Οι επιδιώξεις του Αντ. Σαμαρά και οι φόβοι του Αλ. Τσίπρα
Οι συναντήσεις που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας με των κ.κ. Αντ. Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Φώτη Κουβέλη, μπορεί να μην έχουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού και της δραματοποίησης της πολιτικής κατάστασης, αλλά είναι βέβαιον ότι θα αποτελέσουν την απαρχή σημαντικών εξελίξεων που θα επισφραγίσουν το έντονο παρασκήνιο και θα προδιαγράψουν τις νέες τις κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα.
Ο κ. Σαμαράς, όπως αφήνει να διαρρεύσει το Μέγαρο Μαξίμου, προτίθεται να ενημερώσει τον κ. Παπούλια για την πορεία εξόδου από το Μνημόνιο και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τα όργανα της Κομισιόν (βλέπε, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ) για τη μορφή που θα πάρει η προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης, στην οποία η κυβέρνηση προτίθεται να «επενδύσει» κυρίως τα 11,4 δις. ευρώ του ΤΧΣ που λιμνάζουν μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το βασικό πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός είναι να πείσει το Βερολίνο να αποδεχτεί αυτή τη λύση, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, μετά και το πρωτοφανές «άδειασμα» της κυβέρνησης από τον υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ο οποίος απέστειλε τελεσίγραφο στον κ. Σαμαρά να συμμορφωθεί απολύτως με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει τον «καυτό» διάλογο του κ. Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Γκίκα Χαρδούβελη, τον οποίο έφερε στο φως η Realnews, υποστηρίζοντας ότι είναι «αποκύημα φαντασίας», αλλά, ανεξαρτήτως αυτού, η άρνηση της Γερμανίας να συναινέσει στα σχέδια Σαμαρά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν ληφθεί υπόψη και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στην οποία καθίσταται σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας , πάντως, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε:«Θέλουμε ανάσες για να διατηρηθεί η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στην Ελλάδα»για να απαντήσει ο γερμανός συνάδελφός του: «Δεν μας ενδιαφέρουν τα εσωτερικά σας, ούτε καν οι ανάγκες σας για τις εκλογές. Τελειώστε με όσα έχετε δεσμευτεί».
Σε άλλο σημείο της συζήτησής τους, ο Γκ. Χαρδούβελης είπε: «Θέλουμε να τελειώνουμε με το μνημόνιο και να βγούμε στις αγορές» και απάντησε ο Β. Σόιμπλε: «Η χώρα σας δεν είναι έτοιμη να βγει στις αγορές και δεν μπορεί να υπάρξει νέο δάνειο χωρίς νέο πρόγραμμα. Φοβόμαστε ότι χωρίς αυστηρή επιτήρηση θα ξαναρχίσετε την παροχολογία…».
Οι δυσκολίες αποδοχής του σχεδίου Σαμαρά έχουν οδηγήσει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο να δώσει νέα διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης προς την Τρόϊκα, η οποία πιέζει αφόρητα για απολύσεις στο Δημόσιο, νέες περικοπές στις ασφαλιστικές παροχές και τη δημιουργία ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα, απειλώντας μάλιστα πως αν δεν σημειωθεί «πρόοδος» σ΄ αυτούς τους τομείς δεν έχει κανέναν λόγο να έρθει στην Ελλάδα. Το αδιέξοδο όμως που διαφαίνεται, σε πολιτικό επίπεδο απειλεί να ανοίξει νέους επικίνδυνους ατραπούς, πολλαπλασιάζοντας τα σημάδια κατάρρευσης της κυβέρνησης.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι ο κ. Σαμαράς δεν προτίθεται να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία για να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί ένα μίνιμουμ «εθνικής συναίνεσης» στην πορεία εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, ούτε βεβαίως να αποδεχθεί χωρίς όρους τη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, μία πρόταση την οποία αναμένεται να διατυπώσει προς τον κ. Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης. Παρά ταύτα, ως ένα μήνυμα κυρίως προς το εσωτερικό του κόμματός του, αφήνει να εννοηθεί ότι θα αποδεχόταν μία τέτοια εξέλιξή την περίπτωση κατά την οποία την ζητούσε ο κ. Τσίπρας, κι αυτό γιατί δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά λόγω του θεσμικού του ρόλου!!!
Οι πιέσεις παρά ταύτα στο παρασκήνιο για κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς, εν ανάγκη, και την παρουσία των κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου στην πρωθυπουργία και αντιπροεδρία αντίστοιχα, είναι έντονες και τείνουν να προσλάβουν συντονισμένο χαρακτήρα, εξέλιξη με την οποία δεν είναι άσχετη ούτε και η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Κ. Καραμανλή.
Η άρνηση, βεβαίως, του κ. Αντ. Σαμαρά να συνηγορήσει ευθέως σε μία τέτοια πορεία, η οποία στην πράξη θα είχε ως διακύβευμα, μεταξύ των άλλων και την παραμονή του στην εξουσία, τον οδηγεί σε σπασμωδικές και άκρως επικίνδυνες για την χώρα πολιτικές κινήσεις. Έκφραση αυτού του πανικού είναι και η ακατάσχετη κινδυνολογία και καταστροφολογία στην οποία επιδίδεται, αξιοποιώντας και τη χείρα βοηθείας που του παρέχουν απλόχερα τα ακροδεξιά δεκανίκια της παράταξής του ότι δήθεν η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ θα σηματοδοτήσει το χάος, η στροφή προς αυταρχικές αντιλήψεις και δικτατορική συνθηματολογία, η χρησιμοποίηση πεζοδρομιακού λόγου και «κουτσαβάκικων» εκφράσεων στην πολιτική αντιπαράθεση ώστε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής κ.λπ κ.λπ.
Βεβαίως, πίσω από τις δύο «τακτικές», του κ. Αντ. Σαμαρά από την μία πλευρά και των «μετριοπαθών» στελεχών της συγκυβέρνησης από την άλλη, παραμένει η βασική στρατηγική επιδίωξη που είναι η αποτροπή με κάθε τρόπο της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ που καθίστανται πλέον «νομοτελειακή αναγκαιότητα», όπως δείχνουν και τα ευρήματα όλων ανεξαιρέτως των δημοσκοπήσεων, αν και παραμένει ανοικτό το ζητούμενο της αυτοδυναμίας, η οποία όμως όλοι γνωρίζουν θα έρθει άνετα σε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
Γεγονός είναι πάντως πως η χώρα εισέρχεται πλέον σε μία νέα φάση πολιτική αντιπαράθεσης. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να παίξει το σενάριο: «Ο Αντ. Σαμαράς είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει». Γι΄ αυτό το λόγο επιχειρεί να «εμπλέξει» στο πολιτικό παιχνίδι ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, από τον οποίον ζητεί να αναλάβει το ρόλο του εγγυητή της συνέχειας της παράταξης, αλλά και της σταθερότητας της χώρας και να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να αρθεί το «αδιέξοδο» της εξεύρεσης των 180 βουλευτών, που μπορεί να μην είναι 180 αλλά 174, αν ευοδωθούν τα σενάρια που θέλουν να μην παίρνουν μέρος οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στη διαδικασία της εκλογής με ανταλλάγματα που έχουν σχέση με την εξέλιξη της δίκης.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να κάμψει τις αντιστάσεις του κ. Καραμανλή να είναι υποψήφιος ακόμη και για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Προϋπόθεση, όμως, γι΄ αυτή την εξέλιξη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστείλει τη σημαία των εκλογών, κάτι που είναι περνάει μέσα από την επίτευξη συναίνεσης γύρω από τη νέα πορεία της χώρας και, κυρίως, τη διευθέτηση του χρέους.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, όπως αφήνει να εννοηθεί η Κουμουνδούρου, με τη συνάντηση την οποία ζήτησε με τον κ. Κάρολο Παπούλια, επιχειρεί να υψώσει ένα ανάχωμα απέναντι σ΄ αυτές τις εξελίξεις. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν φόβοι πως η επιμονή των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να παραμείνουν αγκιστρωμένοι στην εξουσία, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ακόμη και σε πολιτική εκτροπή με απρόβλεπτες συνέπειες για την πορεία της χώρας.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανησυχεί έντονα, μ΄ άλλα λόγια, για την τροπή που παίρνουν τα πολιτικά πράγματα στη χώρα, μετά την επανεμφάνιση στο προσκήνιο μιας καταστροφολογικής ρητορικής από πλευράς κυβερνητικών στελεχών, αλλά και τις μεθοδεύσεις, που θεωρεί ότι υπάρχουν στο παρασκήνιο για να προσδεθεί η χώρα στο άρμα των δανειστών για αρκετές δεκαετίες ακόμα, αφού θεωρείται δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο των κινήσεων, θα υποχρεωθεί να συμμορφωθεί προς τα νέα κελεύσματα της Μέρκελ.
Έτσι, λοιπόν, όπως αφήνουν να εννοηθεί στελέχη της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να στείλει, με τη συνάντησή του με τον κ. Κάρολο Παπούλια, ένα διπλό μήνυμα:
Πρώτον, ότι το «μαύρο πρόβατο» δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βεβαίως παράγοντας αποσταθεροποίησης της χώρας, αλλά η συγκυβέρνηση, η οποία έχει χάσει το λαϊκό έρεισμα, έχει απλώσει την πλειοψηφία στο λαό και βρίσκεται απομονωμένη και αδύναμη. Άρα, δεν δικαιούται και δεν πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνίες που να δεσμεύουν με αρνητικές συνέπειες τη χώρα για δεκαετίες, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα αναγνωριστεί από μια αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερον, ότι καμία λύση στο πολιτικό πρόβλημα δεν μπορεί να δοθεί «πίσω από την πλάτη του λαού», συνεπώς προέχει πάντα το αίτημα για διενέργεια εκλογών το συντομότερο δυνατό.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν θα κάνουν αυτό που έκαναν η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς το 2011, να ακυρώσουν δηλαδή όσα λένε επί χρόνια και να συμπλεύσουν με το μνημονιακό καθεστώς, όπως και να λέγεται πλέον αυτό» διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση από την Κουμουνδούρου. «Κάλπες δεν θέλουν να στήσουν με τίποτα, γιατί ξέρουν ότι θα έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή δεν μπορούν να τον σταματήσουν, προσπαθούν να τον ακυρώσουν και να τον ενσωματώσουν στην κυρίαρχη λογική» σημειώνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.