Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Οι σχεδιασμοί Σαμαρά-Βενιζέλου με στόχο να αποτρέψουν την κατάρρευση

maska_4
Το κεντρικό στοίχημα της κυβέρνησης είναι να πείσει τους βουλευτές και κυρίως τους πολίτες ότι η λαομίσητη τρόικα φεύγει, τα μνημόνια τελειώνουν και η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή

Του Μάκη Ντόβολου
Στο στάδιο της υλοποίησης έχουν εισέλθει, πλέον, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης με απώτερο στόχο την αντιστροφή του πολιτικού κλίματος μέχρι το τέλος του 2014 ενόψει των διαδικασιών για την προεδρική εκλογή οι οποίες πιθανά να οδηγήσουν σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Το κεντρικό στοίχημα της κυβέρνησης είναι να πείσει τους βουλευτές και κυρίως τους πολίτες ότι η λαομίσητη τρόικα φεύγει, τα μνημόνια τελειώνουν και η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Αυτό άλλωστε λέει, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η προσπάθεια να υπάρξει βελούδινο διαζύγιο με το ΔΝΤ προκειμένου να «σπάσει» το τρίο των επιτηρητών και να μείνει μόνο η ευρωπαϊκή πλευρά. Παράλληλα οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν την μη λήψη νέου δανείου, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο προς την κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να υπογράψει νέο μνημόνιο.
Βέβαια τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την κυβέρνηση. Οι πιστωτές δεν βλέπουν με καλό μάτι την «απεξάρτηση» της Ελλάδας από τα νεοφιλελεύθερα οικονομικά προγράμματα όσο και αν «αγαπούν» το δίδυμο Σαμαράς-Βενιζέλος. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα βολεύει και εξυπηρετεί όλες τις πλευρές, εκτός φυσικά από τον ελληνικό λαό. Δηλαδή το μνημόνιο θα πάψει να υπάρχει με τη σημερινή μορφή και ονομασία καθώς θα πάρει τη θέση του ένα «εθνικό σχέδιο ανάπτυξης», που ναι μεν θα έχει πάνω-κάτω το ίδιο περιεχόμενο αλλά επικοινωνιακά θα «πουληθεί» ως σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και όχι των πιστωτών. Επίσης η επιτήρηση θα πάρει μια πιο χαλαρή μορφή καθώς τα ευρωπαϊκά κλιμάκια θα επισκέπτονται κάθε 6 μήνες τη χώρα, όχι ανά τρείς μήνες όπως συμβαίνει τώρα, προκειμένου να διαπιστώσουν την πρόοδο εφαρμογής του «εθνικού σχεδίου».
Με λίγα λόγια «όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν» καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να επικρατήσει, επικοινωνιακά και μόνο, η εντύπωση ότι ανακτάται μέρος της εθνικής κυριαρχίας και πως τα δύσκολα έχουν περάσει, καθώς στην ουσία το δίδυμο Σαμαράς-Βενιζέλος συμφωνούν με την ασκούμενη πολιτική.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, αν το πολιτικό κλίμα είναι πιο θετικό στις αρχές του 2015 τότε θα είναι ευκολότερο να πειστούν ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου Δημοκρατίας. Ακόμη όμως και να μην συμβεί αυτό, στις βουλευτικές εκλογές η κυβέρνηση θα έχει πλέον κάτι να «πει» στους πολίτες σε αντίθεση με ότι ισχύει τώρα.
Βέβαια το παραμύθι πρέπει να έχει και δράκο και αυτός δεν θα είναι άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κύριο επιχείρημα που θα διατυπώνει η κυβερνητική πλευρά θα είναι πως «τώρα που βγαίνουμε από τα μνημόνια και τις επιτηρήσεις αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις παροχές, τις υποσχέσεις και την ανεύθυνη δημοσιονομική του πολιτική θα μας οδηγήσει εκ νέου πίσω στα μνημόνια». Επιπλέον το θέμα του χρέους θα παραμείνει ανοικτό μέχρι την άνοιξη, τουλάχιστον, διότι: α) οι πιστωτές δεν θα θέλουν να δεσμευτούν σε οριστική λύση όσο θα επικρατεί πολιτική αβεβαιότητα και β) θα χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό όπλο από την κυβέρνηση καθώς θα ισχυρίζεται πως έχει σχεδόν συμφωνήσει με τους πιστωτές σε μια γενναία ρύθμιση του χρέους, η οποία όμως θα τεθεί εν αμφιβόλω αν έρθει στην εξουσία ο ανεύθυνος ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως και να χει οι επόμενες εβδομάδες και οι επόμενοι μήνες θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον…

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs