Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Φυσικό αέριο: Η Κύπρος δείχνει γιατί η Ελλάδα πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι

Το χρυσό χάπι της ελπίδας για την απαλλαγή από το χρέος και τα μνημόνια: Γιατί η περίπτωση της Κύπρου δείχνει στην Ελλάδα ότι πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι

Picture 0 for Προσγείωση στην Κύπρο για το φυσικό αέριο. Στην Ελλάδα;
Μετά τα πολλά λόγια, που γέμισαν με ελπίδες τον ελλαδικό και κυπριακό λαό, έρχεται η ώρα της προσγείωσης. Τα μηνύματα ήδη είχαν έρθει από καιρό, όταν έπαψε να θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας στη διάθεση του φυσικού αερίου.
Μας έλεγαν για αγωγό που θα ερχόταν από τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ στην Πελοπόννησο και από εκεί στην Ευρώπη. Έτσι, θα υπήρχε μερική απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Γι’ αυτό, υποστήριζαν οι αρμόδιοι, ότι θα εκδήλωναν ενδιαφέρον τόσο η Ε.Ε. όσο και οι Η.Π.Α. Αυτή η προοπτική δεν είχε ποτέ σοβαρές πιθανότητες  να υλοποιηθεί, όμως ήταν ένα χρυσό χάπι για να ελπίζει ο ελληνικός λαός πως κάποια στιγμή θα απαλλασσόταν από τα βάρη του χρέους και τα Μνημόνια.
Στη συνέχεια, κι ενώ οι εκπρόσωποι των εταιριών συζητούσαν με τους Τούρκους να κατασκευασθεί εκεί αγωγός, το Ισραήλ αποφάσισε να ενεργήσει μόνο του, και να αναγγείλει προχθές ότι θα διαθέσει το αέριό του σε Ιορδανία και Αίγυπτο (και άλλες χώρες της Ασίας, ενδεχομένως). Έτσι, έμεινε η Κύπροςμόνη της, ενώ υπήρχε προς συζήτηση η αναζήτηση εταιρίας για κατασκευή τερματικού σταθμού, στον οποίον θα διοχετευόταν το φυσικό αέριο Κύπρου και Ισραήλ.
Τώρα όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως με τα υφιστάμενα αποτελέσματα σε σχέση με τις ποσότητες φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ η κατασκευή τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο, αυτήν τη στιγμή, δεν είναι εφικτή. Πρόσθεσε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη. Σημειώνω, πως το μόνο κράτος που είναι σε θέση να συμφωνήσει με την Κύπρο, είναι η Αίγυπτος.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», η εταιρία Noble προέκρινε ως καλύτερη λύση στις σημερινές συνθήκες τη δημιουργία περιφερειακών αγωγών. Δεν εξήγησε αν εννοεί ότι θα μετέχει και η Τουρκία, με την οποία έχει διεξάγει πολλές συζητήσεις. Η Noble απλώς, έδωσε κάποιες ελπίδες -στο συνέδριο του «Economist»- κάνοντας λόγο για «καλή πιθανότητα» εξεύρεσης μεγαλύτερων ποσοτήτων και ανακοίνωσε ότι η Noble σχεδιάζει πρόσθετες γεωτρήσεις μέσα στο 2015.
Την ίδια ώρα, από την Τουρκία εκτοξεύονται απειλές. Η Χουριέτ, που εκφράζει απόψεις του κ. Ερντογάν, είχε ένα προκλητικό δημοσίευμα για την Κυπριακή ΑΟΖ φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μιλάει για πόλεμο σε περίπτωση που τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν μοιραστούν και ο Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης δεν καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, στα μέτρα βέβαια της Άγκυρας.
«Θα μπορούσε να είναι το Piri Reis, το Barbaros, ή το Selim II που θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή; Αν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν να πιστεύουν πως είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού και να σφυρηλατούν σχέσεις με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, σχέσεις που αντίκεινται στην Τουρκία, θα τίθεται σε κίνδυνο η ειρήνη», καταλήγει στο άρθρο της η «Χουριέτ».
Και ενώ η κυπριακή πλευρά περιμένει από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο κ. Τζο Μπάιντεν να πιέσει τους Τούρκους να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αποσύρουν τα πλοία τους, η αμερικανική πλευρά έχει άλλα σχέδια. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο κ. Τζον Κένινγκ μιλώντας σε γεύμα εργασίας που διοργάνωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, κ. Άντρος Κυπριανού, στο οποίο είχαν προσκληθεί οι 36 πρέσβεις και επικεφαλής αποστολών που εδρεύουν στη Λευκωσία, ο κ. Κένινγκ έθεσε το ερώτημα, γιατί ενώ το ζήτημα αυτό (της εκμετάλλευσης του αερίου) βρισκόταν στο τραπέζι του διαλόγου, ξαφνικά αποσύρθηκε.
Την έντονη ενόχλησή του με όσα είπε ο κ. Κένινγκ εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ κ. Δ. Συλλούρης, σημειώνοντας ότι «αποτελούν ακόμα ένα λόγο για να μην ξεκινήσουν οι συνομιλίες».
Για κατακλείδα, να συστήσω στον κ. Μανιάτη, να περιορίσει την έκφραση αισιοδοξίας, επειδή στην Κύπρο η Noble, βρήκε την μισή ποσότητα αερίου, από αυτήν για την οποία όλοι μιλούσαν προ διετίας. Γι’ αυτό και δεν συμφέρει άλλωστε η κατασκευή τερματικού υγροποίησης. «Κράτα μικρό καλάθι» κ. Μανιάτη…
Ο Μακεδών

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs