Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ με τις ίδιες αντικειμενικές και το 2015


Του Σπύρου Δημητρέλη

Τρόπο για να παρακάμψει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα έχει βρει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος της «παράκαμψης» δεν είναι άλλος από τη διατήρηση των εισπράξεων του ΕΝΦΙΑ στο ύψος τους και το 2015 προκειμένου να μην διευρυνθεί περαιτέρω το δημοσιονομικό κενό που υπολογίζει η τρόικα.

Στα ψιλά γράμματα του κειμένου της πρότασης της κυβέρνησης προς την τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το επόμενα έτος αναφέρεται ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν πρόκειται να επηρεάσει το ύψος των προβλεπόμενων εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ. Ο τρόπος με τον οποίο θα «προστατευθούν» τα κρατικά έσοδα από την εφαρμογή της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου δεν αποκαλύπτεται. Ωστόσο, έχει βρεθεί. Ποιος είναι;

Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα θα γίνει κανονικά στο τέλος της εξάμηνης προθεσμίας που έθεσε η τρόικα, δηλαδή εντός του Μαϊου, ωστόσο, οι τιμές με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυτές που ισχύουν σήμερα. Αυτό γίνεται μέσω της πρόβλεψης του φόρου ότι επιβάλλεται με βάση τα δικαιώματα σε ακίνητα που έχουν οι φορολογούμενοι στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Την 1η Ιανουαρίου οι αντικειμενικές αξίες θα είναι ίδιες με τις σημερινές και έτσι τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που πρόκειται να βεβαιωθεί δεν θα παρουσιάζουν μεγάλες αλλαγές, πέραν την παλαιότητας των ακινήτων που θα οδηγήσει σε οριακά χαμηλότερη βεβαίωση εσόδων.

Από τον ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει φέτος τουλάχιστον το ποσό των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ.  Στο δημόσιο ταμείο έως το τέλος Οκτωβρίου είχαν εισρεύσει από το φόρο περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Με άλλες τέσσερις δόσεις να υπολείπονται από το ΥΠΟΙΚ θεωρούν δεδομένο ότι ο εισπρακτικός στόχος που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα πρόκειται να υπερκαλυφθεί.


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs