Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Η Ευρωζώνη πνίγεται, η Γερμανία σφίγγει κι άλλο τη θηλιά

h-eyrwzwnh-pnigetai-h-merkel-sfiggei-ki-allo-th-thhlia
Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος 
Απανωτά ανησυχητικά σημάδια και προειδοποιήσεις, εντός και εκτός Ευρώπης, για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης κάνουν την εμφάνισή τους, όμως την ίδια ώρα, η στάση του Βερολίνου απέναντι στις «βυθιζόμενες» χώρες όχι μόνο δεν γίνεται ηπιότερη, αλλά με χοντροκομμένες παρεμβάσεις υπαγορεύει ακόμα περισσότερη λιτότητα.
Ο κατήφορος στο ποσοστό του πληθωρισμού δεν σταματάει, παρά τις όποιες κινήσεις νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ποσοστό του, σύμφωνα με τη Eurostat, έπεσε στο 0,3% τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας χαμηλό σχεδόν πενταετίας με τον στόχο της ΕΚΤ να είναι λίγο κάτω από το 2%. Παράλληλα, η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη νομισματική ένωση κινήθηκε σε χαμηλό 10 μηνών, σύμφωνα με τον δείκτη PMI της Μarkit. Μιλώντας την Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν της Ουάσιγκτον, με θέμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η αναπτυξη στην Ευρωζώνη θα είναι «πιο αδύναμη» σε σχέση με ΗΠΑ-Βρετανία αλλά και Ιαπωνία, αφού «υπάρχουν ανισότητες». 
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα Les Echos, η κυρία Λαγκάρντ είχε αφήσει για ακόμα μία φορά αιχμές κατά της της Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας από τη Γερμανία να προχωρήσει σε αύξηση των δημόσιων δαπανών, προκειμένου να τονωθεί η ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρωζώνης, αφού δανείζεται με χαμηλά επιτόκια-ρεκόρ και ετοιμάζεται να καταγράψει πλεόνασμα στον δημόσιο τομέα για τρίτη συνεχή χρονιά. 

Η συμμαχία και η ευθεία παρέμβαση

Την ίδια ώρα, η δεύτερη και η τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γαλλία και η Ιταλία, αντίστοιχα, βρίσκονται ενώπιον αδιεξόδου (ενδεικτικά τα ιστορικά ρεκόρ των δημοσίων χρεών τους άνω των 2 τρισ. ευρώ), με τη γερμανίδα καγκελάριο να διατάζει, κυριολεκτικά, την τήρηση των στόχων (έλλειμμα) υπό το δόγμα «λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα». 
Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι έχουν συνάψει μία άτυπη συμμαχία κόντρα στο Βερολίνο, όμως η καγκελάριος δεν πτοείται. 
H Άνγκελα Μέρκελ έγινε έξαλλη με τη «μονομερή» ενέργεια του Παρισιού να μην συμπεριλάβει μέτρα -λιτότητας- για τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2015, όπως έχουν υποδείξει Βρυξέλλες και Βερολίνο, στέλνοντας μηνύματα... τιμωρίας.

«Αν η Γερμανία δεν αλλάξει πολιτική...»

Η συνεχιζόμενη εμμονή, από την άτυπη ηγεμονεύουσα Γερμανία, στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, με την ταυτόχρονη έλλειψη πραγματικών αναπτυξιακών στόχων και ρυθμίσεων «στραγγαλίζει» την οικονομία της νομισματικής ένωσης και τα μέλη της, επιβεβαιώνοντας την διαπίστωση ότι τα συμφέροντα του Βερολίνου ικανοποιούνται από αυτό το συνεχιζόμενο τέλμα.
«Η Γερμανία είναι ο κορμός της ευρωπαϊκής οικονομίας. Κατά βάση, κινεί τα νήματα της Ευρωζώνης και εξάγει, σχεδόν νομοτελειακά, τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει στο εσωτερικό της: συμπίεση μισθών και αποπληθωρισμό. Το γεγονός ότι καταφέρνει και είναι σχετικά πολύ καλύτερα από άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης οφείλεται στη δυναμική των εξαγωγών της, που τις επιτρέπει να ανακυκλώνει τα πλεονάσματά της εις βάρος των αδύνατων οικονομιών, και ειδικά της περιφέρειας» τονίζει στο newpost ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου, Βασίλης Φούσκας.
«Αν η Γερμανία δεν αλλάξει οικονομική πολιτική, δεν επαναπροσανατολιστεί δηλαδή σε μια πολιτική υπέρ της ζήτησης, αφήνοντας την επαναφορά ένος μέτριου πληθωρισμού της τάξης του 5%, τότε όλη η Ευρωζώνη είναι σε κίνδυνο αποσύνθεσης και κατάρρευσης. Για να μη μιλήσουμε για τις ολέθριες πολιτικές παραφυάδες αυτής της οικονομικής πολιτικής, που είναι ο νεο-ναζισμός και ο φασισμός που ανθίζουν σε όλη την Ευρώπη» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Με ευθείες παρεμβάσεις στους προϋπολογισμούς εταίρων -για να μην αφήσουμε και την Ελλάδα έξω από αυτές- και συνεχώς επιδεινούμενη τη δημοσιονομική κατάσταση ισχυρών «παικτών» όπως το Παρίσι οι συγκρούσεις θα είναι αναπόφευκτες.
Και φυσικά για χρήμα προς αναπτυξιακούς σκοπούς ούτε λόγος. Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έφαγε μία μεγαλοπρεπή πόρτα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως δημοσιεύει σήμερα το Spiegel...


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/388443/h-eyrwzwnh-pnigetai-h-merkel-sfiggei-ki-allo-th-thhlia#ixzz3FLLD1Kjv
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs