς ημερομηνία εκλογών
Την ίδια στιγμή, στελέχη του Μαξίμου μιλούσαν για επικείμενο “άνοιγμα” του Αντώνη Σαμαρά προς “ευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις” αλλά χωρίς δέσμευση για τον χρόνο των εκλογών.

Πλην απροόπτου (καθώς οι διεργασίες και οι ζυμώσεις είναι συνεχείς) σ΄αυτή την κίνηση φαίνεται ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια πολιτικών πρωτοβουλιών εν όψει των άλλων δύο ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι πληροφορίες φέρουν τον Αντώνη Σαμαρά να επιμένει στην απόφαση περί “καθαρών λύσεων”. Θεωρεί ότι μία συμφωνία σε ημερομηνία εκλογών, έστω κι αν αυτή θα αναζητηθεί στα τέλη του 2015, θα κάνει την κυβέρνηση “να σέρνεται” σε αργούς προεκλογικούς ρυθμούς, ενώ έρχονται οι δύσκολες αποφάσεις που συνεπάγεται η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
“Εάν υπάρξει μία συμφωνία, εν είδη ‘συμβολαίου’, των εν λόγω δυνάμεων για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, της Συνταγματιής αναθεώρησης και της διαβούλευσης για το χρέος, χωρίς εκλογές πριν από τη λήξη του 2015, καλώς”, αναφέρει συνεργάτης του.
Με εξαίρεση την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Νίκο Δένδια, ουδείς άλλος εκ των “πρωτοκλασσάτων” της ΝΔ βγήκε χθες να μιλησει για συναίνεση, συμφωνία κλπ, ενώ ο όρος “κυβέρνηση ειδικού σκοπού” εγκαταλείφθηκε από όλους.
Επιμένει ο Κων. Μητσοτάκης και βλέπει Κ. Παπούλια
Στον αντίποδα κινείται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: “Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα επιβάλλεται να αναζητηθούν ευρύτερες, κατά το δυνατόν, συναινέσεις”, δήλωσε χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πάνο Καμμένο – τον οποίον …δεν έπεισε να υπερψηφίσει (το κόμμα του) τον Σταύρο Δήμα. Το “δια ταύτα” της πρότασής του αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τη συνάντηση που (ζήτησε και) θα έχει με τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο…


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs