Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Ανώμαλη προσγείωση στο Eurogroup για την Αθήνα

Επιμένουν οι δανειστές σε σκληρή γραμμή


Persvak bij ingang Ridderzaal
Του Βαγγέλη Δουράκη
«Δείχνουν τα δόντια τους» οι Ευρωπαίοι στην Αθήνα: Επιμένουν σε άμεση και πλήρη εφαρμογή των μνημονιακών της δεσμεύσεων, ζητούν ένταξή της σε πρόγραμμα προληπτικής στήριξης από το 2015, υπό αυστηρή όμως εποπτεία και ως «μοχλό πίεσης» «θολώνουν τα νερά» για την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας.
Το σκληρό τους πρόσωπο έδειξαν απέναντι στην ελληνική πλευρά οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, προσγειώνοντας ανώμαλα τις προσδοκίες της κυβέρνησης για «βελούδινη» έξοδο από το Μνημόνιο και για ανακοίνωση της ημερομηνίας επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε επανειλημμένα το μήνυμα ότι «πρέπει πρώτα να κλείσει αυτή η αξιολόγηση και μετά θα υπολογίσουμε τι χρειάζεται να γίνει από το 2015 και τι γίνεται με τη βιωσιμότητα του χρέους». Μάλιστα, χαρακτήρισε ουσιαστικά ανεπαρκείς τις προτάσεις που έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά προς την τρόικα για την υλοποίηση των μέτρων του Μνημονίου, λέγοντας: «Οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν ένα πακέτο περαιτέρω μέτρων, αλλά απομένει να γίνουν πολλά». Πάντως, ο νέος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι επικεφαλής της τριμερούς θα επιστρέψουν στη χώρα μας «πριν από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας», ενώ επανέλαβε ότι ως το τέλος του μήνα θα επισκεφτεί και ο ίδιος την Αθήνα.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να επισπεύσει τις ενέργειές της, δηλαδή την εφαρμογή του Μνημονίου, προκειμένου να μην υπάρξει «κενό» μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος στις 31 Δεκεμβρίου. Ξεκαθάρισε επίσης ότι το μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της χώρας μας το 2015 θα είναι αυτό της ενισχυμένης γραμμής προληπτικής στήριξης (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία προβλέπει αυστηρούς τακτικούς ελέγχους, προαπαιτούμενα, διαρθρωτικά ορόσημα αλλά και την υπογραφή Μνημονίου.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως οι λεπτομέρειες του νέου αυτού σχήματος βρίσκονται υπό εξέταση. Το ίδιο ισχύει και για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο όμως «υπάρχει συναίνεση ότι πρέπει να αναμειχθεί, ώστε να ενισχύσει την αξιοπιστία της λύσης που θα εφαρμόσουμε για την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 1,8 δισ. από το Ταμείο και επιπλέον 1,8 δισ. από κέρδη που προέρχονται από το πρόγραμμα ομολόγων SMP, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Προσέθεσε ότι η πιστωτική γραμμή ECCL «είναι ένα από τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα αλλά θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες τι θα γίνει».
Πριν από το Eurogroup τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι εξετάζονται τρία σενάρια για την Ελλάδα: (α) επιστροφή του αποθεματικού του ΤΧΣ στον ESM και ένταξη στην ECCL, (β) μετατροπή του αποθεματικού σε προληπτική γραμμή και (γ) επέκταση του σημερινού Μνημονίου για 6-15 μήνες.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs