Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Κυβέρνηση τετραμήνου (το πολύ)


Αν κάτι επιβεβαιώθηκε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αυτό είναι ότι οι 180 δεν υπάρχουν. Από τις διαρροές που έγιναν παραμονές της ψηφοφορίας προκύπτει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη περίμεναν κάτι παραπάνω από την επιστροφή του Ν. Κακλαμάνη στη ΝΔ για να φτάσουν στους 155, έλπιζαν ότι θα έχουν τουλάχιστον 157-8, ώστε να μπορούν να ισχυριστούν ότι έγινε διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Όμως, το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να πάρουν μαζί τους ούτε τον Χρ. Αηδόνη της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα (κόμμα Λοβέρδου), ενώ άκουγαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να προτείνουν μαζί με ανεξάρτητους κυβέρνηση ειδικού σκοπού ήταν ένα δυσάρεστο ξάφνιασμα, πολύ ενδεικτικό πολιτικής αδυναμίας της κυβέρνησης.

Η ιστοσελίδα real.gr γράφει σήμερα (ρεπορτάζ Β. Σκουρής) ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν εκλογές τον Νοέμβριο για να μην παρατείνεται η αστάθεια και δεδομένου ότι η συμφωνία για το χρέος θα καθυστερήσει. Είναι πολύ λογικό να γίνονται τέτοιες εκτιμήσεις ακόμη και από πολιτικού παράγοντες της κυβερνητικής όχθης, από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει σαφές προβάδισμα και τους εταίρους/πιστωτές να μην κάνουν μεγάλες κινήσεις τηρώντας στάση αναμονής.

Παρόλα αυτά, στα επιτελεία Σαμαρά και Βενιζέλου κυριαρχεί η άποψη ότι πρέπει να αξιοποιηθεί όσος χρόνος μένει μέχρι την προεδρική εκλογή, τον Φεβρουάριο, μήπως και αλλάξει η εικόνα. Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Κατά τη δική τους ανάλυση, εφόσον εμφανιστεί μια συμφωνία για την απομείωση του χρέους, ζητηθεί η συγκατάθεση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα δοθεί, και σηκωθεί ένα κύμα αντιδράσεων επειδή θα υπονομευτεί, σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, μια συμφωνία εθνικής σημασίας. Η επιδίωξη, δηλαδή, είναι να στριμωχτεί η αξιωματική αντιπολίτευση μπροστά σε ένα «πακέτο» θετικό για την ελληνική πλευρά, το οποίο αν δεν στηρίξουν θα πάψει να υπάρχει.

Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, υποστηρίζεται ότι στη συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ με τον Γκ. Χαρδούβελη έγινε «το πρώτο βήμα» για την απεμπλοκή από το ΔΝΤ. Στόχος είναι στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να κηρυχθεί το τέλος του μνημονίου και της τρόικας, να έχει ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής, να επιβεβαιωθεί ότι οι επόμενες δόσεις του ΔΝΤ δεν θα δοθούν, να παρουσιαστεί προσχέδιο της συμφωνίας για το χρέος και να κατατεθεί από ελληνικής πλευράς ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους/πιστωτές.

Όλα αυτά προϋποθέτουν δυνατότητα εξόδου στις αγορές που αυτή τη στιγμή δεν είναι εξασφαλισμένη και τη διάθεση των δανειστών να υποστηρίξουν την κυβερνητική προπαγάνδα για το ελληνικό success story. Προϋποθέτουν επίσης ότι θα έχουν αντιμετωπιστεί οι αρρυθμίες στο εσωτερικό και δεν θα δίνουν εικόνα ξεκούρδιστου ρολογιού τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Αυτό που πράγματι συμβαίνει είναι ότι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ φτιάχνουν νέα κίνηση αμφισβητώντας τις επιλογές Βενιζέλου, η Ντόρα Μπακογιάννη αυτονομείται όλο και περισσότερο, ενώ οι διεργασίες διαδοχής εξελίσσονται με το βλέμμα στην επόμενη μέρα των εκλογών.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs