Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Χαρδούβελης: Αισιοδοξούμε για σύγκλιση με την τρόικα

Χαρδούβελης: Αισιοδοξούμε για σύγκλιση με την τρόικα
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Παρίσι, Γαλλία

Την αισιοδοξία του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συγκλίνει με την τρόικα, κάτι που θα επιτρέψει την επιστροφή των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Αθήνα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Εισερχόμενος στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ, γνωστό ως «Βίλα Σαίντ» που βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού ο υπουργός Οικονομικών έκανε σύντομες δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδούβελης στόχος της διήμερης διαπραγμάτευσης είναι να κλείσει η αξιολόγηση. «Είμαστε αισιόδοξοι πως θα συγκλίνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα θέματα των συζητήσεων ανέφερε πως αυτή «ποικίλει» προσθέτοντας πως το βασικό ζητούμενο είναι η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται παραμένοντας στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και εφαρμόζοντας όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι συζητήσεις αναμένεται να κρατήσουν έως πολύ αργά το βράδυ. Αύριο, Τετάρτη, η έναρξη των συζητήσεων προβλέπεται από τις 8 το πρωί, με στόχο την ολοκλήρωσή τους μέσα στην ημέρα. Παρ' όλα αυτά δεν αποκλείεται να συνεχισθούν και την Πέμπτη, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με επικεφαλής τον υπουργό οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, έφθασε στο Παρίσι το μεσημέρι με το κυβερνητικό αεροπλάνο. Στην ομάδα συμμετέχουν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Τάσος Αναστασάτος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού συμμετέχουν οι σύμβουλοι Χρύσανθος Λαζάριδης και Σταύρος Παπασταύρου, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαππας.

ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θεωρούν πάντως πως τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και ως εκ τούτου χαρακτηρίζουν τη συνάντηση των Παρισίων ως «προπαρασκευαστική» και ίδιου χαρακτήρα με αυτή που είχαν διεξάγει ξανά οι δύο πλευρές στο Παρίσι στις 3 Σεπτεμβρίου.

Τα «καυτά» σημεία 
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, που θα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, αναμένεται να παρουσιάσει στην τρόικα παρεμβάσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, οι οποίες εκτιμάται πως θα επιτρέψουν να γεφυρωθεί το χάσμα για το δημοσιονομικό κενό 2015.
Ωστόσο, η τρόικα δύσκολα θα αποδεχθεί τις εν λόγω παρεμβάσεις που αφορούν σε εξοικονομήσεις από τη Γενική Κυβέρνηση και έσοδα του Πράσινου Ταμείου από νομιμοποίηση αυθαιρέτων, καθώς ζητά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως αλλαγές στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και στο καθεστώς του ΦΠΑ.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης θα τονίσει πως δεν υπάρχουν πολιτικές και κοινωνικές αντοχές για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ενώ θα επισημάνει στους δανειστές ότι στο παρελθόν μέτρα που επιβάρυναν τα εισοδήματα όχι μόνον δεν είχαν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά αντιθέτως τροφοδότησαν την ύφεση.
Όπως είχε μεταδώσει το in.gr ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα παράγοντες της τρόικας εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του 2014 είναι ανέφικτη, όπως ανέφικτη είναι η γεφύρωση των διαφορών έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου 2014.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs