Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Σαουδαραβική «Τζιχάντ»: Ρίχνει τις τιμές του μαύρου χρυσού παγκοσμίως

552AB830EBB3E2C2CD3151179BB1286C

Λυσσαλέοι τζιαχαντιστές σε Ιράκ- Συρία κατακτούν καθημερινά περιοχές με τα πλέον πετρελαιοφόρα εδάφη στον πλανήτη. Η Δύση βομβαρδίζει δίπλα σχεδόν στις πετρελαιοπηγές του Ιράκ. Διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας χτυπάνε Gazpromκαι ρωσικές πετρελαϊκές την ώρα που τα ιρανικά ενεργειακά αποθέματα παραμένουν κλειδωμένα με κυρώσεις και η οικονομία της Βενεζουέλας χτυπάει κόκκινο στους δείκτες του Χρυσόστομου Λουκά


Του Χρυσόστομου Λουκά
Το ενεργειακό λόμπι βιώνει την Αποκάλυψη κι όμως οι τιμές του πετρελαίου αντί να εκτοξευτούν μειώθηκαν κατά 25% συνεχίζοντας πτωτικά. Τι πραγματικά συμβαίνει;
Καλωσορίσατε στο διεστραμμένο μυαλό του Ριάντ από το οποίο άλλωστε ξεπήδησε εν πολλοίς και η ιδέα ενός τζιχαντιστικού κινήματος, το ΙΣΙΣ, που θα απειλούσε το μισητό σιιτικό Ιράν.
Παράλληλα με του τζιχατνιστές σε Ιράκ Συρία που χρησιμοποιούνται για τα συμφέροντα των παικτών σε Μέση Ανατολή και Κόλπο, το ίδιο παιχνίδι ακριβώς αλλά με όρους δεσπόζουσας θέσης στην πετρελαϊκή παραγωγή παίζεται και στις διεθνείς τιμές πετρελαίου.
Η συγκυρία είναι εξαιρετική για το πολλαπλό χτύπημα της Σαουδικής Αραβίας. Οι ΗΠΑ απέκτησαν ενεργειακή αυτάρκεια με την χρήση νέων τεχνολογιών εξόρυξης, όπως παράλληλης εξόρυξης και φυσικά με τεχνολογίες για σχιστολιθικό αέριο.
Οικονομική επιβράδυνση σε Ασία και ύφεση έως αποπληθωρισμός στην Ευρώπη μειώνουν την παγκόσμια ζήτηση.
Η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά στην παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση, πετρέλαιο υπάρχει και μάλιστα πολύ. Αυτό όμως κανονικά δεν θα αρκούσε για να ρίξει τις τιμές του μαύρου χρυσού σχεδόν κατά 30% όταν τόσοι ενεργειακοί παίκτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters στις 12 Οκτωβρίου ξεκαθάρισε κάποιες αλήθειες κρύβοντας όμως τις μεγάλες. Οι Σαουδάραβες ενημέρωναν ιδιωτικά σύμφωνα με το Reuters τους επενδύτες ότι το Βασίλειο είναι άνετο με τέτοιες χαμηλές τιμές πετρελαίου, που μπορεί να πέσουν έως και τα $76 το βαρέλι και μάλιστα για 2-3 χρόνια, ώστε να καμφθεί ο ανταγωνισμός από άλλους παίκτες, όπως ΗΠΑ, Ρωσία.
Το έχουν ξανακάνει οι Σαουδάραβες την δεκαετία του 80 να χτυπήσουν την αμερικανική παραγωγή και σίγουρα η σημαντική πτώση του πετρελαίου σήμερα χτυπάει τις νέες αμερικανικές τεχνολογίες σχιστολιθικής υδρόλυσης, εξόρυξης από θάλασσα κτλ.
Όποιος όμως πιστέψει ότι σε αυτήν την γεωπολιτική συγκυρία που αλλάζει σύνορα όλη σχεδόν η Μέση Ανατολή και Μαγρέμπ, το Βασίλειο των Σαούντ σήκωσε ξαφνικά μπαϊράκι κατά του μεγάλου αφεντικού, των ΗΠΑ, μάλλον πρέπει να κοιταχθεί.
Οποιαδήποτε πίεση προς το αμερικανικό αργό από το Ριάντ πρέπει να είναι απολύτως προσωρινή και ελεγχόμενη. Άλλωστε κανένας αμερικανός αξιωματούχος δεν βγήκε να μιλήσει κατά της πτώσης των τιμών εξαιτίας της Σαουδικής Αραβίας, ούτε καν το βουτηγμένο στο λόμπι σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Με ποιους τα έχει η Σαουδική Αραβία; Μα φυσικά με το Ιράν και τη Ρωσία.
Με τις ευχές της Ουάσιγκτον που θέλει να απογαλακτίσει την Ευρώπη από την ρωσική ενέργεια χτυπώντας τις ρωσικές εταιρείες ενέργειας και θέλοντας να τιμωρήσει την στήριξη της Μόσχας προς τον Άσαντ της Συρίας, η Σαουδική Αραβία πιέζει ολόκληρο τον ρωσικό προϋπολογισμό ρίχνοντας τις τιμές πετρελαίου τις οποίες ακολουθεί και το ρωσικό φυσικό αέριο.
Όσον αφορά στο Ιράν, η μια όψη της αντιπαλότητας είναι φυσικά το ισλαμικό Χαλιφάτο που χτυπάει τα πάντα με ιδιαίτερη έχθρα προς τους Σιίτες όπως ο Άσαντ της Συρίας.
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, είναι ο ενεργειακός πόλεμος προς την Τεχεράνη. Πάλι με τις ευχές των ΗΠΑ που θέλουν να αναγκάσουν το Ιράν σε συνθηκολόγηση στο θέμα των πυρηνικών, ο πόλεμος τιμών στο πετρέλαιο, που επηρεάζει και το αέριο, χτυπάει τις όποιες εξαγωγές μπορεί να κάνει η Τεχεράνη σήμερα αλλά κυρίως αφήνει μικρότερο πεδίο κέρδους και κατάκτησης μεριδίου αγοράς στους ιρανούς όταν αυτοί θα εξέλθουν των δυτικών κυρώσεων.
Μόνιμος στόχος και ψύχωση των Σαούντ ήταν και είναι η καταστολή του ισχυρού Ιράν που φλερτάρει ανοικτά σήμερα με επάνοδο στις διεθνείς αγορές. Αν αυτές κατακλυστούν και με ιρανικά ενεργειακά αποθέματα, οι τιμές ούτως ή άλλως θα πάρουν την κατιούσα ιδιαίτερα σε συνθήκες παγκόσμιας στασιμότητας.
Ρίχνοντας προληπτικά τις τιμές από σήμερα οι Σαουδαράβες ζορίζουν έως ξεζουμίζουν μικρότερους παίκτες τύπου Βενεζουέλα, Νιγηρία, προστατεύουν την δεσπόζουσα θέση τους στο πετρελαϊκό καρτέλ και κόβουν τη φόρα στον μισητό εχθρό και ισχυρότερο ενδεχομένως ενεργειακό παίχτη το Ιράν αφήνοντας του μικρότερο μερίδιο.
Θα πετύχει η Σαουδική Αραβία; Σε επίπεδο τακτικής ελάχιστα διότι θα είναι προσωρινή η πτώση των τιμών. Κάποιοι μικροί θα ζοριστούν αλλά οι μεγάλοι μπορούν ακόμα και με τιμές στα $80 το βαρέλι να κερδοσκοπήσουν άνετα.
Σε επίπεδο στρατηγικής, το μόνο που καταφέρνουν οι Σαουδάραβες είναι να σπρώξουν τη Ρωσία ταχύτερα προς την Ασία για τα ενεργειακές επενδύσεις και μάλιστα με νόμισμα διαφορετικό του δολαρίου.
Το ίδιο κάνουν και στο Ιράν που μόλις συνειδητοποιήσει ότι το φλερτ με την Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αποδώσει τα προσδοκώμενα θα στραφούν αναπόφευκτα προς Ρωσία και Ασία ίσως και Ευρώπη.
Μα είναι δυνατόν μια τόσο εύρωστη χώρα να σκέφτεται τόσο κοντόφθαλμα και με τόση σπέκουλα; Πολύ καλή ερώτηση ίσως για να τεθεί προς τους ενενηντάρηδες άρχοντες της Σαουδικής Αραβίας…

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs