Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Προς ολική επιστροφή οι Κούρδοι στην Κομπάνι

Προς ολική επιστροφή οι Κούρδοι στην Κομπάνι

Οι Σύροι Κούρδοι που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι σημείωσαν νέα πρόοδο εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές από πολλά κτίρια στο κέντρο της συριακής πόλης και κατάσχοντας τα όπλα τους, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Η προέλαση των Κούρδων σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τις τέσσερις αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγε ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εναντίον θέσεων του ΙΚ στο Κομπάνι, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.
«Οι Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) διεξήγαγαν μια ειδική επιχείρηση στη διάρκεια της οποίας κατέλαβαν έξι κτίρια που χρησιμοποιούσε το ΙΚ», διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση, ενώ πρόσθεσε ότι σκοτώθηκαν 13 τζιχαντιστές.
Οι Κούρδοι «κατέσχεσαν μια μεγάλη ποσότητα όπλων και εξοπλισμού, μεταξύ αυτών ελαφρά όπλα, τουφέκια, εξοπλισμό για εκτοξευτήρες ρουκετών και χιλιάδες βλήματα για βαρέα όπλα», επεσήμανε το Παρατηρητήριο.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να καταφύγουν στη χώρα επιπλέον 2 με 3 εκατ. Σύροι πρόσφυγες
Η Τουρκία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εισέλθουν ακόμη δύο ως τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες αν οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ή οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) προελάσουν στα πέριξ του Χαλεπίου,, προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το Πρακτορείο REUTERS.
Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά πλήττουν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε τμήματα της Συρίας, αλλά ο στρατός του Άσαντ έχει εντατικοποιήσει την εκστρατεία του εναντίον ορισμένων ομάδων ανταρτών στα δυτικά και στα βόρεια της χώρας–περιλαμβανομένων των περιοχών εντός και γύρω από το Χαλέπι–τους οποίους η Ουάσινγκτον θεωρεί συμμάχους της.
“Αυτή τη στιγμή ποιος καλύπτει το κενό που άφησε το Ισλαμικό Κράτος ως αποτέλεσμα των αεροπορικών βομβαρδισμών της συμμαχίας; Το καθεστώς”, είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.
“Αλλά δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ του ΙΚ και του καθεστώτος. Και οι δύο διαπράττουν ωμές δολοφονίες, κυρίως αμάχων. Και κανένας τους δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει όποιο όπλο έχει στη διάθεσή του”, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.
Οι αντικαθεστωτικοί και οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους τμήματα του Χαλεπίου, της πολυπληθέστερης πόλης της Συρίας προ εμφυλίου. Το ΙΚ έχει καταλάβει εδάφη από αντίπαλες ισλαμιστικές οργανώσεις σε μία περιοχή βορείως του Χαλεπίου απειλώντας τις διόδους ανεφοδιασμού των ανταρτών.
Το ΙΚ ελέγχει επίσης μεγάλα εδαφικά τμήματα στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας του Χαλεπίου.
Η Τουρκία είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού–που συγκεντρώνει δεκάδες ένοπλες οργανώσεις οι οποίες μάχονται κατά τόσο του Άσαντ όσο και του ΙΚ–και ασκεί πιέσεις για την επέκταση της υπό τις ΗΠΑ εκστρατείας.
“Μία αποδυνάμωση της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, ο ΕΣΣ υποστηριζόμενος από τη συμμαχία… θα επιδεινώσει την ήδη δυσμενή κατάσταση στη Συρία και θα την καταστήσει πιο ασταθή”, είπε ο Τσαβούσογλου.
“Έντρομοι πολίτες εγκαταλείπουν περιοχές όπου το ΙΚ, τρομοκρατικές οργανώσεις και το καθεστώς κερδίζουν έδαφος. Πιθανή προέλαση στο Χαλέπι θα σήμαινε ότι δύο με τρία εκατομμύρια άνθρωποι στην τουρκική μεθόριο θα ζητήσουν άσυλο”.
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 200.000 ανθρώπους και έχει υποχρεώσει περισσότερους από τρία εκατομμύρια να γίνουν πρόσφυγες αναζητώντας καταφύγιο σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Η Τουρκία ήδη φιλοξενεί περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους να δημιουργήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο για τους εκτοπισμένους στη συριακή πλευρά των συνόρων της.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs