Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Οι υδρογονάνθρακες ανάβουν φωτιά στην ανατολική Μεσόγειο


Τι μπορεί να περιμένουν Αθήνα - Λευκωσία από την τριμερή συνάντηση με την Αίγυπτο; Ο ρόλος της Τουρκίας, το Καστελόριζο, η ΑΟΖ και η Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

oi-udrogonathrakes-anaboun-fwtia-stin-anatoliki-mesogeio

Θετικά μηνύματα αναμένει η Αθήνα, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές τις προηγούμενες ημέρες, από την αυριανή συνέντευξη Τύπου της τριμερούς συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Η Τουρκία παγίως επιδιώκει να δημιουργήσει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στη Μεσόγειο.
Είναι προφανές ότι τα νέα αυτά συνδέονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των τριών χωρών η οποία ήρθε στην επιφάνεια λόγω της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Ωστόσο το θέμα δεν είναι απλό αφού εμπλέκεται και η Τουρκία η οποία παγίως επιδιώκει να δημιουργήσει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στη Μεσόγειο όπως έκανε και στην Μαύρη Θάλασσα αγνοώντας την Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και προσπαθώντας να αποκόψει την Ελλάδα από την Κύπρο.


Με μια το λιγότερο περίεργη οριοθέτηση στην οποία προχωρούν οι Τούρκοι επιμένουν ότι η Κύπρος αποτελείται από δύο κράτη και η αποκαλούμενη «νότιος» Κύπρος έχει μια περιορισμένη ΑΟΖ. Επιπλέον αρνούνται να δώσουν δικαιώματα ΑΟΖ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα και με αυτή την οριοθέτηση πετυχαίνουν δύο στόχους: αφενός να έχουν θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, αφετέρου να μην υπάρχουν θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Βεβαίως για να γίνει αυτό τα ελληνικά νησιά Καστελόριζο καιΣτρογγύλη πρέπει να στερηθούν το δικαίωμά τους σε ΑΟΖ, όπως προκύπτει από το Δίκαιο της Θάλασσας και τη συμφωνία του Montigo Bay που ισχύει έκτοτε, την όποια παρεμπιπτόντως έχουν υπογράψει σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη, πλην ελαχίστων, όπως η Τουρκία.
Στις 20 και στις 22 Ιουνίου του 2009 η Αίγυπτος είχε ενημερώσει την ελληνική πλευρά ότι θα είχε συνομιλίες με την Τουρκία για το θέμα της οριοθέτησης της μεταξύ τους ΑΟΖ ανάβοντας φωτιές στην τότε Κυβέρνηση Καραμανλή.

Από το 2009 έχουν αλλάξει πολλά

Βέβαια από τότε μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι. Η πτώση του Μουμπάρακ το 2011 έφερε τα πάνω κάτω στις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου.


Ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας το 2Ο13 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη αμφισβήτησε τη νομιμότητα του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ το Κάιρο κατηγόρησε τον Τ. Ερντογάν ότι στηρίζει την τρομοκρατία -υπονοώντας προφανώς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τη δράση του ISIS στη ΣΥΡΙΑ- και προσπαθεί να προκαλέσει χάος στη Μέση Ανατολή. Χειρότερη βέβαια φαίνεται να είναι η σχέση Τουρκίας - Ισραήλ.
Στην ίδια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου συναντήθηκαν επισφραγίζοντας την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των τριών χωρών, φυσικά υπό τη σκέπη των ΗΠΑ.
Ήταν η πρώτη τριμερής συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, Ιωάννη Κασουλίδη και Σαμέχ Σούκρι, να μιλούν μεταξύ άλλων και για την ΑΟΖ.
Επί του παρόντος ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμιντέλ Αμιντέλ Φατάχ Αλ Σισι εξέδωσε προεδρικό διάταγμα με το οποίο εγκρίνει την επικύρωση της συμφωνίας πλαίσιο για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ Κύπρου και την ΑΟΖ Αιγύπτου
Είναι προφανές ότι το κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Καστελόριζο. Η Ελληνική Κυβέρνηση πιέζεται από τις οικονομικές εξελίξεις να προχωρήσει στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της, δηλαδή των θαλασσίων συνόρων της, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα, φοβούμενη κυρίως τις Τουρκικές αντιδράσεις. Αν για παράδειγμα η Τουρκία η Τουρκία δεχόταν ότι τα Ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα το πρόβλημα θα λυνόταν άμεσα.
Η Κυπριακή πλευρά πριν μερικά χρόνια προσέγγισε την ελληνική κυβέρνηση και της ζήτησε να προχωρήσουν στην οριοθέτηση των συνόρων τους, δημιουργώντας μόνιμα Θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν πήρε απάντηση.
Επί του παρόντος ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμιντέλ Αμιντέλ Φατάχ Αλ Σισι εξέδωσε προεδρικό διάταγμα με το οποίο εγκρίνει την επικύρωση της συμφωνίας πλαίσιο για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ Κύπρου και την ΑΟΖ Αιγύπτου που εκτείνονται εκατέρωθεν της μέσης γραμμής η οποία υπογράφηκε στο Κάιρο στις 12/12/2013.

Τι να περιμένουμε αύριο

Τι μπορεί να περιμένουμε αύριο; Μια θετική δήλωση του Καΐρου ότι στο εγγύς μέλλον οι δύο χώρες Κύπρος και Αίγυπτος θα προχωρήσουν στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους.
Την ίδια βέβαια ώρα η Τουρκία θα εντείνει την προκλητικότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα γι αυτήν. Με τους Κούρδους στα ανατολικά και νότια σύνορά της σε ένοπλη σύρραξη με το ISIS που μπορεί να οδηγήσει σε επαναχάραξει του χάρτη της περιοχής, η οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας με βάση το δίκαιο της θάλασσας θα ήταν η χειρότερη εξέλιξη για τους σχεδιασμούς Ερντογάν.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs