Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Το παρασκήνιο της (αναγκαστικής) τελευταίας εξόδου στις 29 Δεκεμβρίου


Η δίμηνη παράταση, η επίσπευση της προεδρικής εκλογής μέσα στις γιορτές και οι ελπίδες ότι οι 174 μπορεί να γίνουν 180 υπό το βάρος των εκβιαστικών διλημμάτων. 

Της Βίκυς Σαμαρά
Το σενάριο επίσπευσης της προεδρικής εκλογής είχε αρχίσει να εξετάζεται σοβαρά μετά τα μέσα Οκτωβρίου, όταν οι αντιδράσεις των αγορών κατέστησαν σαφές ότι όχι μόνο δεν θα ήταν εφικτή η έξοδος στις αγορές, αλλά και ότι οι πιστωτές δε θα έκαναν χατίρια στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου.
 
Οι αρχικές σκέψεις αφορούσαν ωστόσο τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, με την ελπίδα ότι η συμφωνία θα πήγαινε λίγο μετά το τέλος του έτους, ώστε τα δύο να συμπέσουν και να καταστεί ιδιαίτερα πιεστικό το δίλημμα προς τους βουλευτές.
Στο μεταξύ άρχισε να διαφαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρα ότι οι εταίροι και δανειστές κωλυσιεργούσαν με στόχο την αποφυγή υπογραφής συμφωνίας προτού λυθεί η εκκρεμότητα της προεδρικής εκλογής και δεν είχαν καμία διάθεση να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να μεταθέσει τα δύσκολα της αξιολόγησης για αργότερα, όπως στο παρελθόν. Αιτία φυσικά το ερώτημα ποια κυβέρνηση θα είχαν απέναντι τους μετά το Φεβρουάριο.
Το παιχνίδι άρχισε να κρίνεται οριστικά μετά την αποστολή του περίφημου e mail της τρόικας την περασμένη Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, με το οποίο ζητούσε πιο ρητές δεσμεύσεις όσον αφορά στα δημοσιονομικά και στα μέτρα που επρόκειτο να ληφθούν και κατά ορισμένες πληροφορίες έθετε και νέα αιτήματα.
Μία ημέρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου δήλωνε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για συμφωνία, δεν μπορεί όμως να αποδεχθεί παράλογες απαιτήσεις και ενώ επέρριπτε στο ΣΥΡΙΖΑ την κύρια ευθύνη για το διαφαινόμενο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων αμφισβητούσε τη διάθεση των εταίρων για συμφωνία εξόδου στην αποκαλούμενη μεταμνημονιακή εποχή, ενώ ήδη η δικομματική δια δηλώσεων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου στις 27 Νοεμβρίου είχε αποδεχθεί την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ως χρηματοδότη και είχε προτείνει στο μεταξύ στην τρόικα τη λήψη και ορισμένων δημοσιονομικών μέτρων όπως αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Η κυβέρνηση επέλεξε να μην απαντήσει στην ψυχρολουσία της τρόικας μέσω της ίδιας οδού, αλλά να επιχειρήσει να δώσει τη μάχη στο Euroworking Group της επομένης ημέρας, Πέμπτης 4 Δεκεμβρίου. Λίγο πριν τη συνεδρίαση όμως η Ευρωζώνη διέρρεε στο πρακτορείο Reuters ντοκουμέντο περί παράτασης, κατά προτίμηση εξάμηνης, παγώνοντας την Αθήνα. Από εκεί και πέρα, η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη και έμενε μόνο η επίσημη επιβεβαίωση των μηνυμάτων που είχε δεχθεί με κάθε τρόπο η Αθήνα -ότι δηλαδή δεν υπήρχε καμία διάθεση συμφωνίας ή μικρής τεχνικής παράτασης- στο χθεσινό Eurogroup, μετά την οποία οι αναμενόμενες εξελίξεις ήταν ραγδαίες.
Ο κ.Σαμαράς στην ομιλία του την Κυριακή στον προϋπολογισμό είχε αφήσει να διαφανεί ότι η σειρά των γεγονότων θα ήταν παράταση- προεδρική εκλογή- αξιολόγηση- συζήτηση για την επόμενη ημέρα.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αρχικά η απόφαση για ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε συμφωνηθεί να ανακοινωθεί σήμερα, η ανακοίνωση ωστόσο επισπεύσθηκε προκειμένου να μη χάσει η κυβέρνηση το στοιχείο του αιφνιδιασμού και το momentum του κλίματος πως βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στη διασφάλιση των 180.
Με δεδομένο ότι η πρώτη ψηφοφορία έχει οριστεί για τις 17 Δεκεμβρίου, η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στις 23 Δεκεμβρίου και η τρίτη στις 29 Δεκεμβρίου, αλλά και πως εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος οι κάλπες πρέπει να προκηρυχθούν εντός δέκα ημερών άρα προς τα τέλη Ιανουαρίου (η Κυριακή 25 Ιανουαρίου “παίζει” ήδη στα πολιτικά “στοιχήματα” ), γίνεται αντιληπτό ότι μία ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει λιγότερο από ένα μήνα να διαπραγματευθεί με την τρόικα.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs