Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Δίνουν στον Τσίπρα 13 μέρες για ν' «αλλάξει» την Ευρώπη

dinoun-ston-tsipra-13-meres-gia-n-allaksei-tin-eurwpi


Το κόλπο γκρόσο Σαμαρά, Βενιζέλου, δανειστών. Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Πότε θα σχηματιστεί Κυβέρνηση και ποιες οι επιλογές της έναντι των δανειστών;
Ο Ισπανός Ζωγράφος Φρανσίσκο Γκόγια έλεγε ότι «ο ύπνος της λογικής γεννά τέρατα» και στον αντίποδα ο Γάλλος γνωμικογράφοςVauvenargues ότι «κανένας δεν κάνει τόσο πολλά λάθη, όσο εκείνος που ενεργεί με βάση μόνο τη λογική».
Στην Ελλάδα του 2015 τα αποφθέγματα και των δύο δεν αποκλείεται να κριθούν στην πράξη, στην πολύ πιθανή περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και τις κερδίσει το κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα χρονοδιαγράμματα

Στις 29 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί η τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή. Σε περίπτωση μη εκλογής, εντός 10 ημερών πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν Εθνικές εκλογές εντός το πολύ 30 ημερών.
Με βάση το Σύνταγμα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει, πριν ακόμη ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, είναι να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αν υποθέσουμε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν είτε στις 25 Ιανουαρίου, είτε στη 1, είτε στις 8 Φεβρουαρίου και τις κερδίζει το κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ.
 Με βάση το Σύνταγμα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει, πριν ακόμη ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, είναι να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτή τη φορά με 151 ψήφους. Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, η διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό Κυβέρνησης θα δοθεί στο πρώτο κόμμα το οποίο θα πρέπει να σχηματίσει Κυβέρνηση εντός τριών ημερών. Μετά η διερευνητική εντολή θα περάσει στα χέρια του δεύτερου κόμματος.
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές θα σχηματίσει Κυβέρνηση πιθανότατα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όπου λήγει η δίμηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος που ζήτησε και έλαβε η συγκυβέρνηση από το eurogroup, θα έχει στη διάθεσή της μόλις 13 ημέρες για να αποφασίσει:
  • Να ζητήσει νέα παράταση (μένει να δούμε αν και με ποιους όρους θα του δοθεί)
  • Να υπογράψει ό,τι του ζητάνε
  • Να επιλέξει μια ηρωική έξοδο
Αυτό πάντως που δεν μπορεί να κάνει, είναι να διαπραγματευτεί στοιχειωδώς, αφού κάτι τέτοιο μέσα σε 13 ημέρες φαντάζει από δύσκολο, έως απίθανο. Και μέσα σε όλα αυτά, ξεχάστηκε ότι είναι ήδη στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.

Φωτογραφία: PHASMA / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs