Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Βγαίνει η Αθήνα από το Μνημόνιο… της μένει η τρόικα


Συναγερμός σε Ελλάδα και Ευρώπη από το «λάθος» Ντάισελμπλουμ.
gikasdaisebloom
Του Βαγγέλη Δουράκη
«Χαμένοι στην μετάφραση» Αθήνα και Βρυξέλλες για την επόμενη του …Μνημονίου ημέρα: Ο Γκίκας Χαρδούβελης έδωσε πάντως το «στίγμα» ξεκαθαρίζοντας πως η τρόικα -έστω και σε διαφορετικό ρόλο- θα έχει την «υψηλή» εποπτεία της Ελλάδας και την επόμενη χρονιά. Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.
Η Ελλάδα βγαίνει από το Μνημόνιο… αλλά της μένουν οι δανειστές! Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης «θα υπάρξει μια ενδιάμεση μεταβατική περίοδος περιορισμένης εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, διάρκειας έξι έως 12 μηνών, χωρίς την τρέχουσα "μικρο-διαχείριση" από τους δανειστές».
Ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως αυτό που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας με τη μορφή πιστωτικής γραμμής στήριξης, στο οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, που θα διαρκέσει από τουλάχιστον έξι έως 12 μήνες και θα διέπεται από πολύ ελαφρύτερη εποπτεία σε σχέση με το παρελθόν.
«Η χώρα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των Eυρωπαίων εταίρων της. Μπορεί να μην είναι συνοδηγοί στο αυτοκίνητο, αλλά θα είναι ασφαλείς στο πίσω κάθισμα και εσύ θα έχεις έναν προφυλακτήρα, ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό να μπορέσεις να αντλήσεις κεφάλαια» είπε χαρακτηριστικά.
Πριν τις «αποκαλύψεις» Χαρδούβελη πάντως είχε προκληθεί «σύγχυση» ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες, από ένα λάθος στη μετάφραση εγγράφου του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και το οποίο θεωρήθηκε ότι άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το ευρωπαϊκό σκέλος του Μνημονίου, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Η αρχική απόδοση του κειμένου από τα ολλανδικά στα ελληνικά εμφάνισε τον Γερούν Ντάιλσεμπλουμ να επισημαίνει ότι στο σημερινό Eurogroup πιθανόν να συζητηθεί η συνέχιση του ισχύοντος Μνημονίου!
Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Αθήνα και Γκίκας Χαρδούβελης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν έκανε καμία αναφορά για συνέχιση του υφιστάμενου προγράμματος, «αλλά αντίθετα για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα».
Μάλιστα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιστράτευσε και την εκπρόσωπο τύπου του, Σιμόν Μπουατέλ, που διευκρίνισε ότι «το θέμα της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup. Θα γίνει μία πρώτη συζήτηση για τις επιλογές που έχει η Ελλάδα με την λήξη του τωρινού προγράμματος στο τέλος του έτους».
Σε κάθε περίπτωση η σημερινή Σύνοδος των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών θα θέσει επί τάπητος την επικείμενη αξιολόγηση της Ελλάδας από την τρόικα, αλλά και την «επόμενη ημέρα» μετά την λήξη του τρέχοντος Προγράμματος. Όπως είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης θα γίνει κουβέντα και για την πιστωτική γραμμή η οποία «θα μοιάζει με την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, χωρίς όμως τους όρους του Μνημονίου».
Οι τελικές αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
http://www.matrix24.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs