Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Κοινό μέτωπο Αθήνας - Λευκωσίας ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις

Στην Κύπρο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη βρίσκεται ο Πρωθυπουργός, σε μια χρονική στιγμή που εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή και λίγο πριν την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου Αιγύπτου.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον ευχαρίστησε για το γεγονός ότι σε μία κρίσιμη στιγμή για την Μεγαλόνησο, ανταποκρίθηκε άμεσα.

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά και αυτή την πρόκληση. Να απαντήσουμε στους εκβιασμούς. Ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και τα οφέλη θα μοιραστούν τόσο οι Ελληνοκύπριοι, όσο και οι Τουρκοκύπριοι. Στρατιωτικές πρακτικές δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς, αφού αναφέρθηκε στους διαχρονικούς ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών, τόνισε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με σύνεση και νηφαλιότητα τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο.

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης, όπως και την αποχώρησή της από το τραπέζι του διαλόγου με τους Τουρκοκυπρίους».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή που όπως είπε πράγματι δοκιμάζεται. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Η ρευστότητα και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, για την οποία τεράστια ευθύνη φέρει το Ισλαμικό Κράτος, παρουσιάζεται σήμερα σαν μια δύναμη απίστευτης βαρβαρότητας, η δράση της οποίας αναδιατάσσει περιοχές και σύνορα, προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Είναι ένας ακραίος ζηλωτισμός στο όνομα θρησκειών, ιδιοτελείς στοχεύσεις κρατών της περιοχής, κατάρρευση άλλων, καθημερινά δράματα ανθρώπων που ξεριζώνονται από τη γη τους και αναζητούν την τύχη τους αλλού, διογκώνοντας το ήδη τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα. Δημιουργεί λοιπόν αυτή η καινούρια δύναμη, με την έννοια του φαινομένου το λέω το «δύναμη», ένα μείγμα, η έκρηξη του οποίου απειλεί να λάβει σήμερα πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην ευρύτερη περιοχή που δοκιμάζεται, στην ανάγκη για ευρύτερη περιφερειακή συνεννόηση ενώ μίλησε και για το ταξίδι στο Κάιρο: «Παράγοντες που την εμποδίζουν πρέπει να τεθούν στο περιθώριο. Ελλάδα και Κύπρος κινούνται σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση. Μεθαύριο, το ίδιο σκηνικό συνεννόησης και συνεργασίας θα επαναληφθεί μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως στο Κάιρο, τη φορά αυτή με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου, ηγέτιδας δύναμης του αραβικού και του μουσουλμανικού κόσμου».
Νωρίτερα ο  Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα, χαρακτήρισε τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας ως πρόκληση, ενώ όπως είπε ενα θερμό επεισόδιο αυτή την ώρα θα ήταν μια πολύ αρνητική εξέλιξη.

Το πρωί της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός, θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Σαμαρά και του Προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Σώματος.

Πριν αναχωρήσει από την Κύπρο, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τις επαφές του Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο θα συζητηθούν, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενεργειακά ζητήματα αλλά και οι κινήσεις που γίνονται από διάφορες πλευρές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και κατά πόσον στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα των υδρογονανθράκων.

Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Κάιρο στην τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με αντικείμενο την οριοθέτηση των ΑΟΖ, ενώ το απόγευμα θα δοθεί σχετική συνέντευξη Τύπου, από την οποία η Αθήνα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αναμένει θετικές ειδήσεις.

Προκαλεί εκ νέου ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών

Νωρίτερα πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έριξε για ακόμα μια φορά λάδι στη φωτιά, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Άγκυρας, πως για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο γύρω από την Κύπρο έχουν δικαιώματα και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι.

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στην κρίση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Αυτή τη στιγμή παρακολουθούν τα μέτρα μας απέναντι στις μονομερείς εργασίες ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο», είπε, ενώ κατηγόρησε τον Κύπριο Πρόεδρο για την αναστολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, λέγοντας πως η αποχώρηση αυτή δημιουργεί αμφιβολίες για την ειλικρίνεια της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ανέφερε επίσης πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται για το θέμα της μη κλιμάκωσης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι η Λευκωσία προχώρησε στις αρχές Οκτωβρίου σε αναστολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ως απάντηση στην έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή.

  Πηγή:www.reporter.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs