Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Χλιαρό μήνυμα για το σεβασμό της κυπριακής ΑΟΖ στέλνει η Ευρώπη


Σύμφωνα με το προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το οποίο θα οριστικοποιηθεί σήμερα η ΕΕ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Τουρκία «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση» και «να σεβαστεί την κυριαρχία» της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. Καλεί επίσης την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειές της προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού.
Μήνυμα προς την Τουρκία για σεβασμό της κυπριακής κυριαρχίας στην ΑΟΖ της, στέλνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες που συνεδριάζουν από χθες στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
Ο επικεφαλής της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος απουσίαζε λόγω υγείας κι εκπροσωπήθηκε από τον ΑΝτώνη Σαμαρά, απέστειλε επιστολή στον Χέρμαν βαν Ρομπάι προειδοποιώντας για λήψη περαιτέρω μέτρων εν όψει της Συνόδου Κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθούν τα θέματα διεύρυνσης. Στην επιστολή φέρεται να λέει ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλή» και πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα συλλογικό προς την Άγκυρα.
Τη στήριξη του στην Λευκωσία δήλωσε εχθές το Βερολίνο με δηλώσεις αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,  αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της (ΑΟΖ) και τονίζοντας ότι αναμένει από την Τουρκία τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Επίσης, την Πέμπτη, και μέσω του ειδικού συμβούλου του για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρτ Άιντε, ο Γενικός Γραμματέας του OHE Μπαν Γκι Μουν τόνισε «την ανάγκη τα μέρη στην Κύπρο να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση» και παράλληλα «κάλεσε τις χώρες της περιοχής να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για παραγωγικές συνομιλίες».
http://tvxs.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs