Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Στο ΣτΕ οι αντικειμενικές αξίες

ste
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί η αίτηση 13 φορολογουμένων πολιτών οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορες περιοχές της χώρας και ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση της Πολιτείας να αναπροσαρμόσει της αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί η αίτηση 13 φορολογουμένων πολιτών οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορες περιοχές της χώρας και ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση της Πολιτείας να αναπροσαρμόσει της αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Σύμφωνα με άρθρο 41 του νόμου 1249/1982, το υπουργείο Οικονομικών έχει την υποχρέωση να αναπροσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το αργότερο κάθε διετία.
Ειδικότερα, οι 13 φορολογούμενοι, τον Νοέμβριο του 2013, είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για να εκδώσει, σύμφωνα το Ν. 1249/1982, απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, αλλά το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό. Οι φορολογούμενοι αναφέρουν ότι η παράλειψη (παράλειψη νόμιμης ενέργειας, όπως λέγεται στην νομική ορολογία) αναπροσαρμογής τις αντικειμενικές αξίες, μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητα. Όπως επισημαίνουν οι 13, ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών. Υπενθυμίζουν οι φορολογούμενοι ότι οι αντικειμενικές αξίες προσδιορίστηκαν, με υπουργική απόφαση το 2007 (εκτός από το Δήμο Ψυχικού που αναπροσαρμοσθήκαν τον περασμένο χρόνο μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ) ενώ το 2010 εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα 4.489 οικισμοί ανά την χώρα. Όμως, αυτές οι αντικειμενικές αξίες δεν ανταποκρίνονται πλέον στις αγοραίες αξίες των ακινήτων, λόγω της σημαντικής μείωσης της αξίας τους που επήλθε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Δημ. Σκαλτσούνης, κατά την συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ, θα αναφέρει ότι το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι το 2010 ξεκίνησε πανελλαδική διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, αλλά λόγω του μεγάλου όγκου των εργασιών καθυστέρησε η ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2012. Στη συνέχεια, ακολούθησαν τα Μνημόνια με συνέπεια την δημιουργία κλίματος αστάθειας στην κτηματαγορά, ενώ οι αξίες των ακινήτων μεταβαλλόντουσαν συνεχώς λόγω της δυσμενούς οικονομικής κρίσης, με συνέπεια να μην μπορούν να προσδιοριστούν οι αντικειμενικές αξίες.
Ακόμη, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, για την αξιόπιστη απεικόνιση των αγοραίων αξιών θα πρέπει η αγορά να τελεί υπό ομαλές συνθήκες και όχι σε κρίση όπως είναι από το 2010 και να υπάρχει επαρκές και αξιόπιστο δείγμα στοιχείων αγοραπωλησίας, κάτι που δεν ίσχυε λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Πάντως, όπως θα τονίσει ο κ. Σκαλτσούνης, το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται ότι η οικονομική συγκυρία που άρχισε το 2010 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αλλά και οι μεγάλες διακυμάνσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις και στην αγορά των ακινήτων.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs