Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Οι Γερμανοί "χτυπούν" τον Σαμαρά

Στο γερμανικό τύπο έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ολοένα και περισσότερα δημοσιεύματα στα οποία ο κοινός παρονομαστής είναι πλέον η προσεκτική αλλά σαφής αποστασιοποίηση από τα σχετικά πρόσφατα ρεπορτάζ για τη μεγάλη θετική ανατροπή στην οικονομία της Ελλάδας.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung που εκφράζει απόψεις κοντινές έως ταυτόσημες με εκείνες του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, δηλαδή του κ. Σόιμπλε, βγήκε και πάλι με νέο της δημοσίευμα να “επισημάνει” ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει αποτύχει και... καταφεύγει σε “κινήσεις απελπισίας”.

Διπλωματικοί κύκλοι στο Βερολίνο με αφορμή αυτή τη στροφή του κοντινού στην κυβέρνηση τύπου εκτιμούν ότι η ηγεσία του γερμανικού ΥΠΟΙΚ έχει προσανατολισθεί στο να διασφαλίσει το πλαίσιο συζήτησης με τους Έλληνες συνομιλητές ανεξαρτήτως του ποιοί θα είναι αυτοί...

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αρθρογράφος της FAZ σε άρθρο για τις “ελληνικές αντιφάσεις” υποστηρίζει ότι «Οι πρόσφατοι πολιτικοί χειρισμοί του Έλληνα πρωθυπουργού μεθερμηνεύονται ως κινήσεις απελπισίας, που στο τέλος δεν πρόκειται να δώσουν ώθηση ούτε στο συντηρητικό του κόμμα, ούτε στην ίδια την Ελλάδα». Αποκαλεί δε τις τελευταίες επιλογές του ως παταγώδη αποτυχία.

Αναλύοντας τις κινήσεις αυτές ο αρθρογράφος της FAZ σημειώνει ότι: «Ο Σαμαράς ήθελε να αυξήσει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του με την πρόωρη αποδέσμευση από το πρόγραμμα εξυγίανσης που επιτηρείται από την τρόικα. Ήλπιζε σε εκφράσεις συμπάθειας, που τις έχει απόλυτα ανάγκη ενόψει πιθανών πρόωρων εκλογών, εάν απελευθέρωνε τη χώρα του από τους ελεγκτές και κατέφευγε νωρίτερα στις αγορές για τη χρηματοδότηση της χώρας του με φρέσκο χρήμα...”.

Οι χρηματαγορές όμως, όπως αποδείχθηκε έμπρακτα, δεν εμπιστεύονται την κυβέρνησή του ότι μπορεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες έχει δεσμευθεί, παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα.

«Ο Σαμαράς χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας και αυτό δεν θα υπάρχει όσο δεν υπάρχουν εγγυήσεις για νέες μεταρρυθμίσεις» επιμένει η FAZ, καταγράφοντας έτσι την απόφαση Σόιμπλε η οποία όπως έχει διαρρεύσει από το υπουργείο οικονομικών είναι να απαιτηθεί η ολοκλήρωση χωρίς εκπτώσεις των μνημονιακών δεσμεύσεων, ανεξαρτήτως του ποιός είναι ο συνομιλητής στην Αθήνα.  

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι η FAZ επιλέγει να επισημάνει στην αρθρογραφία της για την Ελλάδα την αδυναμία της κυβέρνησης Σαμαρά να παρουσιάσει ένα δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την έξοδο από την κρίση και την κατάσταση αποτελμάτωσης της οικονομίας με εφιαλτικά ποσοστά ανεργίας. Και για να μην αφήσει καμία παρεξήγηση για το πως βλέπει το Βερολίνο τη σχέση με την Κυβέρνηση Σαμαρά ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «Ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα χρειάζεται την προσοχή των ευρωπαίων εταίρων της. Εάν δεν είναι ο Σαμαράς, θα πρέπει να είναι οι ευρωπαίοι αυτοί που θα δώσουν μηνύματα ελπίδας ότι η εξυγίανση των δημοσιονομικών και τα μέχρι τώρα μικρά βήματα μεταρρυθμίσεων δεν πήγαν χαμένα. Φυσικά στο τέλος οι Έλληνες θα αποφασίσουν εάν και με ποιον θα συνεχίσουν στον δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων».


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs