Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Οι μνηστήρες καλλωπίζονται

 0Έτοιμοι να θέσουν θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ. προεξοφλώντας εκλογική ήττα

Για την επομένη των εκλογών και τις επιπτώσεις του αποτελέσματος στη Ν.Δ. συζητούν όλο και περισσότερο οι βουλευτές και τα στελέχη μεταξύ τυρού και αχλαδιού, κυρίως στο καφενείο της Βουλής.

Πιο μπροστά έχει βγει η Ντόρα Μπακογιάννη, που αφήνει να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει πάλι την ηγεσία του κόμματος μετά τις εκλογές, προεξοφλώντας μάλιστα βαριά ήττα. «Από το ίδιο βράδυ των εκλογών θα τεθεί το θέμα της ηγεσίας» λένε συνομιλητές της, καθώς η Μπακογιάννη ετοιμάζεται να πάρει τη ρεβάνς από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, στην οποία έχασε κατά κράτος από τον Σαμαρά.

«Η Ντόρα θεωρεί ότι η παράταξη, η Ιστορία και ο... πλανήτης τής χρωστούν να γίνει αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός» σχολιάζει σκωπτικά βουλευτής που στηρίζει τον Σαμαρά, ο οποίος δηλώνει ότι ο σημερινός αρχηγός του κόμματος δεν πρόκειται να φύγει ή να παραδώσει έτσι απλά τα όπλα. «Μόνον εάν οι πολίτες τον στείλουν σπίτι του θα φύγει» λέει ένας από τους λοχαγούς - νέους βουλευτές θεωρώντας ότι, σε περίπτωση ήττας, η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μικρή και πως ο Σαμαράς θα είναι ισχυρός είτε με τη Ν.Δ. σε μια μεγάλη συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε ως ισχυρή αντιπολίτευση.

Το δίλημμα των Μητσοτάκηδων

Η Ντόρα ήδη έχει χτίσει το πλαίσιο για τη διαφοροποίησή της με τις απόψεις της για υπερβολική φορολόγηση και αποδεκατισμό της μεσαίας τάξης.

Όμως ανάλογο πλαίσιο έχει βάλει ακόμη ένας διεκδικητής της ηγετικής «γαλάζιας καρέκλας». Πρόκειται για τον αδελφό της Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιπλέον έχει να επιδείξει και «έργο» αναδιοργάνωσης του Δημοσίου, όπως ονομάζουν τις απολύσεις και το ξεχαρβάλωμα της κρατικής μηχανής. Ο Κυριάκος διατηρεί τον μηχανισμό του στη Β’ Αθηνών αλλά και διαύλους επικοινωνίας σε όλη την Ελλάδα που τους έχει κληροδοτήσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο «παπαστρούμφ» στις τελευταίες εκλογές μάζεψε τα στελέχη του και τους ζήτησε να στηρίξουν τον Κυριάκο δηλώνοντας ότι είναι το μέλλον της Αγίας Οικογένειας.

Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς είναι εάν τελικά ο πατήρ Μητσοτάκης θα αποφασίσει να ρίξει το βάρος του στη θυγατέρα του δίνοντάς της την τελευταία ευκαιρία ή θα εκτιμήσει ότι έτσι θα καεί η προοπτική του Κυριάκου και θα αποφασίσει να στηρίξει τον γιο του, ο οποίος κινήθηκε έως τώρα πιο συνετά, αν και διατηρεί καλά κρυμμένη την αλαζονεία και την έπαρση του Μητσοτακαίικου.

«Για φανταστείτε το βράδυ των εκλογών από το Mega η Ντόρα και από τον ΑΝΤ1 ο Κυριάκος να βάζουν θέμα ηγεσίας και να δηλώνουν παρόντες για την αρχηγία, τι θα γίνει» έλεγε καγχάζοντας κορυφαίος βουλευτής.

Οι άλλοι μνηστήρες

Όμως και άλλα στελέχη «ξεπετάγονται» διακριτικά και παίρνουν θέση στην αφετηρία της εκκίνησης. Από τα ηγετικά στελέχη που κινούνται πολύ προσεκτικά είναι ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος κατά πολλούς είναι στο στόχαστρο του Μαξίμου. Από την ομάδα των «Φιλελεύθερων» και ο Νίκος Δένδιας δείχνει ότι έχει αρχηγικές βλέψεις – αν και θεωρείται ότι η μετακίνησή του στο υπουργείο Άμυνας του έκοψε τα «φτερά» – ενώ ο Μάκης Βορίδης από τη σκληρή δεξιά πτέρυγα, όπως πιστεύουν πολλοί, θα διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στη μετα-Σαμαρά εποχή.

Αρχηγικές βλέψεις έχει και η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ από τους καραμανλικούς ξανακινείται ο κουμπάρος του πρώην πρωθυπουργού, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Κλειδί ο Αβραμόπουλος

Η ουσία είναι ότι, εν μέσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, το κυρίαρχο θέμα στα πηγαδάκια είναι ποιος θα ανοίξει τον βηματισμό του για την ηγεσία. Η κυριαρχία του Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος, παρά τις ενστάσεις σε επιμέρους επιλογές του, δεν αμφισβητείται, αλλά ταυτόχρονα οι εσωκομματικοί στρατοί αναδιατάσσονται και δημιουργούνται νέες συμμαχίες.

Ρόλο - κλειδί θεωρούν πολλοί ότι θα διαδραματίσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς από τη θέση του επιτρόπου μπορεί να έχει εξασφαλίσει μια πενταετία, όμως οι φιλοδοξίες του για την εσωτερική πολιτική σκηνή δεν έχουν περιοριστεί. Ο Αβραμόπουλος θα μπορούσε να είναι ο συνεκτικός κρίκος της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η σχέση του με τον Τσίπρα είναι καλή, ενώ ουδείς μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να προταθεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όλα τα σενάρια για τον Αβραμόπουλο είναι ανοιχτά και εκείνος θα πάρει τις αποφάσεις του συν τω χρόνω και ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις. Το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλαδή η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., και η αυτοδυναμία ή όχι του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τους ρυθμιστικούς παράγοντες για την κούρσα στη Ν.Δ.

Όσο και αν ηχεί παράδοξο ή αντιφατικό, το σενάριο που εξυπηρετεί περισσότερο τον Σαμαρά είναι η οριακή αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ή μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ., όπου ο ίδιος δεν θα συμμετέχει ως μέλος της.

Ακόμη και τα στελέχη του Σαμαρά παραδέχονται πως δεν πρόκειται ο Τσίπρας να δεχθεί να συγκυβερνήσει με τον Σαμαρά ή τον Βενιζέλο, αλλά, όπως λένε, το κόμμα της Ν.Δ. δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα είναι ο αρχηγός του. Η μόνη παραχώρηση που θα μπορούσε να κάνει σε αυτήν την περίπτωση η Ν.Δ. είναι ο επικεφαλής της, επειδή έχει διατελέσει και πρωθυπουργός, να μη συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, στην περίπτωση που η διαφορά είναι μεγάλη – πάνω από 4-5 μονάδες και όχι απαραιτήτως, όπως διαλαλεί η Ντόρα, περί τις 10 μονάδες –, τότε, όσο και να θέλουν οι σαμαροφύλακες, ο Αντώνης δεν μπορεί να μείνει στην καρέκλα του και θα επιστρέψει στα πέτρινα χρόνια της πολιτικής μοναξιάς...

http://www.topontiki.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs